Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Потребителите все по-рядко четат етикета на стоката
24 апр 2024 13:38, Инна Ангелова
142
Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци
Снимка: БГНЕС

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи продукти. За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се правят продукти, които изглеждат като сирене, но нямат нищо общо с него. Имитиращият продукт е боклук.

Симеон Караколев остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко. "Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, ако има адекватна политическа и държавническа воля. “Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни Караколев.

Симеон Караколев не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според експерта липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво се оплаквате, ве? Което не те убива те прави по-силен.
66
3
 
28
 
! Отговори
Айде пак преди 3 седмици
потребителя виновен излезе. От къде да си купят хората кашкавал и сирене освен от магазините? Изключвам супер редките случаи, в които някой от тези магазини зарежда стока от истинско мляко, която получава посредством връзки с малък производител от някое село. От къде? Австрийските вериги ни лъжат постоянно.
65
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По принцип съм съгласен съм заглавието на стаята, това важи и за други храни, но много интересно как преди войната никой не се оплакваше от украинското сухо мляко или от украинското зърно. Сега изведнъж те са най-големия проблем. Интересно е и как изведнъж украинските бежанци се превърнаха в тежест, а африканските и брадатите "специалисти" на Меркел са си все така добре дошли. Прозрачна путинска пропаганда за плитки мозъци.
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За нещастие потребителите си мислят че има държава и държавници и за това сляпо се доверяват. Но за съжаление България е свободна зона за измами и престъпления бездънна каца за измамници мошеници търтеи облечени в държавна власт. Не четете етикети защото и те са фалшиви и измамни а идете и гласувайте и свалете мафията!
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украинците им виновни, че държавата им разграден двор и не се извършва никакъв контрол върху качеството на храната. Ми нали, ако не е украинско сухо мляко, ще е нечие друго бе, гении??? Иначе аз отдавна не консумирам кашкавал и сирене. Само извара.
62
5
 
10
 
! Отговори
Боклуци преди 3 седмици
*** пълни с евроценности
61
11
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 седмици
До 69 Али бега С какво са ти виновни ,,Окраинците" бе като нямаш акъл в главата и си сбъркан.Всичките копейковци сте такива
60
9
 
12
 
! Отговори
Али бега преди 3 седмици
Нищо хубаво няма да видим от Окрайнците!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 66 И какво ще стане аз от втората буна ве, скапанячец опикаааан? Казвай ве?
58
5
 
16
 
! Отговори
Стела преди 3 седмици
Какво искате, от какво се възмущавате бе?! Българите в по- голямат част са си такива- мошеници и парадокса е,че всички плюят политиците.Е те нали са от народа.На изборите се случва и потвърждава точно това - мошеници и наивници напълниха Парламента с мошеници
57
1
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 3 седмици
е а здрасти :)
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евразински жалкарец, във Варна няма само едни шадравани, както във вашето село. Кажи за кои шадравани говориш, смеееешник, че да дойда.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Другият шушляк с втората буна във Варна, бегай да хвърляш за платерина и мълчи, че ...
54
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
Най качественото сирене на пазара в световен мащаб е руското сирене.Направено само и единствено от истинско мляко.Нито съм го виждала,нито опитвала,но щом Мария Захарова и Путин казват,че е така,значи това е истината.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А, тука пишман бабаитите, да не правят салто те, да не сеобърне татуто на Левски с мустака нагоре. Кварталните фитнес *** да не реват с глас.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 59 Ела на втора буна във Варна. Бунара си го наври знаеш къде, евразийски смееешник!
51
0
 
12
 
! Отговори
... преди 3 седмици
е това е така от повече от над 25г. Реално в БГ пари за животновъдство не се дават! няма субсидии! Субсидии има само за земеделие и жито! Така, че от де да се вземе това мляко за сирене и кашкавал и прясно мляко и кисело мляко! В БГ няма такова производство! Дори да захрани само няколко града с ежедневната продажба на тези продукти! Така, че нормално е да се слагат изкуствени неща! И вода естествено! Това е реалността за жалост!!!
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се откажеш от България и всичко българско вече стана висша форма на разум. Българи смешници
49
1
 
3
 
! Отговори
Така си е преди 3 седмици
И за чуждите агенти е същото. Трябва да се знае кой е платен агент на чужди сили и с каква инфопомия ни заливат.
48
1
 
15
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 3 седмици
Оф , за кой път да казвам , след като се докаже кои мандри са некоректни , ами окачете им имената на на входа на всеки един голям магазин , и клиента да преценява от кого да купи , а така ги глобяват с хиляда лева , а те са гизбили с първите двеста кила.