Пазарът на зеленчуци у нас - кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни

Проблемът с напояването в България е голям, алармира зеленчукопроизводител
3 май 2024 12:22, Елка Василева
162

Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата за трапезата, но все по-често пазарът ни е залят от вносни продукти.

"В момента имаме българска продукция на пазара, има голяма конкуренция от един нерегламентиран внос, който в България залива всички наши пазари, но все пак българският потребител знае кое е качествено. Напоследък много се внасят краставици, домати, зеленчуци от Турция, Албания и Македония. Пазарът ни е залят от македонско зеле. Аз отглеждам ранно зеле и краставици, които до месец ще излязат на пазара", каза зеленчукопроизводителят Иван Кабуров за "България сутрин".

По думите му вносът от Турция и Албания е с продукция, която е второ и трето качество.

"Българският пазар е кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни. Държавата трябва да си стъпи в ролята. БАБХ трябва да контролира този внос, продукцията, която се продава по борси и тържища, не гарантира качеството, което вие получавате. Моята краставица излиза от оранжерията на цена от 3,20 лв./кг, но аз върху нея плащам ДДС, което влиза в държавата и намалява цената с около 50 стотинки", допълни Кабуров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че вносната краставица е около 2,20 лв./кг.

"Има един лев разлика, но всички знаят качеството на вносната продукция и избират първо българската, а след като тя се изчерпи, започват да купуват другата. Има сектори в държавата ни, които са бедни, те искат ниска цена и лошото е, че те са принудени да купуват тази евтина и некачествена продукция, която е третирана с препарати, които не са разрешени в ЕС. Ние спазваме зелени сделки и екологични ограничения, за които носим тежестта", подчерта зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров е категоричен, че производителите не се нуждаят от нищо друго, освен от правила, които да гарантират, че продукцията им ще бъде продадена и пазарът няма да бъде залят от внос.

"Много хора започват работа като агрономи, трактористи, затварят оранжериите си заради несигурността в България. Един от основните начини, с който може да се стабилизира българското зеленчукопроизводство, е премахване на ДДС на българските произведени зеленчуци, за да може 2 години да се изсветли секторът. Министерството на земеделието и МФ трябва да се хванат ръка за ръка и на българските производители, които получават европейска субсидия, продукцията им да бъде застрахована. Тогава земеделският производител няма да иска и компенсации от държавата", добави той.

Производителят алармира, че проблемът с напояването в България е голям.

"Вместо да се дава приоритет на зеленчукопроизводителите да поливат безплатно, парите, които отиват за подпомагане, отиват при няколко фермери, които отглеждат царевица на поле, което не е правилно. Нашият регион не е за отглеждане на фуражи, тук е регион, в който трябва да се отглеждат зеленчуци и плодове. А тук се стимулира поливането на царевица, знаем, че е правилно тя да се отглежда в Северна България", коментира още Кабуров.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Общество
Заради бума на кърлежи: Пазете се от местата, обрасли в бръшлян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
13
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
До 118. И като ученик и като студент, учебната ми година започваше и завършваше със задължителна бригада.
117
3
 
19
 
! Отговори
аааа преди 4 седмици
ама българина бил страшно простоват и неблагодарен ! за 34 години му изнесоха цялата държава а той седи и гледа тъпо и псува руснаци , американци , евреи кой ли не ....всички с аму виновни само не той че е про***Ст и не разбира какво се случва изобщо ...кое не разсипаха банките ли , препдприятията ли , земеделието ли , правосъдието ли , силовите стрктури на държавата , здравеопзаването ли , кое не съспиаха г-дата български "политици " ?!??!??
116
1
 
2
 
! Отговори
ГАНЧО преди 4 седмици
УМРЯЛО ПСЕ НЕДОУМРЯЛО ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ И ТОЧКА И КРАЙ
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 116 И ти си бая простичък копейка и си заслужаваш съдбата.
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 116 Заминавай си за русия бляяд.
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 117 Заминавай си за русия шлюхо.
112
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спомням си при великия ТЖ бях пионерче. Всяка есен на бригада. Гърч. Норми. За по 1-2лева на ден. Пионерчетата правех бабер на вече обрани лозя и ниви. Един ден ни пратиха да събираме царевица на вече опожарена нива. И след 3 месеца си чакаме парите - 60-70 лв за 3 седмици бригада. Обаче парите с по 25лв надолу. Питаме: "Защо? ". Отговорът: "Ами партийният секретар реши задължителен абонамент за всеки за Септемврийче, Комсомолская правда, Наука и Техника за младежта и Техника молодежи.
111
1
 
14
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 седмици
БГ е разсипана държава вече кво си чешете езиците ! всеки народ си заслужава съдбата ...
110
6
 
12
 
! Отговори
ааааа преди 4 седмици
бългАРИНА наивно повярва че Запада ще му бъде партнер ! нищо подобно - Запада само ограбва ! явно и след 34 години злополучен преход пак има мн неразбрали за кво става въпрос ...народа май е бая простичък и си заслужава съдбата на 100 % !
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
СЛЕД КАТО Е ИДЕНТИФИЦИРАН ПРОБЛЕМЪТ,ОСТАВА ДА БЪДЕ РЕШЕН С ИЗПОЛЗВАНЕ НА АГРОТЕХНИКА ТАКА, ЧЕ ЦЕНИТЕ ДА ПАДНАТ ПОД ТЕЗИ НА ВНОСНИТЕ - ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ МОЖЕТЕ ЛИ ГО??!!!... ИЛИ САМО ЩЕ СЕ ОПЛАКВАТЕ???...
108
4
 
15
 
! Отговори
ХЕХЕ 2 преди 4 седмици
ИСТиНАТА Е че след 1990та когато свалиха от власт ТЖ няма държава и политици ! БГ пътува стабилно надолу с всяка изминала година ....
107
2
 
7
 
! Отговори
До "Хе Хе" преди 4 седмици
Не Запада и не най вече САЩ, а ние не искаме да имаме силна държава с развита индустрия и интензивно земеделие. Защото българските феодали- болшевики чакат Путин, колкото сме по слаби, толкова по лесно труските ботиши ще претъпчат България. Ако сме силна държава това няма как да стане. Силната държава знае как да плаща на силната работна ръка която произвежда - мляко, масло, сирене, мед, домати, зеле пиперки.
106
1
 
3
 
! Отговори
109 преди 4 седмици
До Анонименима останали някви мн дребни прозиводители по селата но те произвждат или само за себе си или мн малки количества които не могат да стигнат световният пазар и се продават само у БГ ...да трябва да ги познаваш лично иначе не става ...аз имах един такъв познат от с баша ми взимахме хубави български домати и ракия в района около Пловив и Велинград там е такъв района - от едно време зеленчукопроизводителен ....но и там са останали дребни прозиводители само за съжаление ...
105
2
 
9
 
! Отговори
До Христо Христов преди 4 седмици
От стария краставичар. Нещо много се пениш нахалост. В България е нямало иновативно земедлие като в Холандия преди 1989 г но пък сме имал свръхпроизводсство на земеделски продукти и то качествени. Така е. Защото България беше концлагер. Имаше стотици хиляди роби - турци и помаци и разбира се работливи български селяни - вашите майки и бащи които изоставихте самотни в безлюдни села днес.
104
2
 
11
 
! Отговори
до Рендето преди 4 седмици
да така беше - имаше институт по Семената памука и тн в ЧИПРАН И СТАРА ЗАГОРа . имаше производсто на високочасртвен български памук , домати и всякакви култури които Запада търсеше ....на Изтой също БЪЛГАРИЯ беше уважаван и търсен партниор основно заради качествените плодове и зеленчузи и вино и тютюн. това след 1990та се разсипа с лека ръка благодарение на проджни и некадърни урпавници като Иван Костов , Андрей Луканов , Милен Велчев и да не ги избораявам всичките крадци , некаъдрници
103
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И КАК ДА ПОЗНАЯТ, ЧЕ СА БЪЛГАРСКИ - ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ДА НЕ БИ ДА ИМАТ ВИЗИТНИ КАРТИЧКИ?? ПРЕДИ ГОДИНИ ПИТАХ В МАГАЗИНИТЕ ЗА РОЗОВ ДОМАТ И ВСИЧКИ ОТГОВАРЯХА -БЪЛГАРСКИ, ДОКАТО В ЕДИН НЕ ОТЛЕПИХ САМОЗАЛЕПВАЩИЯТ СЕ СТИКЕР: ПРОИЗВОДИТЕЛ - МЕХМЕД ЕРДОГАН ОТ ИСТАНБУЛ С ФИРМА И ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА. ОСНОВНО СЕ ПОЗНАВАТ СЛЕД КУПУВАНЕТО - ЗА 2-3 ДНИ МУХЛЯСВАТ И СЕ СКАПВАТ... БЪЛГАРСКИ САМО ОТ ЛИЧЕН ПОЗНАТ ПРОИЗВОДИТЕЛ!!! КОЛКО ИМАТ ТАКЪВ??? АЗ НЯМАМ...
102
0
 
7
 
! Отговори
до 106 преди 4 седмици
До Иван йОРДАНОВ Костовкоя западна фирма е докарал другаря Костов - МН СИ ЗЛЕ ! докара само разруха и кражби и продажби ей това докара ...Гад Зееви дето съсипаа БГА Балкан ли е западната фирма бе тъ***пчо ?!?!??!??
101
3
 
6
 
! Отговори
хехе преди 4 седмици
не рабзрахте ли че Запада и най- вече САЩ не иска да има силни държави на Балканите които да ги конкурират в каквото и да било ! не случайно сложиха след 1990та само продажници и некадърници на власт които да могат да ги конторлират и да им дават нареждания ...Запада вкл и Европа няма абсолютни никакъ интерес тук да се развива силна индустрия , земеделие и каквото ида било производство ...това си личи най-вече при оръжията които искат да ни пласират за огормни държавни пари ...
100
4
 
3
 
! Отговори
Иван йОРДАНОВ Костов преди 4 седмици
До 103 Аз, Иван йОРДАНОВ Костов бях демократично избран от ВАС дето скачахте по площадите, да ви евроинтегрирам и да ви докарам западни фирми и го сторих. Какво ревеш?!
99
2
 
8
 
! Отговори
доСТарата краставица преди 4 седмици
големи глупости си написал ! нищо чудно че БГ земеделието е на този хал с такива земеделци ...помня времето когато бъгларското земеделие беше сред най- силните в цяла Европа и изнасяхме продукция не само на Изток но и на Запад .... и това няма нищо общо с някакви свободни пазари и тн измишлиотини на промитивите ви мозъци... от къде да го знаеш нали си *** като *** ....