Уж избираме властта, но изборният резултат ще бъде изкривен от политически пазарлък

Калин Славов: Едни и същи лица са вечни участници в политическия живот
63
Уж избираме властта, но изборният резултат ще бъде изкривен от политически пазарлък
Снимка: НС

Политиците възприемат изборния процес като технология за създаване на изборен резултат, а не за спечелване на умовете и сърцата на хората. Това заяви пред БНР Калин Славов, "Прозрачност без граници".

"Те се оказват имунизирани и от наказателно преследване, и от чисто административни последици. Обществото разбира, че политиците успяха да създат една собствена класа и собствен свят, в който са си самодостатъчни. Прекъсната е връзката на продуциране на политическата власт от действията на суверена. Това им дава възможност да не се съобразяват с обществените настроения и демотивира гражданите", коментира той.
Според него в последното десетилетие скандалните разкрития са почти ежеседмични.

„Избирателят вече не се влияе от това какво бива разкрито за един или друг политик. Много бързо се забравя. Последиците са никакви. Дори чисто криминални деяния остават в пространството. Всеки може да бъде клиент на прокуратурата. Въпросът е докъде се стига в един наказателен процес. Има политици, които са били в досег с наказателното разследване, но няма особени последици от това", посочи Славов и добави, че българските граждани няколко пъти се опитаха да направят наказателен вот.

"Политически формации, дошли от нищото, се появяваха на политическата сцена като добре представени в парламента заради наказателния вот. Веднъж дошли на цената обаче, те бързо се адаптират към нравите и не желаят да променят пиесата. Лек за тази ситуация е масовото гласуване. Тогава клиентелистките групички имат по-малка тежест. Това може да обърка сметките на политиците", отбеляза той.

Част от проблема е конструирането на изборната администрация, смята Славов.

"Изборната администрация е политическа проекция. В немалко държави не е така. Определени групи от професионални съсловия са ангажирани да ръководят комисии. Така по-трудно се влияе върху тях. Не може да очакваме от политически формирани органи да имат различно поведение", мотивира се той.

Машинното и традиционното гласуване са проекция на разбирането на две политически групи, посочи още Славов.

"Те свеждат изборите до овладяване на изборната процедура. И двете са обвиняват взаимно в манипулация. Машините бяха превърнати в обикновени принтери. Какво могат да променят едни принтери?!", роторично попита той.

Стигнахме до времената на самовъзпроизвеждаща се политическа номенклатура – едни и същи лица са вечни участници в политическия живот, подчерта Славов.

Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък, смята той.

"Държавата ще бъде управлявана от мнозинства, различни от тези, които избирателят е предвидил. Ще бъде въпрос на политически договорки", предупреди Славов.

Едва ли кабинетите, които наричаме служебни, биха били много по-разлачни, каза още експертът.

Възможността за влияние  върху участниците в изборите за всеки регион е по различна линия, обясни той.

Калин Славов посъветва гражданите "да бъдат малко по-големи реалисти и да видят, че огромна част от процесите, които ги касаят пряко, зависят от политиците, избрани в НС и в ЕП".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: избориКалин Славов
Още от Общество
БАБХ: Следете за маркировката на агнешкото и яйцата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Ежко Бежко преди 2 седмици
Кога си избирал, ти бе , загубеняк българин ? Винаги са определени посочени от някой друг избраните. Ти, български избирателю , си като опаковъчната хартия - красива , с панделка , поднасят я .....разкъсват я и веднага я хвърлят ! За какво им е *** на елита ?
61
0
 
1
 
! Отговори
Уж народна мъдрост преди 2 седмици
Не е луд който плюска баницата , а този , който му позволява това ! ( а именно - българина)
60
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
България е европейска държава, колкото и да се напъват някои да ни набутат, в държавата от азиатски тип! При наличие на разследваният за военни престъпления "самодържавник", да ни татрапваш диктаторски режим, е повече от гнусно! Намирисва на Ким Чен Ун демокрация , на която завижда и самият...Путин!
59
1
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
На туй му казват ПАРЛАМЕНТАРНА демокрация - гласуваш за Едни, а получаваш Други!!! -))) И така е навсякъде по света с така наречената "Парламентарна демокрация". Другата форма на управление в тъй наречените "демократично-либерални" общества е Президентско управление! Трето нема...
58
0
 
2
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАМ... преди 2 седмици
....ЗА КОМУНИСТИ И ПРЕБОЯДИСАНИ РУСОФИЛСКИ ДИРНИЦИ..../..това ми е като "Отче наш../
57
0
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Аз ще се изкривя от смях в изборният ден. Ще гласувам както гласувам от рождението си. В случаят ще влезна в някоя общественна тоалетна ,ще поприседна в размисъл,слушайки МОТОРХЕД,ще пусна каквото има да се пуска,ще се подпиша няколкократно на различни едни изборни хартийки ,ще сертифицирам вотът си с доза вода ,аплодираща с агресия каналният ред,ще си измия ръцете с малка водка и ще излезна от избирателната стая с усещане за изоълнен дълг.
56
3
 
0
 
! Отговори
да преди 2 седмици
само ВЪЗРАЖДАНЕ!
55
2
 
1
 
! Отговори
124 преди 2 седмици
Нищо не избираме, избираме едни ****иоти с якички, решението е Президентска Република, нагледахме се на парламенти....
54
0
 
2
 
! Отговори
лооооол преди 2 седмици
30 години трябваха на създателите на желето, наречено "политици", да си признае какво са докарали на власт. благодарим ви, другари "политолози", "интелигенция", "нпо" - вие сте първите хора за панделата, за да топлите наровете на покровителите си заедно с "информационно обслужване", които е ясно кого обслужват. плюс конфискация на всичко за 35те години. тогава всички ще млъкнат, вкл. разни паркетни генерали от милицията, телевизионни звезди от "съдебната система", "синдикати" и т.н.
53
2
 
2
 
! Отговори
Точен преди 2 седмици
Точно заради жалките договорки на сглобката гласувам за Възраждане. Няма за кого другиго.
52
3
 
5
 
! Отговори
Българи, гласувайте! преди 2 седмици
Гласувайте, колкото повече българи гласуват, толкова по-честни избори!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уж избираме, ама после половин милион "невалидни" бюлетини и полу *** "професор" Константинов слага половин милион починали избиратели гласували за ГЕРБ за апартамент от Мартин нотариуса. Цялото ЦИК и информационно обслужване десет години назад в затвора и тогава ще гласувам
50
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
До 46 Първо криминалния приватизатор Костов!
49
2
 
2
 
! Отговори
Км преди 2 седмици
,,Ако от изборите зависеше нещо,щяха да ги забранят,,--Марк Твен.
48
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До 45: денонощното спамене с новини за ердогановата кадъна, бивша бай тошова другарка Бойка калдаръм кадъна май е по голям грях защото продължава почти две десетилетия.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ НА КОРУПЦИЯ СЪЗДАДЕН ОТ БКП - ПОДКУПВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЦИ С РУСКИ ПАРИ ОТ ГАЗ И НЕФТ. СЕРГЕЙ, МАНФРЕД И МНОГО ДРУГИ
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ККопейкин ЗАЩО не е в затвора? ДОКОГА???
45
2
 
6
 
! Отговори
Изумително ! преди 2 седмици
Един гелосан пуяк - Про100 Киро , Кокорчо и Пинокио Бойкикев съсипват държавата , а прилежни "коментатори" непрекъснато държат в обращение недомислиците на Гелосания ! Изумително ! Вместо вече да е в затвора заради безмернитр и постоянни лъжи , с които делегитимира държавата България, този канадски бръмбар бива цитиран, показван по телевизии, обсъждан, уважаван... !!!! Този грях на новинарите в България е най-голям !
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наследството на комунизма!Винаги лъжат народеца.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е функция на демокрацията. Всеки гласува за когото иска и накрая избраните търсят общи допирни точки и приемат закони и променят нещата с цел да подобрят страната и живота на хората само в областите в които има разбирателство. Проблемът в България, е че всичките са *** и единствените допирни точки са "да се наядем"