Експерти с апел към родители: Не купувайте на децата мощни автомобили

Отнети книжки и глоби - как ще спре войната на пътя?
15 май 2024 21:52, Инна Ангелова
67

След поредната брутална катастрофа, този път в Пловдив, при която загинаха момче и момиче, а за други двама лекарите се борят за живота им, вътрешният министър Калин Стоянов поиска драстичен скок на глобите на нарушителите. Пред Bulgaria ON AIR експерти споделиха, че е хубаво да почерпим опит от съседни страни и да видим как процедират те.

“След като се въведе конфискацията на автомобили за алкохол и наркотици има спад с 10-15% на пияните и дрогирани шофьори. В Гърция от март е въведена конфискация на автомобилите при превишена скорост - при над 70 км през съда се конфискува колата, когато е надвишена с 60 км в населено място, тогава също се отнема автомобила. Парите, които се вземат от търговете на колите - 70% отиват на фонда за безопасност на движението, 30% остават за местните структури на "Пътна полиция", което ги стимулира да се стегнат да извършват повече проверки", даде пример членът на Управителния съвет на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Любка Маринова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя допълни, чс стационарните камери, отчитащи скоростта в София, са само две и това е кртайно недостатъчно. Тя призовава да има повече такива устойства, които да засичат нарушителите и да изместят триногите, които от друга страна заемат и човешки ресурс. "Да се знаят тези камери, да са на често, да нямат възможност шофьорите да развиват скорости. Ако са изненадващи, рязко се набиват спирачки и може този отзад да го удари. Трябва да има камери и за червен сигнал на светофара, имаше такива в централната градска част на "Тодор Александров" и "Христо Ботев" - там беше по-успокоено движението", добави Маринова.

Зам.-председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България Петър Вутов призова за безкомпромисни обучение, изпит, контрол.

"При изпита има камери, има и устройство, което задава маршрута, това което ни се показа при първоначалната демонстрация, не е това, което се прави. Устройството е в таблета на изпитващия и само той вижда маршрута, без да може курсистът, нито членът на комисията да го вижда. А в чл. 15 е записано, че трябва автомобилът да бъде оборудван с устройство, което гласово и визуално да дава маршрута", посочи Вутов.

Експертите предлагат младите шофьори да получават временни книжки за първите две години. След това, когато водачът отида да поднови свидетелството си ще се види дали той има нарушения и ако има, то той да изтърпи първо наказанието си и след това да си получи книжката.

Любка Маринова предложи изпитите да се провеждат от частни лицензирани от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" фирми, а Автомобилна администрация само да контролира фирмите.

Двамата гости обърнаха внимание, че младите шофьори карат много мощни автомобили и апелираха родителите да не им дават такива. При дъжд и мокри настилки всички шофьори да намалят скоростта и да увеличат дистанцията, дадоха съвет Маринова и Вутов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Общество
Българинът предпочита да живее в собствено жилище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Мощна кола преди 3 седмици
И да ми подарят, ще я продам. Изобщо не са за всеки.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В случая е най-добре хипер високи глоби, защото в затвора ще трябва да ги издържаме. По-добре глоби да плащат по няколкостотин хилядарки... ако трябва да теглят кредит за да ги платят, така и хазната ще се пълни! А и е някак логично хазната да се пълни най-вече от провинили се.
53
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
Рано е да имаш кола, ако не си изкарал сам пари за нея.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 60, глупости :) Я излезте в тези европейски страни един път и спрете с демагогията :)
51
2
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 3 седмици
До Алекс 57 Високите глоби и отнемането на коли не решават проблема. Затвора и снемане на номера на колата , за времето в затвора.Това е решението.
50
1
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
До Ха-ха 500 Съгласен съм с теб. Не бива да се произвеждат коли за масова употреба примерно с над 150 к.с. мощност. Това е повече от достатъчно за ограниченията па магистралите навсякъде. Ама кой да ги ограничи ?Нали забраниха кривите краставици , че не могат да се пакетират добре в кашоните.
49
0
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 седмици
Късно е за апела. Преди два месеца купихме на нашия абитуриент Ауди А 4 170 к.с. Ама от къде да знаем че ще има такъв апел ?
48
0
 
6
 
! Отговори
Човек преди 3 седмици
"фонд за безопасност на движението" - моля журналистите да разпитат какво точно прави този фонд? Явно не е свързан с закърпване на дупки, липсващата сигнализация, обратните виражи, преустройство на опасните отсечки. Та, какво точно прави?
47
0
 
4
 
! Отговори
Сметка преди 3 седмици
Кой ще плати на пострадалия пожарникар и за отрязаните вековни дървета?
46
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Калин Стоянов елементарно и първосигнално предлага драстично увеличение на глобите.Глобите и сега са достатъчно високи.Проблемът е,че Пътна Полиция не работи и липсва контрол.По нататъшно увеличение само ще доведе до по-голяма корупция.
45
0
 
8
 
! Отговори
Няма ли НАП и КОМПИ преди 3 седмици
Да проверят в тази ши б ана държава колко от луксозните коли се водят на некакви фирми и са купени с фактура и държавата им връща ДДС на фирмаджийските мъ р ши.Корумпирани ченгета мутри Янкошумкари.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки сам трябва да изкарва парите си, парите дадени наготово развалят характера и носят нещастие.
43
1
 
1
 
! Отговори
Червени бок лу ци преди 3 седмици
Е как да не копуваме на Янкошумкар чета мошни автомобили ние тия пари Закакво сме ги краднали.
42
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Апелът е насочен към грешен адрес! Апелирайте производителите на автомобили да не произвеждат мощни коли!
41
0
 
9
 
! Отговори
Лек преди 3 седмици
Много от журналисти са същите нарушителите като този младеж. За журналистите е съвсем нормално да се кара с превишена скорост и да плащат глобите. Имат пари, плащат глобите и според тях всичко е наред. Въобще не вдяват, че високата скорост е смъртоносна.
40
1
 
6
 
! Отговори
Експерт преди 3 седмици
Тази случка спаси много други човешки живота на млади хора. Вместо да се хвалят пред другите. Другите видяха поуката.
39
5
 
1
 
! Отговори
Богат родител преди 3 седмици
Така е, само Трабант и Москвич 408.....
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очевадно е че това семейство се е за имавало с незаконна дейност в КАТ.Очевадно е че майката е корумпирана КАТаджийка. Схеми и комбинации . Карат кола която се води на софийска фирма щото имат незаконни доходи.Някой дали се сети да провери КОЛКО коли се водят на тази фирма?!Много ще са бъдете сигурни. Ако проверят и кой ги кара ще е удобен списък за НАП и МВР за проверки.Тия са престъпници. С сега жалейка ли да сложа за някакви глОпави бандити?!
37
0
 
9
 
! Отговори
Богатите със пари преди 3 седмици
Да престанат да ги перчат ! Ама то щом дилър е престижна професия .....а университетите стачкуват то значи че мутризацията не само не е изчезнала ами е във разцвет ! Как ще купиш някоя бавна кола на сина си нали другите от квартала ще го скъсат от подигравки ? няма да им се даваме я !
36
0
 
13
 
! Отговори
гумата преди 3 седмици
Какъв призив:"Не куувайте на децата си мощни коли!"Никой не е купил на сина си тази кола! Колата е дадена да си я кара безплатно! Автомобилът е даден, чувате ли?Кой дава така, ако не получава нещо в замяна?Ако с колата не са разнасяни наркотици , какво друго се е случвало? За пране на пари или за дейността на мама в КАТ ли да мислим?Кой дава кола за 120 000 лева за брадата на младеж на 21 години?В Пловдив нехаят , защото са самодоволни и безхаберни. На всичко отгоре призовали за траур...