Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата

В трите големи града вече не се срещат цени под 1000 евро
25 апр 2024 17:45, Инна Ангелова
75
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Снимка: БГНЕС

Цените на имотите в Пловдив, Бургас и Варна вече гонят тези в столицата. Към момета се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5% в сравнение с тези от края на миналата година. Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20 на сто, докато в Пловдив и Бургас се отчита годишно нарастване от около 8-10 на сто. Това показват данни на Bulgarian Properties за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г., предаде БТА.

Във морската столица Варна средно цената е около 100 евро/кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв. м, по данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв. м и 1244 евро/кв. м.

В трите големи града вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м. Съвсем логично новото строителство движи пазара и е предпочитано за купувачите.

Данните показват, че и в трите големи града обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20 на сто на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4 на сто, 12,7 на сто и 9,2 на сто съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Пловдив

Градът е вторият по големина град в страната. В най-скъпите квартали цените надвишават 1500 евро/кв. м. Това са "Младежки хълм", "Мараша", "Каменица 1", "Център". Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м. След него в нарастващ ред са "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен".

Варна

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след столицата. Най-предпочитаните квартали са Морската градина и Гръцка махала. Там цената достига до над 2000 евро/кв. м. Сред най-скъпите квартали традиционно са "Операта", "Чайка", "ВИНС - Червен площад", "Спортна зала", "Център".

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Бургас

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – основно в посока ж.к. "Славейков" и магистрала "Тракия", както и към кв. "Сарафово" и ж.к. "Меден рудник". Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят цени под 1000 евро/кв. м, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Общество
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
10
 
! Отговори
Ели преди 3 седмици
И как ще са догонили София?! В София в най-скъпите квартали е 3000е квадрата, а в Пловдив пишат, че е 1500е... Какво е това догонване.
44
1
 
31
 
! Отговори
Балонест преди 3 седмици
Днес четох някъде, че в европа има спад с 13% на имотите и с 47% на бизнес имотите като търсене, като обем сделки над 25 милиарда по малко оборот. От там и спад на цените. Тука при 9 мил.население през 90г и всички с имоти, при няколко стротелни бума и шест мил.намаляващо население, искате да кажете, че толкоз няма къде да се живее, че се избиват за по 2-3000 евро квадрата? От къде толкоз желаещи, кой ще живее там? Факт е че има собственици с по 40 апартамента инвестиция, ама на кой ще продадът?
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
като се качиха цените на имотите, брокерите повече данъци ли плащат, ако изобщо плащат някакви ?!
42
2
 
2
 
! Отговори
Юруш Народе преди 3 седмици
на Факсините! Пардон на Апартаментите!!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Меден Рудник, има блокове построени преди 10-15 години и все още поне половината са празни, ако се съди по светещите стаи вечерно време.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Капейки, изчакайте още малко и обръщайте евраците в рублаж на курс евро за 500 рубли и идете да си купите в рушистан. Там с една мин заплата от тука ше бъдете милионери до година две
39
2
 
25
 
! Отговори
Фалш преди 3 седмици
Еххх, значи и в тези градове не вървят продажбите.....Усеща се криза! Ще става по зле! Един коптор не трябва да ви съсипва бъдещето, заради някаква спекулация, балони и промиване на мозъци, че ще си запазите спестяванията. Инвестирайте в знания и занаят! Тази тухла утре ще си я биете в простата глава!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
овците се лъжат като се съобщи новината по новините за правовата вяра, и след това мушениците имат причина да слагат същата цена каквато била съобщена всякаш е вярна. Егаси мафиотската схема за слабо умни!
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дева, а кАпейките така чакаха да станат по 500 еврака а то кво стана....
36
0
 
9
 
! Отговори
Алабама преди 3 седмици
В Столипиново с колко са се покачили цените на кочините ?
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То един двустаен соц панел във Варна, в крайните квартали на Варна, не мърда от 100к евро и на горе, но брокери аматьори колкото си искаш :)))
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изкуствени повишени цени.. нали има два фактора които определят цените на имотите?Единият фактор е ТърсенетоДругият фактор е недостиг на жилища..
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хаха. Инвеститорите щели да почнат да скачат от балконите, банките да фалират, за 100к лева два апартамента в Иван Вазов... И един мармот...
32
0
 
4
 
! Отговори
Неграмотници преди 3 седмици
Едно заглавие не можете да напишете правилно.
31
4
 
9
 
! Отговори
циник преди 3 седмици
После да не почнете да ги жалите "инвеститорите" като почнат да се мятат от покривите и балконите? Кой каквото си е надробил...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
загорела ми е пеперутката да копувам, даже и заеми ще взимам, ама якоо
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във Варна винаги са били скъпи имотите, не знам как са нещата в Пловдив и Бургас, но явно това е новина сега :)))
28
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Aма балонаджии, то не става и само с кредит - трябва първо да съберете поне едни 15 000 лева за разходи по прехвърлянето, за самоучастие по кредита, и за някакъв минимален ремонт! Поне тия пари съберете, пък после чакайте балона... Иначе знам че "балона" ви е оправдание за неудачници - как да кажете на вечно мрънкащата ви жена че нямате пари за жилище, много по-лесно е да я лъжете с някакъв балон, и аха да се спука, и веднага купувате, нали... ХАХАХАХА
27
1
 
24
 
! Отговори
брокера преди 3 седмици
Продава се апартамент 80 кв. по 2500е/кв, за 200 К евро ама това е с общите части и апартамента си е 50кв и реалната му цена си е 4000Е/кв, ама е на последен етаж и почти няма скосявания, малко е за ремонт и покрива тече , ама пък можете да си го оформите по свой вкус само за още 30-40 К евро,пък можете да си купите и паркомясто само за още 30К евро. Абе отиде на 5000е/кв, но те и в Рим и Берлин са толкова.
26
2
 
34
 
! Отговори
IT gig преди 3 седмици
Пиша за 3 път тук. Живея в Мадрид, работя от вки купих 67 кв, (90 българската измама) за 156 хиляди евро, ремонт 14 хиляди и за 170 хил евро живея в апартамент с 3 спални, в един от най-уредените градове в света, при заплата от 4200 на месец!! Да тук има и апартаменти за по 2 млн, но за всеки е достатъпно бедни и богати!!!! Вие си пишете и се лъжете колко е скъпо в Европа. Нека ви манипулират, ще си останете гетото на Европа!!!