Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител

Най-гъсто населената община е Столична
8 май 2024 15:32, Инна Ангелова
128
Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител
Снимка:Dimitris Vetsikas от Pixabay

НСИ публикува данни за населените места в страната и местата, където се обезлюдяват. Към 31 декември 2023 година населените места, където е нямало нито един жител са 201. Най-голям брой се намират в областите Велико Търново (67), Габрово (67), Кюстендил (10) и Кърджали (9). В около 27,6% от населените места живеят от 1 до 49 души.

Справка в НСИ сочи, че към 31 декември 2022 г. населените места без нито един жител са били 205, като най-много те са били в областите Велико Търново (69) и Габрово (68), следвани от Кърджали (9), Смолян (9) и Кюстендил (9). В 1249 села, или в 23,8 на сто от населените места през 2022 г. са живеели от 1 до 49 души включително. С население над 100 000 души са били също шест града в страната, в които са живеели 35 на сто от хората у нас, предаде БТА.

Най-голям брой по населени места са община в България е Столична, за изминалата година в нея и още седем общини в страната са се настанили над 100 хиляди души - Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен. Относителният дял на населението в тези 8 общини представлява 40,8% от цялото население в страната.

И през 2023 г. населението на Столична община е неравномерно разпределено в отделните ѝ райони, сочи справка в НСИ. В два от тях - "Люлин" и "Младост", живеят 15,7% от жителите на Столична община, като всеки един от посочените райони наброява над 100 хиляди души. Най-малкият район в Столична община продължава да е "Банкя" с население 11 531 души, или 0,9% от населението на общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от Общество
Има епидемия от кражби от магазините, ръстът е до 70%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
3
 
! Отговори
аааа 2 преди 1 седмица
умните се изнесоха в чужбина А СОФИЯ се напълни с про2сти селяни ! жалко за БГ
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм от най-пострадалия край.Всичко започна прз 60-те г.Търновци и габровци първи дадоха оценка на народната власт,като напуснаха обречените на забвение планински селски райони. Колективизацията уби живота в Балкана,народа избяга в големите градове.Сега и полските села извървяват този тъжен път на изселване и измиране. Няма хора, няма препитание,няма жизнен стандарт. Няма и бъдеще...
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига шок и ужас, 99% от тези населени места са "колиби", където постоянно не се живее от 100 години, собствениците на регистрирани по местоживеене.
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Велико Търново и Габрово като няма магистрала, няма бизнес. Като няма бизнес, няма работа.
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално. На местните функционално неграмотни жители им е по-лесно да ходят да ринат дъното в склада в големия град за смешни 3-4к месечно, вместо на село. Якото е, че масово млади и заможни хора с пи 2 и повече малки деца изкупихме всички хубави имоти в селцата около големия град и градим модерни хъбове там, непонятни за лоулайфъри.
103
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото повече комунисти изпукат( Да се пържат в ада дано! Амин!), толкова по- бързо ще се оправи България!
102
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 седмица
До Фед Красивия Кокорчовците ще бъдат на 4-то място!
101
7
 
2
 
! Отговори
Нетърпелив тюрк преди 1 седмица
Айда бре,все още ли сте живи вие?!Тоя темп на намаляване и обезлюдяване хич не ми харесва,дайте по бьрзо да става тая работа!Бог ви създаде и ви положи на изпитание но за 1300г.видя,че за нищо не ставате а само една мегаломания и празни приказки от вас! Затова сте осъдени на забвение и изчезновение!Жалко,че прокудихте най свестните и трудолюбивите на бг-турците!Основно те работеха съвестно и усърдно,произвеждаха благата от природата майка ,изхранваха ви и ви носеха на гръб!Сега е време заонясвят
100
0
 
2
 
! Отговори
Гогол преди 1 седмица
Събирайте мъртви души, или села населени с духове. Върховно. Спиритизмът в действие.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В едно ето такова село ще си направя моя община, трябват ми хора обаче.
98
0
 
8
 
! Отговори
... преди 1 седмица
значи според статистиката БГ губи всяка година по 100000 души! Реално обаче са повече! Но пък строителството в момента е на такъв етап, че се строи така все едно България всяка година се появяват нови 500000 нови граждани! И сега въпроса е как точно се перът пари от строителство! Нищо друго не е интересно тука!
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важно е всичко да се тъпче в София. Нека ви :) Извън София животът е много по-качествен. Така е добре :) Глупавите се блъскат всяка сутрин и всяка вечер по задръствания. И са много злобни. Явно не им харесва живота им... но всичко тъпчат в София :) Да се оправят :)
96
1
 
4
 
! Отговори
за да се оправим преди 1 седмица
Във Бг нормалните хора са победени вече са във състояние на донори те са тука да работят за да има какво да се прибира от победителите ! когато във северна корея се освободят от режима тогава и ние ще станем демокрация от западен тип !
95
1
 
7
 
! Отговори
за да се оправим преди 1 седмица
За герб е ясно кои ще гласуват ясна е и фискалната им политика -- набързо казано всички техни хора по веригата на почивка във Гърция ,а другите ще карат със сегашните пенсии още 10 г защото държавата нямала пари понежи ни управлявали 2 г ПП ! ПП сега плюят герб и твърдят че всички са за затвора ,а после ще са заедно със герб ! От този затворен кръг няма излизане още хора ще бягат от страната власта тука е озурпирана и ако няма външна намеса пластовете няма да се разместят както бе до 89 г.
94
0
 
11
 
! Отговори
Така де преди 1 седмица
Важното е цените на апартаментите да растат,а това че държавата изчезва....кой го е еня.
93
0
 
6
 
! Отговори
за да се оправим преди 1 седмица
приципно по убеждения съм социалдемократ не национал социалист НО това тука не е демокрация всеки средно интелигентен човек може да се закълне че е във държавата на унищожителното за самата държава крадене без никаква мисъл за бъдещето на хората който не са на постове при който могат да крадът то е ясно едните измъкват всички ресурси и се готвят да напуснат със родовете си ама тези който останат кучетата ги яли НО да еедин да го нахраниш -ДА но вече се очаква от всеки докопал се до власт
92
1
 
7
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 седмица
Според проучванията на изборите ГРОБ първи,ПП_ДБ втори.Е,какво да стане в тая държава?За първите гласуват всичките държавни + каквото купят като ромлянски електорат.2-рите им се усладиха подкупите и корупцията и ще искат пак да лапат.И на фона на тези факти?Вие друго не забелязвате!!От 5 години по медиите излизат и викат,тая партия тва онова,оня в тая група оная група,тия толкова проценти.Един не излезе да каже,народа,да мислим да нее гладен да има пари.Само парламентарни интриги!!Не за хората!
91
5
 
3
 
! Отговори
за да се оправим преди 1 седмица
.... пиеш и хапваш във заведение и ти правят проверка ,а нямаш доходи те прибират във полицията там те регистрират и заминаваш за странджа сакар национален обект или за селското стопанство там се подписваш във местната полиция или всеки ден или на няколко дена а и те проверяват как си със дисциплината , а това да караш като луд по улиците и да хулиганстваш ще изчезне и ще се чудите как го е имало ,разни там гастролъорки от малки градове със каквито се напълни ще доят овце и ще въртят мотика
90
6
 
3
 
! Отговори
за да се оправим преди 1 седмица
Трябва ,,революция.. на изборите да спечели някаква военна организация която да има една точка във програмата връщане по всякакъв начин на всичко измъкнато от държавата ! И се почва от разни ,,приватизатори,, и се завършва със всякакви групировки и групички та до последния които продава зелена тревичка от А до Я -- ама той или те били във чужбина намират ги и тука барабар със родата ,а тука във страната се започва като едно време прави се проверка по заведението пиеш и хапваш ,а нямаш доходи
89
7
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
За зо години демокрацията и евроатлантическите ценности приключиха България!!!