Последни сме в ЕС по извънреден труд

Гърция е на първо място
1 май 2024 19:13, Нели Христова
99
Последни сме в ЕС по извънреден труд
Снимка: Pixabay/jannonivergall

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (EС), показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на труда, съобщи БТА. У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4 на сто.

Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6 на сто), следвана от Кипър (10,4 на сто) и Франция (10,1 на сто). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1 на сто всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица).

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9 на сто), отчитат от Евростат.

От всички останали професионални групи средно 7,3 на сто работят повече от 49 часа на седмица, показват публикуваните данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофобите по целия свят вият на умряло. Толкова пари профукаха, а Русия мачка укронацягите и натовските наемници на фронта. Русия не само денацифицира врага, но и фалира западните икономики бавно и стремително. Русофобчета, нацистчета (демократчета, седесарчета) вашият разгром е неизбежен!
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Зеления укро наркоZ много яко взе да му пари на дупето, както пари на всеки уважаващ себе си русофоб. Зеления си купи вила в нагло саксия и има още десетки вили по островите, а вие къде ще избягате бе русофобчета?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България вероятно е последна по извънреден труд,но деклариран и законовоустановен и заплатен извънреден труд. Едва ли има някой работещ,дори и държавен служител, които да не полага извънреден труд,извън нормираното работното време при това няколко пъти в седмицата,за частните фирми да не говорим,а за малките такива с до десетина служителя барабар със собственика,жена му и брат му,там е страшно,за десетина години фирмаджийстване,са натрупали стаж за три пенсии и десет длъжности.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падна ли ваща нагласена американска влада бе роби русофоби? Продължаваме потъването повече няма да види власт. Много прекалихте русофоби, много яко се надрискахте и ви чака Белене. Препоръчително е да напуснете някъде в еврогеi-кл0аката, щото идваме за вас мирижляци.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последни по всичко след 35 г. американско р0бство
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е така, защото извънредния труд в България рядко се плаща като извънреден и не се вписва като такъв.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извънреден труд има много но не се води като такъв и съответно не се заплаща или се заплаща символично.
4
10
 
5
 
! Отговори
Obermeister преди 1 месец
Какъв извънреден труд. Осемте часа не се събират на никого от колегите, вие говорите за извънреден. На повечето им се събира 2-3 часа Труд дневно прекосили. Имаме един ден в офиса и те пак не идват. С доводи като: вали. Ако дойде то е към 10-11 и 4 най-късно чао. После защо нямаме производителност. За какво да говорим. Българинът, противно на клишето, е мързелив. За работа не го търси. Извънреден, може да вземе заради парите. Но, ако няма да се работи пак
3
0
 
26
 
! Отговори
Vs преди 1 месец
В другите страни имат ясни тарифи за допълнителен труд! До 20:00 - + 20%, до 22:00 - + 50, след 24:00 - + 100! А тук - потупване по рамото! Особено БГ работодателите!
2
1
 
16
 
! Отговори
И по това преди 1 месец
По заплащане на извънредният труд, това е истината.
1
22
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Българите са най мързеливите в ес и затова сте и най бедните ;)