Митрополит Антоний: Трябва да изберем деен патриарх

Според него Св. синод не е разделен и решава по устава
23 апр 2024 10:11, Петър Бойчев
26
Митрополит Антоний: Трябва да изберем деен патриарх
Снимка БГНЕС

Изборът за български патриарх е важен, трябва ни деен патриарх, който да бъде опора на народа. Обществото има нужда от светлина. Това каза митрополит Антоний в сутрешния блок на БНТ по повод избора на нов водач на БПЦ.

"Ние като епископи сме дали обети да имаме послушание към църквата, да не се поддаване на силните на деня, на натиска на тълпата и да слушаме преди всичко Божия глас, а не гласът на улицата. Тези опити са голяма манипулация в обществото, които се опитват да накарат Светия синод да действа не по устава, а по давление на емоцията и на някакъв може би и страх, но за вярващите хора няма страх", добави митрополит Антоний.

Според него църквата е удържала и ще удържи. Той е категоричен, че Светият синод не е разделен и че единодушно е взел решението си за Сливенската епархия.

През февруари от 10 предложения за сливенски митрополит бяха излъчени кандидатурите епископите Йеротей и Михаил. Светият синод обаче касира този избор и прие промени в наредбата, според която трябва да бъде избран нов сливенски митрополит.

Според митрополит Антоний тази епархия трябва да бъде управлявана от човек с качества. "Тази епархия се управляваше без своя митрополит или в неговата немощ, той нямаше пълен поглед какво се случва. Новият трябва да работи много усилено. Надявам се, че всички тези, които ще се опитат отново да протестират, ще размислят дълбоко в себе си, за да може да се съберат и да се проведе един каноничен избор", каза Антоний.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: патриархизборантоний
Още от Общество
8,2 пъти купуваме 20 жизненоважни продукта с МРЗ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Леля преди 1 седмица
И КОЙ е дейният митрополит?
21
1
 
1
 
! Отговори
Iv преди 1 седмица
Рече българската Кончита Вурст.Този *** да си гледа по добре паството на Запад,а не да виси по вестници и телевизии да си показва селската хубост.Извратено монашество! Пфууу
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антоний е икуменист, искаше да вкарва папата на служба в Ал. Невски
19
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 1 седмица
На двата бряга е, ама все повече на левия, че са по - богати чичковците 80636
18
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Българските християни НЕ са тълпа нито хора от улицата!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Митрополит Антоний ми се струва, че си почиства веждите
16
0
 
6
 
! Отговори
Лагрестин преди 1 седмица
До ГризелАмин,амин.Дай Боже,Господ да постави водачи които са му по сърце,в цяла България и навсякъде по света!Амин.
15
0
 
5
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Дано Господ наистина напътства избора на сливенски и след това на български патриарх,на 30 юни,за да може българският народ да има пастири,назначени по Божия воля.Амин.
14
3
 
5
 
! Отговори
Наглец преди 1 седмица
Лаком, алчен, оцапан от грехове не може да дава акъл! Но тя, Църквата, отдавана е прегърната от Момона!
13
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ОТ КАКТО МАХНАХА ПАПА НИКОЙ ОТ ИЗБОРИТЕ УЖ ПО НЕГОВО ЖЕЛАНИЕ ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕ СА ИНТЕРЕСНИ :D ТОВА Е КАТО В ТЕРОРУСКАТА ДА МАХНЕШ ОПОНЕНТИТЕ НА ПУТИН И ДА ИЗБИРАШ САМО МЕЖДУ ПУТИН1 ПУТИН 2 И ПУТИН 3
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демек, изберете мене!!!
11
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
при положение, че т.нар западноевропейски митрополит са почнали да го разкарват по телевизиите, и имайки предвид решаващото значение на епархията му за българското православие, да разбирам ли, че гундяев е "поискал услуга" ?
10
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
До До 1 3 Не ни осведомявайте в подробности за майка си, гербав :) Подразбира се :)
9
3
 
4
 
! Отговори
устояха до 4 век преди 1 седмица
Така социалната същност на учението лека полека се облича в трудно разбираема метафизика за малцина философи.Следват безброй ереси, крамоли, схизми, но в същността си Исус е изставен още тогава като бич за богаташите и разюзданите елитни взезнайковци и става добрия Бог, който въпреки омразата на елита е спасил човечествотоХристиянството става най - историческата религия и могъща организация сочеща пътя и до днес.Исус продължава да ни вдъхновява и след 2000 г и ще е така докато елита реши друго.
8
4
 
2
 
! Отговори
устояха до 4 век преди 1 седмица
Именно ап Павел прави познатата ни Църква като организация и колектив с доброволен авторитет.След пактът с римската империя следват събори на които Исус окончателно придобива онези черти на гръцката метафизика и философия, които знаем и до днес във всички деноминации на християнството. И Никейския символ и халкидонското вероизповедание превръщат Исус в познатия ни Бог, приел човешки лик да спаси света и да сключи нов договор с хората от името на баща си.
7
2
 
2
 
! Отговори
устояха до 4 век преди 1 седмица
Римляните се отплащат като правят Църквата своя насленица на практика , раздавайки й повечето земи в империята.На запад папата е така издигнат още при Юстиниян, че той при катаклизма на империята , когато тя потъва в иконоборство обявява държава на католиците християни прз 8 век.Нещо валидно даже днес.На изток пактът остава чак до падането под турско иго, но нищо не е загубено на практика.И до днес христовата Църква е наследница на източната и западнаите римски империи.А какво става с идеалите?Е
6
4
 
3
 
! Отговори
устояха до 4 век преди 1 седмица
Какво става в 4 век.Става познатото ни човешко предателство към идеалите на Христос.Групичка начело на църквата тогава е подкупено от Константин наречен Велики и то не случайно.Той купува християнството и цялата структура от анти римска става най - яростен привърженик на новата ромейска вече, но и христова империя.Пактът е явен, ние ще ви поддържаме като вечна рисмка империя и нява вече да има войни, това дето казва на Константин Евсевий.А пък римляните се отплащат като правят Църквата своя на
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До устояха до 4 век...Исус е дошъл с учение не искал да създава нова религия.Самият той е бил равин.Който е спазвал юдейските закони.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Недей бе
3
4
 
4
 
! Отговори
устояха до 4 век преди 1 седмица
Църквата на Исус Христов претърпява коренна промяна, когато е завладяна от римския държавнически гений.В налото тя дава жесток бой с антината цивилизция.При Нерон дава сводни жертви, но се поредставя пред светаКатолическата църква на ап Павел се рекламира като силаи опозиция на безправито в Римската империя.Минават три века преди тази организация да бъде победена окончателно от римляните.Оттогава тя служи само на богатите в противовес на основната си идея на нейния основател Исус.