В "Майчин дом" спасиха две жени с високорискови бременности

Бебетата и майките са в стабилно състояние
Обновена: 3 май 2024 17:25 | 3 май 2024 16:58, Анисия Иванова
8
В "Майчин дом" спасиха две жени с високорискови бременности
Снимка: БГНЕС

Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи усложнения бяха спасени в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново. При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която ѝ е направено спешно цезарово сечение в 33-та седмица, информират от лечебното заведение.

Бременността на жената от Велико Търново протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към „Майчин дом“ в София, където също пролежава за кратко. По план е трябвало да постъпи „Майчин дом“ месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 гестационна седмица.

Майката пристига с тромбоцити 20 гр/л, докато нормалните стойности би трябвало да са между 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно състояние, свързано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай поради невъзможност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция.

„В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологътизвършил секциото.

При втория случай на 26-годишната жена от Берковица е направено спешно цезарово сечение в 33 гестационна седмица поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото ѝ на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Днес бебетата и майките са стабилни.

От СБАЛАГ „Майчин дом“ припомнят, че болницата е лидер в спасяването на такива сложни високорискови случаи с отлична организация, висока компетентност на екипите и с безкомпромисно качество на медицинската помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Общество
Заради бума на кърлежи: Пазете се от местата, обрасли в бръшлян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Гьон преди 2 седмици
Преди умрели родилки и бебета нямаше. Сега стана новина.
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Това българите, разбираме от всичко Политика, икономика,здравеопазване....И сме безсмъртни,тцтцтц.Поклон пред медиците, спасили пациентките.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ега ти високото ниво на демократичната медицина - вече и бременностите станаха рискови. Скоро ще обявят и екземата за смъртоносно заболяване. Тези крадци и негодници ни разсипаха за 35г.
4
3
 
4
 
! Отговори
Платена реклама преди 2 седмици
Тея ги знам. Само пари взимат и чат пат се рекламират.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да са живи и здрави лекарите и пациентите!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 1 - Трай, не думай!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новини от ВиК - работник постави тръба в изкоп изкопан от самия него!