Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари

Евентуално нарастване на данъците ще увеличи сивия сектор
Обновена: 18 апр 2024 10:38 | 18 апр 2024 10:11, Стела Стоянова
91
Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари
Снимка БГНЕС, архив

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане възможно по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите".

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

На въпрос на какъв етап е достигнала техническата подготовка за приемането на еврото Радев посочи: "БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: БНБданъциеврокредити
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като вляза в супермаркет в Европа изпадам в ступор от цените. Преди дни пък се загледах в обявите на тяхна агенция за недв.имоти и видях за двустаен апартамент да искат 500000 евро. Ако някой тук, накупил 10 катакомби се надява да забогатее, като обеднеят тогава съвсем хората, въобще няма да им е до имоти, и този пазар ще замре
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Приемете еврозоната като един жилищен блок-всички в него както имат облаги , така и задължения които и в двата случая са ОБЩИ ! Ползваш ,не ползваш ток- плащаш , Ползваш ,не ползваш асансъор - плащаш. Стане ли някакъв проблем бъркат ти в джоба и плащаш си! Така и в еврозоната- ставаме част от семейството всички цени в евро , сметки за комунални нужди но не значи същите като на запад ... просто ще са в евро ! Защо се иска приемане от правителството да приемем евро обаче?Защото досега България получава заеми спрямо възможността да връща в лева към евро.Проверяват ни имаме ли пари да вр
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РЕФЕРЕНДУМ !!!
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такива чибуци като тоя пишман-шеф на БНБ трябва да се научат да носят отговорност за глупостите които плещят.Аз ви казвам че нито 2025та нито 2026та Бг ще види еврозона.Няма кал с нулеви лихви по депозити и кредити на 2-3 процента да спадне инфлацията.Тоя е или измамник или супер-кух.И двете са ЗЛЕ !!
78
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейките кво викат?Има,ли зор?
77
2
 
10
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
Някой по долу беше написал за Момента на Хамилтън в САЩ, всъщност това е най-лошото за България при влизането в Еврозоната, страна с нисък дълг, демек спестовна се пришива към големите момчета с големи разходи, за да им поеме солидарно дълга.....Хамилтън е подкупил тогава южните щати, въпроса е кой от нашия отбор какво му е обещано/платено за тая работа.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демек някога, но не сега....
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
73- НСИ- калкулатор инфлация- януари 2011г- януари 2021г- инфлация 13.8% това за 10г при тия дето "разрушили" държавата, април 2020г/април 2021г инфлация 0.6%- пак при ГЕРБ- я виж какво прави моделът БАДЖАНАЦИТЕ БАБА ВИ НИНОЧКА САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВЕЧЕ ИМАМЕ 18.7% ИНФЛАЦИЯ- КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ ТРОЛЯЦИТЕ БЛЕДНЕЯТ!
74
4
 
2
 
! Отговори
43657 преди 1 седмица
Е, на това се нарича НЕ КАДЪРНИЦИ обещания хвърлени на вятъра, всички вие излъгахте българина за това наказание на изборите всички който участвахте в празните обещания
73
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еврото трябваше да го приемем веднага след влизането в ЕС. Това обаче не се случи защот 2009г на власт дойдоха некадърниците от ГЕРБ и започнаха да съсипват държавата. ЕС видяха какво става и казаха никакво Евро и никакъв Шенген. За този период населението на България намаля с 1 милион. Държавата е като след война. По селата все едно бомби са падали. Всичко е унищожено.
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стив ханке каза ще България не готова с еврото ,а и каза че ЕС иска да ни откраднат златото
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
70
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Час по-скоро да се въведе еврото в България, само това е гаранция за правилното развитие на държавата!
69
6
 
18
 
! Отговори
силно притСнена преди 1 седмица
А защо ни е да влизаме, в някаква си еврозона?!
68
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За путинистите разбира се е по добре да приемем копейката като официална валута.
67
4
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Всички останали държави са влезли в Еврозоната на 1-ви януари.Радев незнайно защо се надява това да стане по-късно през годината.Време е да се спре празнословието и ясно да се заяви,че България няма да влезе в Еврозоната през 2025.Както и Шенген,ще влезем,ама по-натам.
66
2
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 1 седмица
Грубовато си се изказал, ама кат' си прав си прав! Нашенецът от време оно си тегли пачките и отива НА Европа да харчи. Смешна картинка. Иначе си повече от прав. Да, някои хранителни продукти може да са по-евтини в ЕС, но като цяло покупателната способност с РЕАЛНА (а не според НСИ, където всеки втори е в сивия сектур УЖ на минималка) средна заплата, не сме зле изобщо. А относно цените на услугите в ЕС да не говорим. Зъболекар- 30 пъти по-скъп. Лекар- същото. Частно здравно- 10 пъти нагоре.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако не го приемем на 1ви януари по добре вообще да не го приемаме. Не че ми трябва
64
1
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 1 седмица
Повече от тебе има човекът със сигурност.
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въобще да не влизаме

Спонсорирани публикации