Американците отново пощуряха по Черния петък

Повечето магазини отвориха в полунощ
28 ное 2014 10:07, Красимир Ангелов
55

Снимка: Reuters

Още недояли традиционната пуйка за Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха да пазаруват още с началото на т.нар. "Черен петък". С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби.

Повечето магазини отвориха врати в полунощ, когато пред тях вече са се събрали тълпи купувачи, които не искат да изпуснат възможността да пазаруват на необичайно ниски цени, съобщава ТАСС.

Преди години в Деня на благодарността - последния четвъртък на ноември, магазините в цялата страна затваряха, за да могат семействата да се съберат за празника край трапезата, а не пред касите. Времената обаче се промениха и всяка година големите магазини се борят с конкуренцията, като започват разпродажбите все по-рано. Тази година някои магазини отвориха дори преди полунощ.

Много търговци решиха да не се ограничават с Черния петък, а да удължат срока на намаленията под формата на "Черен уикенд" до понеделник. Той обаче също не е обикновен, а "киберпонеделник", като е най-натовареният ден в годината за интернет магазините.

Според Федерацията на търговците на дребно в САЩ тази година през Черния петък и следващите го почивни дни магазините ще бъдат посетени от повече от 140 милиона американци, като всеки от тях смята да похарчи средно по 300 долара.

За отбелязване е, че следващата седмица в магазините в САЩ пак ще има големи опашки. Този път обаче хората ще дойдат не да пазаруват, а за да върнат или заменят купени или получени като подарък вещи.

В САЩ това става лесно, не са нужни обяснения, достатъчно е да кажете, че не харесвате дадената вещ. Единственото изискване е да пазите етикета, доказващ, че тя е купена точно в този магазин.

Тази година в навечерието на Черния петък в социалните мрежи се появиха призиви той да бъде бойкотиран в знак на протест срещу решението на съдебните заседатели белият полицай Дарън Уилсън, застрелял невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август, да не бъде съден.

"Щом няма справедливост, няма да има и приходи. С този икономически бойкот искаме да покажем на политиците, че животът на тъмнокожите хора също има значение", поясниха активистите от организацията "Справедливост за Майкъл Браун. Към бойкота вече се присъединиха много знаменитости като известният хип хоп продуцент и певец Ръсел Симънс, звездата от телевизионния сериал "Дневниците на вампира" Кат Греъм и актьорът от телесериала "Анатомията на Грей" Джеси Уилямс, припомня БТА.

Въпреки призивите обаче американците отново пощуряха по Черния петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
slan преди 9 години
И какво става тука, една много четена тема, а заглъхнахте?Нищо не ли ви интересува от разпродажбата, намаленията са модератните 10-20%, не е света, но нова стока. В Ибей за 2 евро по-евтино употребявана.
32
0
 
0
 
! Отговори
slan преди 9 години
Имаше една Samsung MicroSDXC карта в американският Амазон за 70 ле. с всички данъци за внос, в Германия струва 130 лв. Скорост на четене/писане 80/60 МБ. Това беше единственото интересно, освен Kindle HDX 16GB за 200 лв. Но той не може да руутне, и евтин си остава електрошрот. Аз бях купих версията с LTE и 64GB за 640 лв и трябваше да го върне, егати и ***.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не става вече от тия маймуни, обречени са поради генетичното влошаване на "матриала". Между другото, тук също можеш да върнеш стока само с касовата бележка, във всички вериги е така.
30
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 9 години
Sasho брато ти случайно да си латинец или забрави Българската азбука ,срамуваш ли се ,кога пишеш с родната си азбука а ????
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В богатите страни купуват,в северни изостанали ядат каша.И дрънкат оръжие,белким някой ги забележи.
28
1
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
DNES>BG narochno publikuvat istorii ot USA samo i samo prostite rusofili da komentirat i pliuyat. Nali tryabva poseshteniya da imat a ot tam i reklama. Rusofilcheta maloumni koga USA shte falira??? kak e, po dobar li vi e denyat v kochinata sega?? )))))
27
0
 
7
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
а за да върнат или заменят купени или получени като подарък вещи.В САЩ това става лесно, не са нужни обяснения, достатъчно е да кажете, че не харесвате дадената вещ. Единственото изискване е да пазите етикета, доказващ, че тя е купена точно в този магазин. KOGA I V BG??
26
2
 
9
 
! Отговори
има ги навсякъде преди 9 години
*** хора с *** мечти купуват ***, не защото имат нужда от тях, но защото са евтини. И са готови да се изтрепят, за да се доберат до някоя пластмаса. Ужасна и жалка картина на съвременния човек-консуматор и лакомия.Купуването на веще не запълва духовната и ментална пустота.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анани преди 9 години
"И аз ходих да пазарувам, купих си 32" SONY 720p за $196 и SD card 32GB за $18. Има и други добри цени, примерно Fishfinder Lowrance от $300 на $150, в България съм го гледал за 700+ лева."Голям праз!!!!
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не ме вълнуват черните ви петъци, дните ви на благодарност и хелоуините ви. Спрете да ни заливате с помията си.
23
1
 
9
 
! Отговори
Chicago преди 9 години
Обаче много съм разочарован че и някои вериги в БГ се опитват да имитират черния петък....не разбирате ли че когато лижете *** без да има смисъл и не си гледате традициите и културата, няма да ви уважават. Лидерите на България трабва да са българи, не имитатори, подлизурковци и гъзолизачки. А руски, а американски *** лижат, накрая им сер***т в устата и приклучи с поредния крах... :(
22
3
 
3
 
! Отговори
Chicago преди 9 години
И аз ходих да пазарувам, купих си 32" SONY 720p за $196 и SD card 32GB за $18. Има и други добри цени, примерно Fishfinder Lowrance от $300 на $150, в България съм го гледал за 700+ лева.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалък опит да се рекламира черния петък у нас. Напоследък рекламните блокове изобилстват от реклами на въпросното събитие, което никак ама никак не ме стимулира да ходя да се блъскам като овца в стадо.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простотии...
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местя го в другия крачол. Защо трябва да ме интересуват черните петъци в САЩ? Ей само на този въпрос ми отговорете.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още недояли традиционната пуйка за Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха да пазаруват още с началото на т.нар. "Черен петък". С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби.---------От тоя ден в *** започват коледните увеличения обаче.
17
1
 
19
 
! Отговори
мистър ганьо америко преди 9 години
Чакаш на опашка с часове, за да се втурнеш на нож, заедно със стотици други, към сладките далаверки... като стадо побеснели ОВЦЕ. Проблемчето обаче е, че нямаш време да МИСЛИШ. Седнеш ли да мислиш - ще разграбят "промоциите". Ако не мислиш - какъв е шанса да си купиш пълни ***?Този празник ми е най-омразният от всички. Ако нещо ти трябваше, ама наистина, дали щеше да чакаш цяла година за едната промоция? Ако е толкова важно, незаменимо и НУЖНО, как си изкарал цяла година без този предмет?
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До защо ?Щото от тука е минал червения ботуш на комунизма, а през САЩ не е
15
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същите опашки има и в Русия (бившия СССР), ама пред банките и обменните бюра.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе не знам за черния петък ама в един сайто който особенно се ракламира на последък с въпросния петък телефоните с остъпка са по скъпо от колкото друг подобен в който от месец е така и няма черни петъци(или черни петъри). Не знам това дали е нормално?