Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари

Евентуално нарастване на данъците ще увеличи сивия сектор
Обновена: 18 апр 2024 10:38 | 18 апр 2024 10:11, Стела Стоянова
91
Управителят на БНБ: Еврото у нас през 2025 година, но по-вероятно не от 1 януари
Снимка БГНЕС, архив

България няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г., каквито бяха намеренията. На този етап по-вероятният сценарий е това да стане възможно по-късно през следващата година, казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Управителят на БНБ заяви още, че "бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е. Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите".

В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той.

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено". По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

На въпрос на какъв етап е достигнала техническата подготовка за приемането на еврото Радев посочи: "БНБ и банковият сектор са на много напреднал етап от подготовката. Ние инвестираме сериозно в този процес и постигаме конкретни резултати и като институционална рамка, и като капацитет, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: БНБданъциеврокредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
5
 
! Отговори
ОХААА преди 1 месец
КАТО НАТЪПЧА ДЖОБА С ЕВРАЦИ, СКАПАНИТЕ РУСНАЦИ ЩЕ УМРАТ ОТ ЗАВИСТ и ке започне рев "Скъпо ми е, гладен съм, нямам пари, в кофите няма свежа храна" хахахаххаха миZeрията е тяхната участ. Да си беден, това е грях.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 34 От тях 20 ще отидат като вноска към ЕЦБ. 30 ще са за крадене. Но 30 милиарда са нищо в сравнение на заемите, които ЕЦБ ще отпуска безконтролно към банановите държавици без икономика като България. Заеми, уж за инвестиции, но всъщност за масово крадене, а дълговете да ги плаща който иска, тия дето ги взимат ще си ходят с тия заеми по островите. Гръцки сценарии 1 към 1.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 34: Ще завиеш ти като гладен вълк на румънската граница, ако приемем еврото.
39
1
 
2
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Абе и Езрозоната ще ни е като Шенгеня, пълен провал!
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има едни 50 милиарда които гарантират борда . Приемайки еврото тези 50 милиарда са свободни за крадене , това е .
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Флага и химна вече се изпъкняват заедно с химна на ЕС.Вземайки валутата , директно оставаме без никакъв суверенитет или с други думи няма да има държава България , а ще бъде само нарицателно за местност , както сега имаме Тракия,Добруджа и тн ....Няма нужда да предаваме славянството , а да се върнем към него и да си пазим държавата с всички сили . Курса на еврото изобщо не е този фиксирания , лева е много по скъп в момента , има икономисти нека да кажат .Може да се окаже 1,4 вмсто 1,95
36
1
 
6
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ИДЕ? преди 1 месец
КУРСЪТ ще бъде опреденен от Брюксел. Хубаво е да го знаете. Да не мислите, че ще е 1.95583? Дръжки. А знаете ли какво е паричен мултипликатор и какво ще стане, ако се увеличи 12 пъти, което ще се случи при намаляване на задължителните минимални резерви от 12 % на 1 % след влизане в Еврозоната.
35
2
 
15
 
! Отговори
НЕ на еврото. НЕ! преди 1 месец
Ще има ли стъгмистика с докладите, че да ни натресете еврото? Не се и съмнявам. Спекулата в цените ще сисипе хората с фиксинирани и ниски доходи. НЕ НА ЕВРОТО!
34
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рубашките вият от злоба като настъпен плъх ! *** съветска пасмина !
33
2
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Моите предпочитания са ДОЛАРЪТ да бъде националната валута в България. Български Долар!
32
2
 
12
 
! Отговори
да не съжалявате преди 1 месец
Защо няма референдум за приемането на еврото? Още не сме го приели, а вече се вдигат цените на имотите, храни..в очакване на догонване цените в другите държави.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 29 като въведем еврото ще си спомни за 97 да, общо зето ще е същата хиперифлация и обедняване
30
1
 
9
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
НИЕ НЕ СМЕ ЗА ЕВРОТО! ПОНЕ НЕ ЗАСЕГА.... след години може би .......
29
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички, които са против еврото им пожелавам да живеят със средната работна заплата, която им остави правителството на Жан Виденов. По време на неговото управение лева не беше обвързан с друга ваута, а по мнението на БСП, управлението на Жан Виденов е било много добро за България.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Национален предател - за разстрел.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румъния защо го отложи за неопределен период , а ние бързаме?
26
1
 
1
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
от 31.12.2025 най-рано, един вид първия работен ден след това, ако не стане нещо - а вероятността е огромна!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин да си лъже бройлерите колкото иска, че ще го спре като гласуват за него на европейските. Парите се печатат, монетите се секат.
24
2
 
12
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 месец
Има законен референдум,мYтро! Сън не те лови за крадене на милиардите от МВФ борда! Нямате наяждане,толYпи...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
21, как да сме европейска страна, като българите не действат като европейци? Трябва и да мислят като европейци. По-скоро сме ориенталса страна...