Защо и как се минава под Светата плащаница?

Изразяваме смирение и благодарим, каза отец Кирил Попов
3 май 2024 12:51, Елка Василева
36

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост. На този ден Иисус Христос е бил разпънат на кръста. От храмовете се изнася плащаницата, под която през целия ден ще се прекланят всички вярващи. Богослужение беше отслужено и в митрополитския храм "Света Неделя".

"Денят е особено скръбен за нас. Разпети петък е най-тъжният ден както за нас, православните християни, така и за нашия Господ Иисус Христос. Той претърпява, заради нашите съгрешения, кръстна смърт. Изкупи нашите грехове", каза отец Кирил Попов в ефира на предаването "България сутрин".

На въпрос защо минаваме под масата, на която е поставена Светата плащаница, отец Кирил Попов отговори, че хората масово казват: "ние отиваме да минем под масата за здраве, късмет и опрощаване на греховете", но това са суеверия.

Той обясни, че на масата се поставя тялото Иисусово, изобразено върху плащаница. Минава се под масата, сякаш отиваме на погребение на наш много близък човек. Изразяваме смирение и благодарим, че Иисус е отдал себе си, за да изкупи грехове ни.

"Както църквата е отредила, идваме пред кувуклията, минаваме, покланяме се, целуваме Светото евангелие, плащаницата, кръста, минаваме под нея, разпятието - Кръста Христов, Света Богородица и отдясно на Бога - Свети Йоан Богослов", каза отецът пред Bulgaria ON AIR.

Днес църквата е определила най-строгия пост - не се пие вода и не се яде. Минавайки под плащаницата Христова, съпреживяваме страданията и мъките на Иисус.

Богослужението в митрополитския храм "Света Неделя" е възглавено от викарния епископ на Софийската метрополия Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Общество
Заради бума на кърлежи: Пазете се от местата, обрасли в бръшлян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Познавам достойни свещенници, светила и един техен отговор е наслада да се чуе. Говоря за тази църковна политика,която отделя хората от Христос, а не ги събира при нозете му.Църквата има задачата да поучава народа във вяра и основите на вярата. Тя има цел да изгражда лидери, да строи църкви и хората да бъдат обединявани. Правят ли го?? Има надежда. Не го ли правят, покаяние за всички лидери и попове.
30
1
 
1
 
! Отговори
21в преди 2 седмици
Как за какво, за да могат поповете да броят стадото и радват на властта си. Да сте видяли поп да се навежда, освен да вдигне пари?
29
3
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
25 ти църковната политика е изтъкана от държавна сигурност и агентура. Не държавните и не църковните догми са приоритет, а собствената ублага.Зададох въпрос на попито и се изпари.Православната църква трябва да си дава десятъка на държавата. За да ползва спешна помощ, полиция, пожарна у държавните институции!!!!!!!!!!
28
3
 
4
 
! Отговори
Силистра Сити преди 2 седмици
Защо свещеника кара Mercedes GLS, митрополита Audi Q7, а в църквата като дарител са написали Младен Михалев - Маджо?!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боже мой, тия хора откъде си измислят такива ритуали.После се сърдят на масоните.Ами същите измислици.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Православието разпъна Украйна.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с това примитивно суеверие хора.Никъде в библията Христос ни учи да правим такива работи.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото да се поклонят ниско до земята представлява усилие за много хора. Децата са чисти души и могат да минат изправени. Особено ако са алчни за блага, възрастните изпитват страдание.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни интересува нас това Атеистите :)))
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баба Гусиии минава с 200 :)))
21
5
 
2
 
! Отговори
До Х преди 2 седмици
Безсмислените драсканици на безпросветен човек, писани за невежа аудитория, нищо не показват. И единствената причина да не е колко много се излагаш нито на теб, нито на аудиторията ти е същото това невежество, което споделяте като обща черта.
20
4
 
6
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
"Изразяваме смирение и благодарим, че Иисус е отдал себе си, за да изкупи грехове ни." е нали е бок и е възкръснал? Дефакто той е "изстрадал" разпъването и с това е изкупил греховете ни. Хубаво, но бая народ е бил разпъван едно време... Религията е пълна с глупости....
19
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Долу религията!
18
1
 
2
 
! Отговори
ДО Факт преди 2 седмици
СЪГЛАСЕН СЪМ - ООЛИГО Е!!!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бонго, нищо не ти забранявам, нито мога да ти забраня, защото не нося отговорност за тебе, а просто ти казвам, че вървиш към бездната, следвайки полуистини и откровени лъжи. Историята на Църквата я познавам доста добре, а още по-добре учението й, което за теб вероятно не е вярно.
16
6
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Стана Интересно с попа дето ми писа.Попе, ти плащаш ли си десятъка? А църквата плаща ли десятъка си на държавата?Нали сте отделно, защо ползвате здравни услуги, полицията, пожарната?? Плащайте си данъка.Кесаревото на кесаря!!!!!!Защо не плащате??
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СЪГЛАСЕН СЪМ - ООЛИГО Е!!!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АКО СТЕ СИ ЗАГУБИЛИ АКЪЛА, МОЖЕ НЕ САМО ДА МИНЕТЕ ПОД ПЛАЩЕНИЦАТА, НО И ДА СЕ ЗАГЪРНЕТЕ С НЕЯ И ДА ПОХЪРКАТЕ 5-6 ЧАСА!!...
13
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Бонго и nuяницата е един и същи шMeйл
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
светата плащаница е деня в който попа получи попската субсидия от данъкоплатеца :))))