Велики вторник от Страстната седмица е днес

Четат се притчите за неразумните девици и за талантите
30 апр 2024 08:13, Елка Василева
17
Велики вторник от Страстната седмица е днес
Снимка: архив, БГНЕС

Велики вторник от Страстната седмица е днес. Във Велики вторник продължават поученията, които богослужебните текстове ни предлагат през тази седмица. Посочва се на какво се дължи духовното безплодие. То образно е представено в изобличението на Иисус Христос към фарисеите и книжниците. В тяхно лице Спасителят бичува лицемерието, което винаги е причина да нямаме духовността, нужна за истински християнски живот.

Църквата ни призовава и към духовна бдителност чрез притчата за неразумните девици, защото "никой не знае деня и часа, в който Човешкият Син ще дойде". В основната песен и днес се пее: "Ето, Младоженецът идва в полунощ и блажен е този, когото Той намери буден, а недостоен е онзи, когото намери безгрижен; внимавай, душо моя, да не те налегне сън и да бъдеш предадена на смърт пред затворените врати на царството!".

Притчата за десетте девици е една от поредицата поучителни разкази, с които Христос при последното Си влизане в Йерусалим наставлява Своите ученици, за да ги подготви за времето, когато след Неговата кръстна смърт и възкресението Му вече ще бъдат сами.

Друга притча, припомняна днес, е тази за талантите: един господар раздал на подчинените си различни суми пари (талантът е значителна сума), за да ги стопанисват, докато той отсъства. След време, когато се прибрал, той поискал сметка от тях. И се оказва, че едни са стопанисвали добре повереното богатство и от това спечелили за господаря си. Докато един служител заровил таланта в земята и го върнал на господаря в същия размер, но бил наказан, защото не разработил таланта си, за да спечели за себе си и за собственика.

На всекиго от нас е даден от Бог някакъв талант, но не бива да заравяме таланта си в земята, както е направил ленивият човек. Талантът (и в преносния смисъл на думата) ни е даден за наша лична полза, но ще ни се поиска отчет. Затова нека се потрудим, да дадем плод!
(проф. Иван Желев, БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Общество
Близо 1 млн. българи тръгват на път по празниците – у нас или в чужбина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
какъв е този ваш професор, който "преразказва " притчата за талантите??!! Въобще не става дума за господар, а за баща! и въобще няма как да са "СЛУЖИТЕЛИ' !!! Що а нескопосани неща публикувате!!!
9
10
 
4
 
! Отговори
Православна преди 2 седмици
На празничния Велики вторник е редно младите православни първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Господа Бога Вседържател.
8
1
 
12
 
! Отговори
гостенка преди 2 седмици
Светли Празници на всички! Любов и благост да ви спохождат, здраве и мир да има в душите ви! МИР да има по света!
7
5
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 2 седмици
Всичко и много хубаво и поучително но защо посредник между бог и човека трябва да е ДС ченге преоблечен като поп.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5:Православните в кой мислиш,че вярват?Исус разбира се.Малко вземи да прочетеш поне преди да пишеш глynocти.Направо все едно от Марс падате.То бива,бива невежество ама напоследък е прекалено!
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
'Младоженецът идва в полунощ и блажен е този, когото Той намери буден' -- особено ако будния се казва асен василев и младоженеца е надарен манgал
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тоя клон на руското кгб (българската православна църква) още ли трови бг земи :)))
3
6
 
4
 
! Отговори
СМ1РТ НА ДС преди 2 седмици
См1рт На Комунизма!!!Смърт на БГ Мафията!!!!
2
2
 
13
 
! Отговори
Пожелание преди 2 седмици
Всички християнски семейства да се съберат във всеки момент в добро. Добротата е малкото нещо, което грабва сърцето. С щастие, усещане само, дава смисъл, дава начало.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Силно набожния банкянец от Милиционерското в Симеоново, пак ще сложи под мишница иконата, ще вземе Севда и внуците и ще отиде да се кръсти в полето.