Последни сме в ЕС по извънреден труд

Гърция е на първо място
1 май 2024 19:13, Нели Христова
99
Последни сме в ЕС по извънреден труд
Снимка: Pixabay/jannonivergall

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (EС), показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на труда, съобщи БТА. У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4 на сто.

Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6 на сто), следвана от Кипър (10,4 на сто) и Франция (10,1 на сто). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1 на сто всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица).

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9 на сто), отчитат от Евростат.

От всички останали професионални групи средно 7,3 на сто работят повече от 49 часа на седмица, показват публикуваните данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работодателите са работонаематели. Само в Русия ги наричат също "работодатели". На Запад ги наричат с правилното "емплойер", което означава "работонаемател". Нашите продажни синдикати продължават да наричат с грешното име работонаемателите и това е причината за гаврата с работниците.
50
1
 
14
 
! Отговори
Действителен случай преди 1 месец
Петък.Шведски работници разтоварват автомобили от кораб. В края на работния ден са останали 10 автомобила. Капитанът вика шефа на работниците и му казва "моля те накарай ги да ги разтоварят, ще отнеме 15 минути, иначе кораба трябва да стои още два дни на пристанището, а това е много скъпо". Шефът на работниците му отговаря "Накарай ги ти, аз не мога"
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велев каза тази глуппост. Нека да си докарат индийци от нисшите касти, и да ги уморят от работа. Индийците, бангладешците ще трябва да извървят целия път на борба за достойно заплащане и 8-часов труд, който социализмът даде на човека.
48
0
 
14
 
! Отговори
... преди 1 месец
Пълни глупости. Това, че работодателите прикриват, че се работи по националните празници, за да не плащат двоен надник, както е по закон, не означава, че не работим.
47
0
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Чат-пат удрям някой час оувъртайм. Но честно казано, само ако сме доста назад със сроковете по някой критичен компонент. Макар, че се заплаща много много щедро, предпочитам да се занимавам с нещо друго и да съм навън. Живота не е само работа.
46
2
 
4
 
! Отговори
С НОЖОВЕТЕ преди 1 месец
С чорбаджи Славьо ще ги прекадим и обиколим дворовете ни. Те са си наши. Той знае как се играят хората и ръчениците. Не сме завършили консерваториите и семинариите им. ДЯДОВЦИТЕ НИ БЯХА ОВЧАРИ. Знам мъката им. Тя вече не е наша. За мъката става въпрос. Тя е за политиците ни и техните непрекъснати кризи. Да се мъчат да си ги съставяти избират правителствата. Редовните, служебните, дори и експертните на тези от Марс. Ние сме си братовчеди с него.
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди работех в Джъмбо. Декември месец по 120-60 часа извънреден труд и го водят като бонус,а не като извънреден труд. В слаба държава нищо не се води официално. Като идваха представители на държавата попълвахме бланки колко работим,а на метър от нас седяха шефовете на Джъмбо и надничаха какво пишем. Много поверително няма що. Иначе след това си пазаруваха с големи отстъпки за вкъщи.
44
0
 
6
 
! Отговори
Юли, 2024 преди 1 месец
Нека тези с маанетата да му ги засвирят в Банкя. Тези със зурлите пък, на Пеевски и депутатите от ДПС. Кларинетистите да си ни ги свирят на нас. Тези от най-хубавите и най-българските. Ибряма си е турчин. Може и на погребението на агента им този, почетния да им свири. За да разберат каква е инфла;ията в родната им Турция. Щом като е починал и Йордан Цонев, целия богословдски факултет на тези от СУ-то им, да му отиде на панахидата. Така е с изборите им.
43
2
 
13
 
! Отговори
„Верваме“ Ви! преди 1 месец
Когато у нас работодателите започнат да заплащат всяка една извънредна минута, така както е на Запад тогава ще мръднем напред в класацията! А сега е едно голямо НИЩО, много малко са тези работодатели, които наистина спазват трудовото законодателство и заплащат извънреден труд.За повечето този труд е два ли не в реда на нещата и рботникът е ДЛЪЖЕН да им го дава!
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извънреден труд се плаща, затова никой в Бг не го отчита.В чужбина ще им излезе през носа, но тука - нищо.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости, просто нито го отчитат нито го заплащат, поне повечето т.нар. работодатели.
40
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердо ще възстанови паметника на Червенат Армия, но за сметка на това паметниците на терористите Ботев, Левски и всички останали ще бъдат разрушени.
39
1
 
21
 
! Отговори
Отидете У Запазна преди 1 месец
Европа у Неделя - и Вода - не може си купите - всичко е Затворено! ДеноНощна Аптека - НеЧувано - Тука всичко Блъска ДеноНощно и е прегърбено от Работа - Лъжат Ви, както ви Лъгаха и за КОВИД-а!!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не обича да полага извънреден труд. В моята фирма хората с деца винаги се изнизват да вземат децата си от градина и училище и накрая оставаме да работим ние които нямаме деца.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като част от Турция българите ще живеят по-добре.
36
0
 
10
 
! Отговори
БМВ преди 1 месец
В България шефа като каже - това утре трябва да е готово и няма хъка мъка. Просто не си гоним правата. Я се опитай да накараш някой немец да работи по празниците... ще ти се стъжни.
35
0
 
16
 
! Отговори
bbb преди 1 месец
До Анонимен 45Така е, хората работят извънредно, на това никъде не се отчита, не се иска разрешение от Инспекцията по труда, респективно и не се заплаща. В Пловдив, например, има доста такива случаи, но хората се страхуват да подават сигнали, а чиновниците хич и не ги интересува!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капитализъм са виждали дядовците ви.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При новите договорености България ще я дадат на Турция.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Др, капитализмът приключи още 1929-33г когато тогавашните относително развити страни завиха достатъчно вляво че спряха да са капиталистически в стария смисъл, и не сме го връщали. Сега навсякъде извън африканската провинция има центризъм.