Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Потребителите все по-рядко четат етикета на стоката
24 апр 2024 13:38, Инна Ангелова
142
Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци
Снимка: БГНЕС

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук.

Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, ако има адекватна политическа и държавническа воля. “Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни Караколев.

Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
4
 
! Отговори
Питащ преди 1 седмица
Интересно е кой български "УЧЕН" от ВИХВП е измислил рецептата за сирене и кашкавал с палмово масло и подобни ***, защото бай Грую от мандрата, не може да сътвори тази химия?
106
0
 
6
 
! Отговори
Пример! преди 1 седмица
Вземете пример от Гърция като не ви харесва нещо вънка пред площада
105
0
 
4
 
! Отговори
Вярно преди 1 седмица
Така е Сред а тук в България е точно обратното имам чувството че колкото и да се вдигат цените и колкото качеството на храната да бъде лошо ние продължаваме да купуваме все повече и повече ми трябва да се яде кво да се прави!
104
0
 
7
 
! Отговори
Стефани! преди 1 седмица
А кой е виновен за това, ние Българите сме свикнали да се оплакваме за всяко нещо но правим ли нещо по въпроса!? Стоим и се оплакваме защо в съседна Гърция не е така защото! Ще ви дам един истински пример точно от там една сутрин Гърция осъмна с вдигане на цената на хляба,и то с няколко цента, всички излезнаха на стачка,и млади и стари на другият ден никой не влезна в тяхните фурни да си купи хляб никой правете сметка правиха си хляба вкъщи но никой не купуваше и така две седмици и знаете ли как
103
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали искахте европа,да ви е честит Евросъюза и да не забравите и да гласувате за еврозоната
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мили хора не купувайте, отваряйте си очите и ушите. Това е достатъчно. Печена пържола на скара плюс 150 гр. Картофи и салата цвекло 100 гр е 4.70 лв. А 4 червени чушки са 4.50 лв. Производители или търговци. Кого да изберем.
101
0
 
17
 
! Отговори
то преди 1 седмица
коя храна е качествена по магазините? Сирене, кашкавал, яйца и пиле със салмонела от Полша, месо от Испания сигурно на 10-20г. от резерва, зеленчуци, с един куп съставки забранени в европа, от Турция, колбаси със желиращ агент имного сол копита и кости, палмова мазнина? И естествено се купуват 2/3 качество продукти, за по-голяма печалба. Хората от селата си продадоха имотите, дойдоха крупните "земеделци" и гледай какво става
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БРАВО УМНИТЕ ОТ ДОЛИНАТА - ПО-ДОБРЕ КЪСНО,ОТКОЛКОТО НИКОГА, НАЛИ!!!...
99
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Тоя да каже къде е агнешкото и защо още няма по магазините ! Да ви е-- у козарите и овцевъдите !!!!
98
5
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 1 седмица
Значи Украйна е виновна , а не мошеници-производители.....?! Тоя герберастки любимец какви локуми разтяга !
97
0
 
6
 
! Отговори
5555 преди 1 седмица
Този измамник, колко овце има, колко открадна от желязото на Рожен, мутраген.
96
1
 
11
 
! Отговори
Тошо преди 1 седмица
Под новините за Украйна ще се счупим да пишем, но под новини, които пряко ни касаят ще си траем. Трябва да спрем да сме овча нация и да си защитим интересите - в случая чисто потребителските. Ако ме скочим ще ядем мирене а гърците - сирене
95
2
 
21
 
! Отговори
Серо преди 1 седмица
Ходя до Гърция да пазарувам...Взех си и СИМ карта...Гърците имат по евтини разговори.Живота във чужбина е във пъти по хубав.Затова младите масово емигрират.
94
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е по-зле от Украйна без война ядем отрова унищожават българите американскитеИзруди си създадоха мафия ,която убива българите.
93
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Българске реутане.....ха ха хаАм цените...оооооо хо хооо
92
1
 
10
 
! Отговори
:))))) преди 1 седмица
Затова си ги произвеждам сам. От истинско мляко. За лев литъра. Спасявайте се и си яжте "сирената"
91
1
 
39
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
След като е вредно за здравето, е крайно време БАБХ (агенцията по безопасност на храните) да забрани влагането на палмова мазнина и сухи млека. Отново трябва всички фирми задължително да спазват БДС за производство на сирена и кашкавал. Проверки. При нарушаване на стандарта забрана на дейност.
90
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Липсата на контрол от държавата. Достатъчно казано. По зле сме от Сомалия.
89
2
 
29
 
! Отговори
Бай Курти преди 1 седмица
А добър ден!:) Като не гледаме стока така ще е-само тебешир и сухо мляко!В Турция,за разлика от тук е забранено, затова аз си купувам сирене и кашкавал главно турски,от истинско мляко и вкус! Дотам ни докараха,хайвани с хайваните!
88
4
 
18
 
! Отговори
Велес преди 1 седмица
..."Не ядем истински сирена и кашкавали, а ***"... -*** нали ядем банани сега? Хама ха... Кой не скача е червен.... Хама ха...