Киев приветства завърналата се Юлия Тимошенко

Тя бе посрещана от хиляди симпатизанти, опозиционни лидери и дъщеря си Евгения
Обновена: 23 фев 2014 09:44 | 22 фев 2014 20:37, Красимир Ангелов
461

Снимка: Reuters

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко вече е в Киев и бе приветствана от свои симпатизанти, предаде Reuters.

Бившият премиер на Украйна кацна малко преди 20 часа с полет от Харков и бе посрещната от дъщеря си Евгения и опозиционния лидер Арсений Яценюк.

Още по темата

Самата Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко", предаде ИТАР-ТАСС.

Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хора при сблъсъците в Киев, подчерта тя пред журналисти при пристигането си със самолет от Харков на международното летище на столицата "Жуляни". В противен случай "нама да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас  пътя", предупреди тя.

Тимошенко се отправи към улица "Грушевски", за да отдаде почит на загиналите при сблъсъците. След това тя ще отиде на  Евромайдана, площад "Независимост" в центъра на Киев. Малко след 21,30 часа Тимошенко бе посрещната триумфално на площад "Независимост".

В инвалидна количка, Тимошенко тя бе поздравена от десетките  хиляди хора, които са се събрали на Евромайдана. През сълзи тя  първо приветства героите на Украйна - демонстрантите, включително онези, които са дали живота си.

"Героите никога не умират", извика тя и подчерта, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.

"Задължени сме да направим няколко неща. Задължени сме да доведем на Майдана Янукович и цялата сган, която се е събрала около него”, заяви Тимошенко.

Тя заяви още, че ще бъде гарант за изпълнението на всички искания на протестиращите. "Аз ще бъда гарант за това да бъдат изпълнени всичките ви искания”, заяви Тимошенко.

"В никакъв случай не трябва да се допуска разделянето на страната. Не бива да се допуска Украйна да се разпадне на отделни губернии”, подчерта Тимошенко.

Символ на прозападната Оранжева революция в бившата съветска република през 2004 г., Юлия Тимошенко бе осъдена през 2010 г. на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение след избирането на Виктор Янукович за президент по-рано през същата  година.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май.

Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев. Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид.

Освобождаването на Юлия Тимошенко бе приветствано лично от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. То стана възможно, след като парламентът в Киев прие промени в наказателния кодекс,
което позволи Тимошенко да излезе на свобода. Тя излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение.

Освобождаването на Юлия Тимошенко е исторически момент за Украйна и Европа, заяви от своя страна и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той отдаде почит на "мирните демонстранти" и призова всички в Украйна да запазят спокойствие. Шулц изрази особено задоволство от свикването на предсрочни президентски избори на 25 май.

САЩ също приветстваха освобождаването от затвора на Тимошенко и обещаха да работят заедно с Русия, Европейския съюз и международни организации в подкрепа на една обединена и демократична Украйна.

"Ние последователно призоваваме за деескалиране на насилието, промени в конституцията, коалиционно правителство и предсрочни избори", припомни Белият дом. Според американското президентство "днешните събития ни приближават към тази цел".

Тази вечер стана ясно още, че екраинската гранична служба не е позволила на отстранените от длъжност главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка и министър на доходите и приходите Александър Клименко да напуснат територията на страната, предаде УНИАН.

Пшонка и Клименко са се опитали да напуснат страната с чартърен полет от летището в град Донецк. Граничните власти са се опитали да ги задържат, но охраната им е оказала съпротива, след което Пшонка и Клименко са напуснали територията на летището в неизвестна посока. Бившият украински министър на вътрешните работи Виталий Захарченко също е направил неуспешен опит да напусне страната, съобщи агенцията.

По-рано през деня бе съобщено, че и украинският президент Виктор Янукович, за чието отстраняване
парламентът гласува днес, се е опитал да напусне страната с  чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи.

"Днес от летището в град Донецк се опита да излети чартърен полет, нямащ оформени гранични документи”, съобщи помощник-председателят на украинската Държавната гранична служба Сергей Астахов. Според граничните власти на борда на самолета се е намирал отстраненият от Върховната Рада президент на Украйна Виктор Янукович.

Въпреки събитията от днес, украинското ултранационалистическо движение "Десен сектор" обяви, че ще продължи протестите, въпреки че по-рано през деня парламентът гласува за отстраняване на президента.

"Не е време за празнуване. Сега трябва да сме по-единни от  когато и да било", подчерта в писмено изявление една от групите, участващи в протестите в центъра на столицата Киев.  "Десен сектор" е крайно националистическо, антируско и антикомунистическо украинско движение. Групата разруши паметници на Ленин в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До до "АЗ"Във САЩ сякаш е демокрацията и свободата? Хората от цял свят искат да живеят във САЩ, а не в Русия, защото е хубав образ на САЩ, образ на свободната страна. И Русия и България са лош имидж, че не е така?
298
0
 
1
 
! Отговори
до 361 преди 10 години
не че да ви влизам в спора но за жалост всеизвестно е че Левски е бил пазен много небрежно, заптиетата не са имали никакъв страх да го заведат в София.
297
1
 
1
 
! Отговори
keepwalking преди 10 години
До срамГлупак, покажи ми откъде е този "цитат"? Докажи ми източник най-малкото. Аман от ***! Провери от колко човека е пазен Левски, бе, комплексар и пишман историк
296
4
 
0
 
! Отговори
ДД преди 10 години
Българите са си традиционно гурбетчийска нация ."Я кажи ми облаче ле бяло" не е от вчера.Искаш ли малко да "дръпнеш" в каквото и да било отношение истината е извън България;жалко, но факт.
295
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Защо хората от цял свят искат да живеят в САЩ а не в Русия[...]"Не хората от цял свят, а само от онези държави, чиято икономика САЩ е разрушил, искат да се спасят от безработицата, като емигрират. Никой не емигрира в САЩ, защото хората там са по-дружелюбни или жените по-красиви.
294
1
 
0
 
! Отговори
до 356 преди 10 години
Ха-ха,дълго ще го чакате този отговор от промити мозъци -търсете го на летищните терминали
293
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тимошенко е любимка на украинците, както Рокфелер и Ротшилд на американците. Въобще хората, които имат дървеници в къщи, не могат да живеят без тях. Толкова си ги обичат.
292
11
 
3
 
! Отговори
dim преди 10 години
защо хората от цял свят искат да живеят в сащ а не в русия..даите отговор
291
1
 
1
 
! Отговори
info преди 10 години
prosto kurcickata s plitka nikoga ne e rabotila.kolko mnogo hora v bg sa s diskopatia
290
0
 
2
 
! Отговори
info преди 10 години
diagnozata na timoscenko-diskopatia- tuk v germania-operazia-3 -dni v bolniza-28 dena sanitorium. posle rabota do dupka,sto za zirkove,horata v bg s isias i diskova-rabotiat,zirkove-invalidna kolicka.laji i zirkove
289
3
 
13
 
! Отговори
ВЛАДЕТЕЛЯ преди 10 години
ТОВА ВЪВ УКРАЙНА СИ БЕ НАПРАВО ПРЕВРАТ ПОД КОМАНДАТА НА ТАЗИ КУРУМПИРАНА ТИМОШЕНКО!!!!!!КАТО ГЛЕДАМ ПЛОЩАДА ТО СИ Е НАПРАВО *** И *** И ТАКА ЦЯЛАТА ИМ РАБОТА Е ***.ТЕ СЪЩО ОПОРОЧАВАТ ИЗБОРИТЕ И ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЯНУКОВИЧ.ТЕ НЕ ГО ПРИЗАНАВАТ НО Е ИЗБРАН ОТ НАРОДА НА УКРАЙНА.ТАЗИ ТИМОШЕНКО И КАТО НАШИЯ БОЙКО БОРИСОВ УМИРАТ ЗА ВЛАСТ.ЗА МЕН ТИМОШЕНКО Е ПРЕСТЪПНИК И НАНОВО ТРЯБВА ДА ИМА СЪДЕБНА ПРОЦЕДУРА СРЕЩУ НЕЯ!!!!!ТИМОШЕНКО ПРЕВРАТАДЖИЯ И ПРЕСТЪПНИК!!!!
288
3
 
4
 
! Отговори
срам преди 10 години
Що за народ сме? Eдин цитат от разпита на Левски- Знаеш ли джингиби защо от Къкрина до София те пазеха само 3 заптиета,можех да пратя 300 но пратих само 3-***?за да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят,но не го направиха, а се кълняха в тебе. Ха сега да видиш джингиби за кой народ си тръгнал курбан да ставаш. Защо никой не иде да оскверни паметника пред посолството на САЩ чийто летци сринаха София и хвърляха бомби играчки .Ако Левски е жив не би си мръднал и пръста сега.
287
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Muntcho Demokrata Къде са тогава тия 13 милиарда? Защо не са и ги конфискували щом са "отклонени"?
286
2
 
4
 
! Отговори
ами преди 10 години
До Пешосега си имаме на власт мазни турци и още по-мазни ***! Дано вече си по- доволен:(
285
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото добро което направи Янукович е, че вкара Тимошенко в затвора, а още по-добре за украинците ще е ако и Янукович бъде вкаран в затвора !...чак тогава хората могат да се надяват за промяна.
284
3
 
21
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Любимката на ЕС "газовата принцеса" Юля...Преди още да стане премиер на Укрйна, при нея идва съветник САЩ. Каца в Москва, Тимошенко му звъни и предлага личния си самолет за да доведе госта в Киев. Американецът вежливо казва, че няма смисъл да ангажира самолета на домакинята. "Няма проблеми, имам четири" е гордият отговор на " принцесата". Около 13 милиарда "$ е отклонила момата - заедно с обръча около нея - Черномирдин и ко. Тъй като от глупост са вложени в САЩ и ЕС, тя е роб на "демокрацията
283
2
 
19
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Тимошенко -Хубавото Наде.Кличко-ще създаде украинските мутри.Ченгетата от КГБ ще контролират ограбването на Украйна и украинския народ.С една дума комунистите ще станат монополистите по БГ модел.Да им е честита "свободата"...
282
7
 
15
 
! Отговори
до "АЗ" преди 10 години
САЩ са злите,а кои са добрите.Това е въпросът.Може би Русия ,Северна Корея,а защо не и Патагония.
281
11
 
32
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Последните сто години всички нещастия идват от САЩ! САЩ е главен бандит. САЩ е империя на злото. САЩ режисират и финансират всички бандити в света. САЩ са лицемери.
280
3
 
27
 
! Отговори
Арети преди 10 години
"Най-жестоката тирания е таэи която се упражнява под сянката на эаконността и энамето на спаведливостта" Шарл Монтескьо!!! Добре дошли в ЕС украйнци:-)))!!!