Цената на евродепутатски мандат е четири пъти по-висока от тази за НС

Социолог: Очакваме на изборите за парламент да гласуват около 40% от избирателите
13 май 2024 20:00, Анисия Иванова
37

Предизборната кампания започна с пълна сила. На 9 юни предстоят избори 2 в 1 за европейски и за национален парламент. Преференциите ще бъдат изключително важни при това гласуване и могат да разбъркат политическите карти.

"Едно от големите неизвестни е нивото на избирателната активност. Когато то е ниско, това означава, че гласуват по-малка част от имащите право на глас български граждани. Вотът, който се получава като действителни гласове - второто неизвестно. Извън избирателната активност е важно каква част от бюлетините, които бъдат подадени на 9 юни, ще бъдат действителни", каза социологът Елена Дариева в "България сутрин".

Когато активността спада и стигаме до вот, ограничен в рамките на твърдите ядра, преференциите повишават своята значимост, подчерта тя.

"На 9 юни имаме съчетание от два вота. Ще се гласува за избори за ЕП, един едномандатен избирателен район на територията на цялата страна, който ще излъчи 17 депутати. Там очакваме активността да е по-ниска, около 35%. За национален парламент - шести предсрочни избори през последните 3 години. Имаме 31 МИР, от които се излъчват 240 народни представители", припомни Дариева пред Bulgaria ON AIR. Делът на преференциите е различен на национални избори и на избори за ЕП. Различен е и прагът, обясни социологът.

"Делът на тези, които участват в разпределението на мандатите за ЕП, е тези, които са постигнали минимум 5,88%. За да участваш в разпределението за тези 17 мандата, трябва да прескочиш тази бариера. При евровота първото място на лидера не е гарантирано. За националния парламент, за да се появиш в този "А" списък, който е за кандидатите, получили валидни преференции, трябва да получиш 7%", посочи Дариева.

Ролята на водача в листата е символична, смята Дариева и даде за пример изненадите при регистрирането на листите за ЕП.

"Листата на ГЕРБ-СДС - бяхме регистрирали едно очакване да видят в листата Мария Габриел, но предпочете да се довери на Росен Желязков. Опонентите видяха знак на реципрочност. Търси се символика. ДПС пък сложиха за водач на листата си единия от новоизбраните съпредседатели - д-р Джевдет Чакъров. Подредбата изразява партийната воля", коментира още тя.

Дариева заяви, че ЕП е важен орган, като цената на един евродепутатски мандат е приблизително четири пъти по-висока от цената на един депутатски мандат у нас.

"Различна е мобилизацията на различните партийни електорати за двата вида избори. С по-голям интерес към евровота се отличават избирателите на "Продължаваме промяната - Демократична България". При ГЕРБ-СДС интересът към вота е по-слаб", допълни тя.

Според нея въпросът за доверието е ключов, тъй като без доверие, няма как да се очаква хората да упражнят правото си на глас.

"Очакваме на изборите за НС да гласуват около 40% от българските избиратели", обобщи Дориева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДА РАЗВЪРЗВАТ КЕСИИТЕ И ДА ПЛАЩАТ И ЕХОО, САМО В ЗЕЛЕНО ПО 10 ПАРЧЕТА "БЕНДЖАМИНКИ" ОТ 100 ДОЛАРА...
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питаха един роден дупетат какво му е постижението за 4 години и той говори за един кабел и зарядни (заради него сега зареждам със скапано слабо старо зарядно). Явно това е по-важно от качеството на живот, мигрантите, енергийната политика и икономическото развитие!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При 40 % гласуване трябва да се намали и с 60 % бройката на дупетати. Или остават 7 евро дупетата и 70 дупетата за НС. Тогава бг ще видат че има справедливос. И без това избори ще има пак декенври и тоава ако идат 90 % да гласуват ще има 230 дупетата че ората са доволни.
14
0
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
По- голямата част от депутатите в българския парламент с участието си в него са повечето вредни ,отколкото полезни за българското общество.Колкото до европейските ни "народни избраници" - 17 на брой ,от тях НИЩО НЕ ЗАВИСИ и нито един от тях няма идеални цели за отиване в "Брюксел" ,дори и те да са утопични ,с оглед на световните процеси ,а всички те са се насочили "за там" заради меркантилните си материални лични цели и интереси.Само един в момента има идеални цели,но не иска да е политик
13
0
 
7
 
! Отговори
до край преди 1 седмица
Заплатата им е най-малката далавера. Заплатата могат и изиобщо да не си я взимат, защото са джобни пари на фона на краденето.
12
1
 
5
 
! Отговори
Точен преди 1 седмица
Тук някой пише, че Възраждане е за ЕС. Абсолютно невярно - Възраждане е против ЕС в този му извратен и афро-азиатски вид. ЕС трябва да се върне към европейски съюз на нормални хетеросексуални автентични европейци.
11
3
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Поздравявам видният азиатец, носител на православно-мюсюлмански семейни ценности и виден славянолог Христо Христов с парчето на Toто Котуньо: Insieme - Unite Europe (Заедно за една обединена Европа) И за да не се кахъри за кой ще гласувам, веднага му казвам отсега. За ГЕРБ за националния и за европейския Парламент :))) Знам как пука по няколко капиляра като чуе за ЕС и евроатлантиците, та затова ....ахахахахахаха :)))
10
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Е ми норамлно е да е по скъп евромандата. първо заплатата е по-всока - 20 хил. лв. на месец. Второ европарламента винаги си изкарва мандата - демек си гарантиран че ще я взимаш 4г. 240 хил по 4г. 960 хил лева - и 300 да дадеш за да станеш депутат - пак си струва. Нал за това се борихме - пазарна икономика.
9
3
 
0
 
! Отговори
Хи хи хииии преди 1 седмица
Гадулки саундКавали пригласят
8
2
 
0
 
! Отговори
Ко ко речи преди 1 седмица
Само дудуци кавали гайди кларнети гадулки мандолини издухани флигорни и мишки непоръбени под диригентството на някой Плъх нещастен
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Столтенберг е казал, че ако Украйна згуби войната, нямало смисъл да бъде възстановявана.
6
4
 
4
 
! Отговори
Големи заключения!? преди 1 седмица
По-скоро големи внушения! Не е ясно на база на какви факти г-жата е решила, че в ГЕРБ-СДС интересът към вота за Европейския парламент е по-малък! Напротив! Представителството в ЕП е от жизнено важно значение за ГЕРБ-СДС и борбата за всяко едно място ще е ожесточена! Още повече, че не може да се отрече ролята на сегашните евродепутати от ГЕРБ-СДС в отстояване на българските интереси! Не сме забравили самоотвержената борба за превозвачите, която беше прецакана от Светослав Малинов -ДСБ!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така и не пуснахте материал в някоя страна от ЕС да са празнували Деня на Европа. Що така? Само Урузката я даваха , че отишла да нагледа старата пруска провинция, днешна Литва.
4
0
 
2
 
! Отговори
инересна подробност преди 1 седмица
На финала на конкурса Евровизия в Малмьо е било ЗАБРАНЕНО знамето на ЕС. Защото било политическо знаме. Факт.
3
1
 
4
 
! Отговори
Алито преди 1 седмица
Значи 4 пъти повече бира и кибапчета ли?
2
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Коя партия работи за разрушаването на ЕС, за да гласувам за нея?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пари на вятъра.