Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков
3 май 2024 20:32, Анисия Иванова
26

На Разпети петък говорим за греховете, вярата и символите на спасението.

"Това е най-тъжният момент от историята на спасението на човечеството - смъртта на изкупителя, но тази смърт впоследствие ще се увенчае с неговото славно възкресение. Ние православните християни обръщаме внимание, за разлика от римокатолическата църква, ние поставяме съществено ударение върху самото възкресение, защото всъщност това е и очакваната блага вест за спасението на цялото човечество и съответно на цялото творение", каза богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той даде своя отговор на въпроса "Господи, на кого ни оставяш?".

"Ако ние се запитаме, собствено християните на кого ни оставяш, това е момент, в който човекът като събирателен образ изпитва страдание и изпитва страх от несигурността в бъдещето. Спомняме си и този житейски епизод от житието на патриарх Евтимий, когато народът пита на кого ни оставяш, Свети отче и той казва "Оставям ви на Светата троица". Ние трябва да сме уверени и нашите духовни наставници да ни уверят, с оглед на това, че сме с християнска принадлежност, че ни оставя на Светата троица", отбеляза д-р Върбаков пред Bulgaria ON AIR.

Относно нуждата от християнски ценности той обясни, че те са и общочовешки, и са необходими за самото ни битие.

През годините темата за въвеждането на вероучението в българските училища е повдигана често, но до ден днешен такъв предмет в учебните заведения няма.

"Тези, които се възпротивиха за въвеждане на предмет религия като задължителен предмет, бяха самите родители. Тук искам да обърна внимание, че ние се оправдаваме с 45-годишния тоталитарен режим в България, но България вече над 30 години е в демокрация. Явно, че не сме дорасли", коментира гостът.

Той посочи, че днес е време за покаяние, разкаяние и смирение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от ЕС
България е на последно място по продължителност на живота в ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
До 123 преди 1 седмица
Няма да махнат статията. Ще махнат неудобните коментари. Комунистите са новите католици по големи от Папата.
22
0
 
0
 
! Отговори
Отговор щом питаш преди 1 седмица
Едно,Две,Три..........Четири на Тайните.............Пет като КОРОНАЦИЯ за СПАСЕНИЕ.................... ШЕСТ вече отиваме при ПОДПАЛВАЧА С ОГЪН на Ада и Сатаната за да се СЪТВОРИ РАЯТ след като умре човек............Празника е Седем Възкресението............ иначе си прав че страстната седмица е съкращение от Седмицата на Страданията на Месията ХРИСТОС
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви са тия измисли е празници къде пиле в бииблята че трябва да, се празнува? Иисус Христос не е казвал никъде да празнуваме такова нещо
20
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Вече е Светла събота, махнете я тази статия! Друго трябва да се пише!
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво Благо. От един приятел от ТопФит.
18
5
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Следовниците на сатаната са предозирали възбуждащите низките им страсти субстанции.Нищо ново,това ни е наследството от 70 години атеизъм.
17
3
 
5
 
! Отговори
Imeto si ne slagam преди 2 седмици
Ден като всеки друг. Ще се съобразявам, евентуално, само с човек, който ми плаща сметките. Този никакъв не ми е, дето се е аризал.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 15:Повечето хранят бедните.Възможно е да има единици,които да са прегрешили,но те ще отговарят лично пред Господ и не може всички да ги причисляваш под общ знаменател.Хайде спри се!Под всяка статия не пропускаш.И ти пред Господ ще отговаряш където клевети разнасяш!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сатанистите пак са се разписали в коментарите и при това срещу всички религии.Само управление им е в главата и ще горят в ада.Даже на този ден не се спряхте...не сте оригинални!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се покаят за пример първо църковните водачи, да върнат всичко заграбено на народа, да облекат раса от обикновен плат и отдадат на размисъл в пещери. Може пък някой да ги последва. Що е това богослов, длъжност ли е, титла ли е, тълкувател на думите на тоз който не се тълкува или говорител на нещо си?
13
3
 
11
 
! Отговори
Извънземното преди 2 седмици
Всички религии трябва да бъдат забранени със закон. Но без религия, няма как да има държава, няма какво да държи масата на едно място. И трябва съвсем нов модел на управление. Който няма общо нито с религии нито с банки. Още човечеството не е узряло явно за да прогледне истината в очите. Един ден ще прогледне, няма начин.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е вярно, че католическата църква не акцентира върху самото възкресение, а само православието правело това. Напротив, Възкресението на Исус е поставено на първо място и е център на християнските събития и в двете църкви. Католиците се поздравяват с He/Jesus is risen! Христос възкръсна. Много е зле, че в България родителите отказват час по религия, значи самите те не вярват в Бог!
11
4
 
4
 
! Отговори
Христос е Бог преди 2 седмици
"В Себе Си се заклех(праведна дума излезе от устата Ми и няма да се върне),че пред Мене ще се преклони всяко коляно,всеки език ще се закълне в Мене." Исая 45:23 И ще се случи.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нека всички политици се покаят за всичките 34 години издеватества на народа .
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тиквата дава на попа 50 милиона попска субсидия - за да му опрощава кражбите :)))
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как да има предмет религия като не отговаря на истината. Земята е на 5 милиарда години не на 5 хиляди. Ние сме създадени от еволюцията на клетки, не от някакъв Господ. Но това не са го знаели хората и им е простено, но в днешно време няма как да бъдат простени глупoсти. Църквата се възползва от това че хората страдат и са изплашени от неизбежната смърт и ги манипулира с лъжи. Исус е бил евреи, тази религия се отнася за евреите и техният бог, и не е общочовешко изискване за нашето съществуване.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Весело прекарване на празника на всички православни българи! Нека светлина да озари домовете и животите на всеки от нас!
6
7
 
4
 
! Отговори
Никой НЯМАда ниСПАСИ преди 2 седмици
САМИ ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ ! НИТО ПОЛИТИЦИ, НИТО ХРИСТОС СА СПАСИЛИ НЯКОГО ! С УМ И СЪРЦЕ ДА НАМЕРИМ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ В ЖИВОТА СИ ! ДА СЛУШАМЕ АНГЕЛА СИ ХРАНИТЕЛ КАКВО НИ НАШЕПВА ! И ДА ПОМНИМ, ЧЕ КАКВОТО ПРИЧИНЯВАМЕ НА ДРУГИТЕ, ТОВА ЩЕ НИ СПОЛЕТИ, АКО НЕ ВЕДНАГА, НО СЪС СИГУРНОСТ ПО КЪСНО, СЪС СИГУРНОСТ ! ТАКА СЕ ПОДДЪРЖА АВНОВЕСИЕТО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА ! ВСЕКИ ПОЛУЧАВА ТОВА, КОЕТО ДАВА !
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При мутрите политици няма покаяние.
4
6
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Ами то и аз съм богослов.Фалултетният ми номер беше 2144. Завърших през 1998 година.Оше тогава подпирах някакви смирени,разкаяни и покаяние богословски на последният етаж,където беше пушилнята.Веднъж подпрях една и на камбаната и предизвиках нещо като небесна тревога за моралистите,които ми завиждаха ,че мога да си позволя да правя секс ,но не с техният Христос,а с техните верни,смирени,покаяни и разпятии от членът ми богословски разкаяни съпруги. Какво пък,богослов съм и давам мнение.