Пазарът на зеленчуци у нас - кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни

Проблемът с напояването в България е голям, алармира зеленчукопроизводител
3 май 2024 12:22, Елка Василева
162

Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата за трапезата, но все по-често пазарът ни е залят от вносни продукти.

"В момента имаме българска продукция на пазара, има голяма конкуренция от един нерегламентиран внос, който в България залива всички наши пазари, но все пак българският потребител знае кое е качествено. Напоследък много се внасят краставици, домати, зеленчуци от Турция, Албания и Македония. Пазарът ни е залят от македонско зеле. Аз отглеждам ранно зеле и краставици, които до месец ще излязат на пазара", каза зеленчукопроизводителят Иван Кабуров за "България сутрин".

По думите му вносът от Турция и Албания е с продукция, която е второ и трето качество.

"Българският пазар е кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни. Държавата трябва да си стъпи в ролята. БАБХ трябва да контролира този внос, продукцията, която се продава по борси и тържища, не гарантира качеството, което вие получавате. Моята краставица излиза от оранжерията на цена от 3,20 лв./кг, но аз върху нея плащам ДДС, което влиза в държавата и намалява цената с около 50 стотинки", допълни Кабуров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че вносната краставица е около 2,20 лв./кг.

"Има един лев разлика, но всички знаят качеството на вносната продукция и избират първо българската, а след като тя се изчерпи, започват да купуват другата. Има сектори в държавата ни, които са бедни, те искат ниска цена и лошото е, че те са принудени да купуват тази евтина и некачествена продукция, която е третирана с препарати, които не са разрешени в ЕС. Ние спазваме зелени сделки и екологични ограничения, за които носим тежестта", подчерта зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров е категоричен, че производителите не се нуждаят от нищо друго, освен от правила, които да гарантират, че продукцията им ще бъде продадена и пазарът няма да бъде залят от внос.

"Много хора започват работа като агрономи, трактористи, затварят оранжериите си заради несигурността в България. Един от основните начини, с който може да се стабилизира българското зеленчукопроизводство, е премахване на ДДС на българските произведени зеленчуци, за да може 2 години да се изсветли секторът. Министерството на земеделието и МФ трябва да се хванат ръка за ръка и на българските производители, които получават европейска субсидия, продукцията им да бъде застрахована. Тогава земеделският производител няма да иска и компенсации от държавата", добави той.

Производителят алармира, че проблемът с напояването в България е голям.

"Вместо да се дава приоритет на зеленчукопроизводителите да поливат безплатно, парите, които отиват за подпомагане, отиват при няколко фермери, които отглеждат царевица на поле, което не е правилно. Нашият регион не е за отглеждане на фуражи, тук е регион, в който трябва да се отглеждат зеленчуци и плодове. А тук се стимулира поливането на царевица, знаем, че е правилно тя да се отглежда в Северна България", коментира още Кабуров.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
5
 
! Отговори
23 преди 1 месец
Като всичко останало БГ се превърна в кофа за *** пълна със заспала ***.Скоро няма да има БГ.Заспала *** проста.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като копали кладенеца и редили камъните в един момент чули глухо бумтене, водата бликнала и едвам сварили да се изкачат нагоре!
76
4
 
7
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 1 месец
Та, отговорът ми е следният - българският потребител делегира власт на това статукво, което или не иска нарочно или е толкова *** че не може да купи трудът на онези хиляди български селскостопански производители който днес са във Франция, испания, Нидерландия. Тези хора продават трудът си на дебелите германци, испанци и французи, който знаят да го ценят. бай *** хем иска хем се стиска. И домати йок. Ама зърнари с майбах има
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прадядо бил от Солун. За да се откупи, Фердинанд кадастрирал парцели с типови къщи в някои градове за бежанците. Затова имахте много южни дървета, макар той да бил строител, искал да му напомнят за Беломорието!
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди време някой тук написа за Тевекелиев, който по времето на Царство България не само е организирал и грандиозен износ на селскостопанска продукция, и производство на зеленчукови и плодови пулпове, но и е определял цените на европейските борси. Потърсете за него сведения в Гугъл, интересно е.
73
1
 
18
 
! Отговори
помнете преди 1 месец
че най-важното е храните да са естествени и здравословни. Това е здраве. Държавата лесно би трябвало да регулира цени, субсидии, застраховки и т.н. Ако има държава!! Здравето на нацията е държавна отговорност, не може да се оставя на комерсиална основа на частни лица, защото парите деформират съзнанието и затова ядем *** на света.
72
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някога бяхме известни с българската продукция на плодове и зеленчуци, както и с всякакви други хранителни продукти. Сега внасяме някакви отпадъци и не произвеждаме почти нищо, а земите пустеят.
71
1
 
19
 
! Отговори
До 68 преди 1 месец
Бъркаш пионерчетата с текезесарите. Децата работеха безплатно, а трудодните бяха по 40 стотинки.
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да ки защитаваме производство, че скоро ще ни дръпнат шалтера като при газта
69
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Рендето - Кого си хранил, бе? Внасяхме картофи и зеле от Полша и какво ли не още от други страни. Хората масово бягаха от селата заради мизерните трудодни и текезесарските бригади по полето се състояха само от бабички. Затова студентите работеха по два месеца ангария - лятна и есенна бригада, а гимназистите по 40-45 дена - лятна едномесечна бригада и 10-15 дена есенна. Учениците от основните селски училища пък започваха бригада от 16-и септември и приключваха, когато приберат реколтата.
68
4
 
17
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 1 месец
Разбира се средностатистичния български потребител знае че най вкусно и качествено е това което се произвежда на село. Той помни добрите благини които преди 1989 г бликаха като реки от българските села. Мляко, сирене, домати тукашни. Проблема е в това че именно този потребител носи между раменете си тиква. Тази тиква , разбира се гласува за Тиквун. А онези селяци който едно време робуваха по българските полета, днес работят пак същата работа но във Франция, Испания, Холандия.
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами след като инспекциите, които отговарят за качеството, допускат това, тогава защо се сърдим на Света, че гледа на нас като бокyци в кошче ?! гледам румънските туристи в Бг - смятат ни за 3-то качество хора, далече под тях, за жалост !
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Стар Краставичар - По-точно е да кажеш, че пущинаците на Турция не могат да се мерят с нашата плодородна земя. Нито пък парниците на Нидерландия. Пак ще припомня, че с "примитивното" земеделие отпреди 1945 г. България произвежда храни за два и половина пъти по-многочислено население, отколкото е нашето тогавашно. Има и една проста истина - най-вкусните сортове изискват ръчен труд, за разлика от интензивните сортове с изкуствени торове.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега наздраве, защото хлябът е плът, а виното - кръв!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И понеже моите клиенти са ми понякога приятели. Имах едни хора с парник. Не ме пускаха да си тръгна без да са ми дали чувал с краставици.
63
3
 
5
 
! Отговори
Напояването у нас преди 1 месец
е ставало на гравитачен принцип - вадичките са имали определен наклон и са били запушвани с чимове. Така и дете може успешно да напои зеленчукова градина. Този метод е бил познат по нашите земи още преди хиляди години. Но другарите, след като създали ТКЗС-тата затрупали вадичките и сложили пръскалки, които хем не напояват достатъчно, хем през 1990 г. ги изпокрадоха за скраб. Иначе нашенските зеленчуци, отгледани без изкуствен тор, имат уникален вкус, но днес няма желаещи да ги отглеждат.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под града има подземна река. Имахме в двора кладенец, в който изстудявахме диня. Имахме смокиня, орех, асма, хинап, дива праскова. Обикновената праскова и крушата не даваха много плод. Освен това на баба цветята - кученца, рози, Дилянка и няколко корена грозде касис, чимшир, лавър и Бъзово дърво. Съседите отзад имаха бахча. Краставици, люцерна, краставици. Вадеха водата от кладенеца с помпа. Вечер я пускаха. Даваха по наръч краставици. Веднъж дядо се ядоса и им ги хвърли обратно, все брак.
61
9
 
4
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 1 месец
Тия работи на стават така. С мислене на агрономите от времето на ТКЗС и АПК. В България просто няма интензивно земеделие, както примерно в Нидерландия или Турция. Феодалното земеделие което беше в България преди 1989 бе примитивно с руска разнебитена техника и много яки волове или магарета. И разбира се много турци и помаци по нивите. С такъв аршин не можем да мерим снага с Турция или Нидерландия. За това най лесно в България процъфтяват едрите зърнари а не примерно бившия кмет на Катунци.
60
7
 
4
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Нал целта е изпълнена да сми най умирачите ф сфета. Банани банани банани банани банани банани банани
59
4
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Ама, пък, как ти пасва ник-ът, да знаеш, 56! 'баси!...