Глад за персонал по морето, наемат работници от Бали, Шри Ланка, Непал

Общо 700 чужденци ще работят в курортния комплекс "Албена"
20 апр 2024 09:50, Елка Василева
230
Глад за персонал по морето, наемат работници от Бали, Шри Ланка, Непал
кадър: Нова тв

Хотелиерите са изправени пред сериозен проблем с липсата на работна ръка за летния туристически сезон. На отделни места има решения. В курорта "Албена" очакват ръст на посещенията и затова са се подсигурили с работници от все по-екзотични дестинации като Бали - Индонезия, Шри Ланка, дори Непал, предаде Нова тв.

22-годишната Кадек Юни от Бали е завършила в родината си специалност „Хотелски мениджмънт”. Миналата година е работила в столицата на Катар – Доха, а този сезон избира българския курорт „Албена”.

Още по темата
„Всички знаем, че Бали е много известна туристическа дестинация, но аз искам да придобия опит от други страни. Интересувам се от чужди култури и дойдох тук, за да имам нови преживявания. Тук заплатата ми е по-висока, отколкото в Бали и се чувствам по-добре”, каза Кадек Юни. Тя мечтае един ден да има свой собствен ресторант или бистро и вече е усвоила и няколко български фрази.

От Бали е и Даниел, който работи като камериер. Той обясни, че му харесва почиства, да създава уют в стаите.

За да се чувстват всички туристи уютно, на хотелиерите се налага да се справят с хронична липса на работници. Затова внасят служители от цял свят. „Разширяваме географията, стигнахме до Непал, стигнахме до Малайзия, Филипините. Изключително мултинационален екип”, обясни изпълнителният директор на к.к. „Албена” Красимир Станев.

По думите на Маринела Цанева, оперативен директор на курорта, на 24 април очакват да пристигнат чуждестранни работници от Шри Ланка, от Бали - Индонезия.

Общо 700 чужденци, сред които още румънци, турци и европейски студенти, ще работят в "Албена" това лято. Неофициално сезонът започва още с великденските празници.

„Леки притеснения имаме поради дългия работен процес за издаване на работни визи C и D. Също така имаме информация от нашите партньори, че посолствата в Узбекистан, също и Турция към момента не приемат документи за издаване на виза поради новото въвеждане на шенгенска система”, каза Цанева.

Подборът на чужденците е чрез агенции, които проверяват техните умения. „Служителите от Индонезия бяха интервюирани още през месец декември. Те са с професионален опит в областта, за която идват да работят. Очакваме кухненски работници, СПА терапевти, работници в сектор озеленяване, в чистота, камериерки. Работили са в утвърдени туристически вериги", обясни Цанева.

Една трета от персоналът в "Албена" тази година е от чужбина. А някои от емигрантите вече са решили да останат в България за постоянно. „Казвам се Уина и съм от Бали. Дойдох тук, за да изживея нещо по-различно и защото смятам, че България е една много красива страна. Уча нови думи на български, срещнах много нови хора от други страни и искам да остана, защото много ми харесва”, обясни Уина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от Общество
Автобус с българска регистрация се обърна в Турция, има ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що така? Украинци няма ли да наемат? Пълно е с украинци навсякъде по морето. Не е ли време вече да поработят малко, където се казва от хорски срам ? По цял ден се търкалят по стаите на хотелите. Не може ли да ги вземат поне за по 4 часа да поработят? Или работата е само за нас магаpeтата? До кога ще лентяйстват украинците?
160
1
 
16
 
! Отговори
илюзорна реалност преди 3 седмици
ахахахаааааа не издържахмеееее и започнахме с ФАЛШИВИТЕ СТАТИИИ как много се "търсели" работници че "нямало" кой да работи!!!!:))))))))). това е част от система за ИЛЮЗОРНА РЕАЛНОСТ..другата е как Хапартаментите се купували като банички ФАЛШИВИТЕ ИМ ОБЯВИ ЗА РАБОТА МОЖЕ ДА ГИ ВИДИТЕ В САЙТА ДЖОБС БГ "търсели" динамични и позитивни личности с възможност за развитие в различните отдели на команията ахахаха НИКОЙ НЕ ТЪРСЯТ просто точат пари по евро проекти и създават ФАЛШИВА РЕАЛНОСТ на стадото!!!
159
4
 
28
 
! Отговори
Георги преди 3 седмици
Целта на тази инициатива е да бъде спрян ръста на заплатите. Тоя внос се нарича дъмпинг.. и синдикатите го знаят ...но си траят !
158
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ихааа.. като свърши сезона и тия индийци решат да остават и да се регистрират като безработни. С индийския си английски. Искам да видя лелките в бюрото по труда как ще запишат имената на Сраванах Крутапсил Крутанапал от паспорта на латиница. Отсега се заливам от смях:))) съквартирантът ми си запазва билет в индийски кол център, писаха го Гюрли Панчатонтру вместо Юри Панайотов:)))
157
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормалните хора от поне 20 години спряха да ходят на море в България. Все ми е едно мутрите какви ще ги наемат по морето. От мен и стотинка няма да видят. Миналата година бях в Сицилия, а тази година ще съм на остров Майорка, на място там, където съм ходил вече шест пъти, всеки път в различен хотел. Там е рай за разлика от морето в България.
156
0
 
37
 
! Отговори
Има развитие... преди 3 седмици
След като преди години бедните студенти отказаха да работят в морските ни "курорти поради ниските заплати, измамите с осигуровки и всевъзможните тарикатлъци на мутробизнесмените да не плащат дори и заработеното .... бяха наети наивници от украйна, Азърбейджан и други бедни ексруски провинции. Те издържаха ЕДИН СЕЗОН и повече не се върнаха. После бяха виетнамците и тайландците... ПАК за един сезон.. Колко мислите че ще изкарат тия ? ЕДИН сезон.А после? Работници от МАРС... друга галактика?
155
2
 
17
 
! Отговори
Ерген преди 3 седмици
Хотелиерите назначават азиатки,автобусните превозвачи-пенсионери,а за мен остава да имигрирам и да не създам семейство и деца!;;
154
4
 
26
 
! Отговори
Глад за персонал преди 3 седмици
Нееееееееееееееее, глад за ниско платени работници. И ся да си кажем истината - търсят се работници от Индонезия, Шри Ланка и Непал... Непалците ще умрат от жегата на морето, колкото до Индонезия и Шри Ланка, само най-негодните за туристически позиции биха дошли в Бг. И двете дестинации са много по-привлекателни от кенефстанското море на Бг.
153
2
 
29
 
! Отговори
Работещ пита: преди 3 седмици
Значи гоним нашите хора с мижави заплати, а внасяме чужденци, за които ще се похарчат по-вече пари - за заплати, билети, квартира и др. . Обаче нашите бизнесмени не правят тази сметка, нали са все назначени, важното е да стане на техния инат, да не дават заплати на български работещи. В нашата фирма вкараха 4 ше.бека от Узбекистан. С квартири, заплати и т.н. Уж щяха да бачкат, пък те още на втория месец си намериха сладки непроизводствени местенца с лека работа. За какво внасят чужденци???
152
7
 
17
 
! Отговори
Крети преди 3 седмици
От 2003 не съм бил в България на Море, Планина да , но морето не ме влече да плувам с кафяви краставици и сарфалади. помня че тогава наглия таксиджия ни взе 18лв за 7 километра и ни обясняваше че ефтино а тогава Учител в БГ взимаше 250лв. Мяташ се на самолета и Гърция, Италия и испания са на няколко часа.
151
1
 
26
 
! Отговори
DRAGO преди 3 седмици
Понеже на масовката БГ бизнес (не всички разбира се), 1500лв им се струват УАУ заплата, и се оправдават, че няма персонал. Ми няма, балъците свършиха! И си вкарват от чужбина , "айде и тоя сезон да изкараме, другия ще му мислим"... Искрено им пожелавам от сърце и душа да ФАЛИРАТ ОЩЕ ТОЗИ!*** боклучетата...
150
7
 
1
 
! Отговори
Anonimna преди 3 седмици
Мали кви мръсни стъкла! От къде е тази снимка? Да си измият джамовете. :) Ще заработват допълнително като масажистки повечето чужденки. Как искам да имам хотел и да си дресирам *** :) Ще е на-посещавания хотел :)
149
17
 
3
 
! Отговори
До 143 VS преди 3 седмици
Ходят нормални хора на Черноморието за това си има Статистика -за миналата година 13милиона чужденци са посетили България!В района на Слънчев бряг миналата година през август имаше дни където почиващите бяха около Милион!Няма защо да говориш за САЩ защото ако нямаше бизнес среда на Черноморието "Хаят" нямаше да открият 7 Петзвездни хотела от Веригата в България 5 от които по Черноморието!В тези хотели освен Управленския персонал много от обслужващия са стажанти и други от САЩ!Заплатите НОРМАЛНИ!
148
2
 
25
 
! Отговори
фейк такси преди 3 седмици
На морето нивата на заплащане на персонала са същите като от 2015г, а цените им се вдигнаха със 100%.
147
8
 
9
 
! Отговори
БРИКС... преди 3 седмици
РУСОФИЛИТЕ НАПИРАТ ЗА БРИКС... АЗИЯ, АЗИЯ, АЗИЯ....... АЙША, АЙША, АЙША....
146
3
 
11
 
! Отговори
ЩЕ ЦЪФНЕ И ВЪРЖЕ преди 3 седмици
ТУРИЗМА СЪС ТЕЗИ ОТ БАЛИ.
145
3
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Като знам расисткият характер на българина, Очаквам новини от морето . Сеира започва
144
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дъщерите на Кирчо и Костов не искат ли да стават сервитьорки?
143
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все по смешно става сега и ред да се изтипоса някой променкаджия да ни говори колко много направили
142
3
 
6
 
! Отговори
Ориз по филипински преди 3 седмици
Носят ми ориз. Вътреп лъх Протестирам. Едва управителя. Не е един , два са господине.