Мъртвите превратаджии в Турция – до приют за кучета!

"Нека всеки минувач ги кълне и дано не намерят покой в гробовете си"
Обновена: 1 авг 2016 19:38 | 1 авг 2016 19:30,
130

 Снимка: Reuters

Сгушен в задния ъгъл на строителна площадка за нов приют за кучета в източната част на Истанбул. Точно там се намира прясно изкопаният гроб за превратаджиите, загинали на 15 юли при неуспешния опит за преврат в Турция.

В седмицата след опита за преврат, при който загинаха 290 души, общината в Истанбул обяви, че възнамерява да създаде гробище, специално за онези, които са участвали в преврата - хората, които властта нарече предатели. Смята се, че през нощта на преврата са убити поне 24 метежници.

Властите нарекоха това гробище "Гробището на предателите". Минувачите ще ги кълнат, заяви кметът на Истанбул Кадир Топбаш. "Нека всеки минувач ги кълне и дано не намерят покой в гробовете си", заяви той.

Новото гробище идва на фона на репресиите, дошли след опита за преврат. Над 16 хиляди души бяха арестувани, 10 хиляди от които военни. Вълна на патриотизъм превзе цяла Турция, а хиляди турци поставиха националните знамена на прозорците на автомобилите или домовете си. Проправителствени митинги се провеждат из цялата страна, а и вече и в Германия.

Дирекцията по вероизповеданията в Турция издаде директива, с която се забраняват погребални молитви за онези, които се опитаха да свалят правителството. Тези обреди са предназначени за вярващи като акт на пречистване и прошка, посочват от дирекцията.

"Отказът на религиозни услуги е нарушаване на основни човешки права", посочва Андрю Гарднър от Амнести Интернешънъл.

Самото гробище стана готово за два дни. Поставена му е табелка с надпис "предатели". Засега само едно тяло е било положено там. И то според заръките - без молитви, без церемония. Смята се че то е на 34-годишният Мехмет Карабекир.

Гробището е в непосредствена близост до строящ се приют за животни. Въппреки това 57-годишният Серхар Батурай, доброволец, твърди, че предателите не трябва да са близо до животните. Останките им дори не трябва да са в Турция. "Не ги искаме", твърди природозащитникът. 

Според него превратаджиите трябва да се кремират, а пепелта им да бъде хвърлена в океана.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Pomiarite laqt, kervana si varvi...İ ako shteshe da se zbadne molitvata na pomiarite, to shteshe da padat kokali ot nebeto...:-)
38
6
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Ne se uchudih. Zashto li? :-)
37
6
 
5
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Do 98. Samo tapite hora, kato nqmat kak da se za6titat s dve svqsni izre4eniq, predpo4itat nai lesnoto (da psuvat), za6toto akala ne im stiga. FAKT
36
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там е проблема, че предадохте руснаците не един или два пъти. Турците водеха десетки войни с тях. Повечето загубиха ама кажат ли "да" това е "да". Българите не казват нищо. Гледат какво ще кажат Западноевропейците.Русите отписаха българите. Това е. България наложи санкции на Русия а Турция не. Кой загуби?
35
4
 
2
 
! Отговори
1453 do uj anadolsi преди 7 години
İ kitaiskite stoki sa mnogo po ka4estveni ot teb
34
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите измряха. Тези дето обиждат турците не са българи. Те самите не знаят какви са. Уж са с Русия а Русия е с Турция. Уж са с Запада а запада им унищожава държавата бавничко. Българите са объркани. Псуват от безсилие. Не знаят с кого са. Жалко.
33
5
 
5
 
! Отговори
Кърджа Али Бозкурт преди 7 години
Лютви Местан го вкарваме с 12% в парламента да наказва фашистите.Така се пада на всеки решил да унищожи братята турци,роми и помаци.
32
3
 
4
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Do Anadolski, hemsheri sayiliriz annem babam kircaalili. Prodaljavay samo taka
31
0
 
3
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Anadolski na kolko godini si?
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички противници на Ердоган включително и аз вече подкрепяме Ердоган.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превратаджиите са истинските ислямисти като Даеш - маши на Фашингтон.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не публикуват защото имаш Бан. За 24 часа. Смени айпито.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трият! Просто не публикуват.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега, правратаджиите били кръстоносци! Много лесно си натаманявате нещата в Турция.И защо си мислят някои тук, че Турция няма да тръгне и така срещу Европа. Вече се тъсят поводи за това.Първо ще пуснат мигрантите после ще минат да въведат ред.
25
0
 
4
 
! Отговори
Бау бау преди 7 години
Много уважителна постъпка на интелигентните ни цивилизовани съседи.
24
2
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименАко съществува държава или място където религията е забранена бих си го купил и построил къща. 2000 години не ви писна и на християни и на *** едно и също правят и двете религии - войни !
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шестокласничка от близкото до Бургас село Черноморец е била насилвана в продължение на 4 години от родния си баща. 1 май се оказва последнияй ден, в който 35-годишният мъж й посяга. Петко П. е задържан веднага след като лекарски преглед показва, че детето е жертва на сексуално посегателство.
22
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Тия до Коледа ще пламнат...както в Тунис, Египет и Либия....жална ни майка с мерките ни за сигурност
21
1
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
малко са направили на фона на 500 години господство на мършите.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако примитивни са ни владяли 500 години то тогава ние какви сме?