Близо 1 млн. българи тръгват на път по празниците – у нас или в чужбина

Преобладаващ е изборът на нашите спа и планински курорти, както и на Черноморието ни
30 апр 2024 07:00, Елка Василева
34
Близо 1 млн. българи тръгват на път по празниците – у нас или в чужбина
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година времето е на страната на българския туризъм. Благодарение на безпрецедентно високите температури уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи летовници по нашето Черноморие. А наближаващият Великден, който ще отбележим на 5 май, се очертава като рекорден за туризма ни от 2019 г. насам.

Предпочитани чужди дестинации по празниците са съседните балкански страни, но също Италия, Испания, Великобритания и други европейски държави. "Но ние очакваме много интензивни пътешествия на българите основно в България. Преобладаващ е изборът на нашите спа и планински курорти, както и на Черноморието ни", каза пред БНР Константин Занков, експерт в туризма и добави:

"Общо пътуванията, които очакваме, са между 900 хиляди и 1 млн. в периода на празниците - става дума за датите между 1 и 10 май. Това означава, че около 800 хиляди наши сънародници ще пътуват в България и още близо 150 хил. ще се отправят в чужбина. Но тук говорим за всички форми на туризъм, в т.ч. и посещение на близки роднини и приятели. И ако в предходните години за този период сме имали около 600 хил. пътуващи българи, сега те са около един милион, което е сериозен ръст."

Тази година отбелязваме 1-ви май, Великден и Гергьовден в няколко последователни дни в началото на месец май. Така че хората масово си осигуряват дълга пролетна ваканция, като сливат почивните дни с един или два дни платен отпуск. "Очакваният ръст на цените в сектора е между 5 и 10%, но това е нормално, защото търсенето определя предлагането. А и българинът вече по-отрано резервира ваканцията си, което му позволява и по-добре да планира разходите си по време на пътуване", категоричен е Константин Занков.

Инфлацията, войните в Украйна и Близкия изток, политическата нестабилност и предстоящите избори не оказват никакво влияние върху намерението на нашенеца да пътува. Същото важи и за чуждите туристи, които и тази пролет избират България като евтина и атрактивна дестинация.

"За Великденските празници очакваме около 80 хиляди чужденци в България. За много от тях България е традиционна дестинация за Великден и за едно пролетно пътуване с поглед към приближаващото лято. А летният сезон се очертава като много добър. Имаме повече заявени полети от пазар Великобритания, изключително силни записвания на пазар Полша и леко увеличение на пазар Германия, където за съжаление все още предстои да си възвърнем предишните темпове. Причината е, че там сезонът се планира доста по-отрано, за да има чартъри. Надяваме се най-сетне да достигнем нивата от 2019 г., която беше рекордна за туризма в световен план", обяснява в Константин Занков.

Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не оказва ефект върху туризма ни, но пък прави пътуването на българи и чужденци по-бързо и по-приятно. "Приемането ни в Шенген по земя обаче ще доведе до сериозен ръст на пътуванията както към, така и от България", заключава Константин Занков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Бракът трае 15 години, най-много се женят в София, най-малко в Перник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Гого преди 2 седмици
Чужбина разбира се. Малко разнообразие,а и е по на сметка.
20
2
 
8
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Пишат за комунистите, защото хотелиерите по брега са поДСтавени лица. Много кръчмари пък слухтят и внимавайте какво приказвате в заведенията им.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подходящ момент за провеждане на АКЦИЯ на граничните пунктове от НАП, МВР, ПРОКУРАТУРА за ДОХОДИ, ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ и РАЗХОДИ, УПРАЖНЯВАНИ ПРОФЕСИИ, РАБОТОДАТЕЛИ и т.н. на "ТУРИСТИТЕ" на брой 1 МИЛИОН.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не се връщат. Няма нищо хубаво останало тук, а като се махнат няма и задръствания за останалите. Дето се вика - win-win.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Определено за чужбина да с две ръце
16
1
 
6
 
! Отговори
ЧАО.... преди 2 седмици
ПРИ ГРЕКО И КОМШУЛУКА, ВСИЧКО Е СУУУУУУ ПЕРРРР...ПИСНАЛО МИ Е ОТ ВАШИТЕ РУСКО- ЧЕРВЕНИ И СЕЛСКИ ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИИ.....ОТИВАМ НА ПОЧИВКА И ОТМОРА ОТ СЛАБОУМНИЦИ....!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Хейт преди 2 седмици
Е, че то времето се гласи, гласи и точно по празниците ще се изсипят всички дъждове. И аз мислех да мръдна някъде, ама ако текат порои навсякъде, какво да правя? Как пък не предвиждат дори 2-3 слънчеви дни.
14
1
 
11
 
! Отговори
добре де преди 2 седмици
За всяка година от 2021 насам, казват и пишат, че е рекордна за туризма спрямо 2019 и всяка година хотелиери и ресторантьори излизат да реват и мрънкат по ТВ, че слаб сезон, нямало туристи, нямало пари и т.н. Къде е истината?!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А бре какви са тея ненормалници в коментарите,които пишат за комунисти в коментарите?Имало е преди 1989-та,а сега бившите комунисти са се пребоядисали и са върли евроатлантици като АнтиХристо и Наско жабата от ДеБето.Онзи където и чак проклетии пише има роднини от бившето ДС.Толкова ли си мрази родата?Уж е демокрация,уж навсякъде пише как няма комунизъм в България вече,а като влезна в коментарите халюцинират комунисти....Луда работа!
12
11
 
5
 
! Отговори
Костя Спасатель преди 2 седмици
Да си спомним Соца, другаре, как хубаво пътувахме тогава!
11
5
 
6
 
! Отговори
RobinHood преди 2 седмици
Народният съд 2.0 осъжда комунистите мутрите и корумпираните службаши които съсипаха националната сигурност след 44та убиваха репресираха окрадоха унищожиха разграбиха България и народа и на См1рт в името на народа!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1 млн. на път снимки във фейса ядене и пиене 2 седмици от лазаровден до гергьовден сълфетки и кючеци препълнени колички в големите магазии,после бал за 5 бона айфонче за 2 бона , а пари няма.
9
6
 
9
 
! Отговори
Пътуват преди 2 седмици
По празниците по Гърция и тн финансови измамници и внуци на ус мър дя ли комунисти обрали народа останалите се чудят как да си купят яйца и козунак за Великден.*** тази мизерна и помярска държана на мафията!!!
8
4
 
5
 
! Отговори
Как е Патиланци преди 2 седмици
Готвят ли за пЛандемията от ПтичиГрип - Избори идат в САЩ - трябва Гласуване по Пощата за Мумията - Човекът на Брюксел - Спечели!
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такава идиотщина никога не е имало в човешката история! Никога. Напълно ще си заслужим руските ракети ако продължаваме така.
6
4
 
4
 
! Отговори
Чакай бе УткаМайна преди 2 седмици
5 Това са коп е летата на комунистите обрали България и народа.
5
5
 
15
 
! Отговори
е как? преди 2 седмици
Нали нямате пари бе?
4
3
 
22
 
! Отговори
Общ работник преди 2 седмици
Незнам за чужди туристи, но влезем ли в Шенгеня, български турист по нашето море повече няма да видят.
3
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не се връщайте ама въобще, няма да липсвате!
2
3
 
17
 
! Отговори
redordead преди 2 седмици
Другите 7 милиона ли? В България няма 8 милиона, 6.5, горе-долу - та, другите 6.5 милиона ще седят дома и ще гнетят прънджоле и ричия дорде окапят под масата ..