Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

Украйна празнува 25 г. независимост
24 авг 2016 16:07,
183

 Снимка: БТА

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г. - най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 25-ата годишнина от обявяването на независимост.

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да й наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните 2 и половина години в Източна Украйна са загинали 2504 украински военни.

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната", предаде ТАСС.

"Знаем, че г-н (вицепрезидентът на САЩ Джо) Байдън се обажда в Украйна както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза тя.

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара, пояснява ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
Позна. В ямата съм пуснал и няколко "неграждани". Пестя от към фекалка.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39Ха-ха-ха-ха......какво значи да не ходиш на училище и да не четеш история! Че Харковска и Полтавска област са ЧИСТО РУСКИ ЗЕМИ!!!!!!!!!!!!! ТИ НЕЩО ЗА ПОЛТАВСКАТА БИТКА между Петър първи и шведския Карл дванадесети в далечната 1709 година да си чувал????? И СЛУЧАЙНО ДА ЗНАЕШ КОЙ Е ПОБЕДИЛ????? НИКОЙ, НИКОГА И НИКЪДЕ ДО 1991 година не е чувал за такава държава като "украина"!!!!!
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже с европейците така ще дръпнете напред, че не е истина.
33
5
 
6
 
! Отговори
СССР 2 преди 7 години
До Анонимен"в най-скоро време република Украйна има обща граница с Китай!"РАЗБИРА СЕ, ЕДИН ЕАС!
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер обеща, че най-рано на 50-тата им годишнина, ако все още съществуват, може би ще започнат преговори за членство в ЕС.
31
4
 
8
 
! Отговори
ген, Колев преди 7 години
До 44Да не стане като първата само
30
13
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 7 години
Трети Украйнски Полк нахлува Втората световна война в България Третата ще е същата работа СпокойноСлава Росийй
29
13
 
13
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Честит празник на нашите скъпи приятели и братя!!!
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 33Ние поне си имаме тоалетна чиния, а ти сигурно си още със септична яма, на двора ти!
27
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос на време е и Казахстан да покаже среден пръст на кремльовците, и това ше бъде последния пирон в ковчега на путинските мечти
26
6
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 7 години
Представям си в какви условия живееш. Кажи на хазяина да ти я смени. Сега е залято с евтина турска санитария.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без лустрация, няма демокрация, да продължават смело с лустрацията и всичко ще си дойде на мястото, иначе ще зациклят като нас, и разни бивши комунисти ще се правят на демократи
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разпада на русия продължава. татарстан вече има президент конституция и парламент.
23
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛАВА НА УКРАЙНА,СЛАВА НА ГЕРОИТЕ
22
2
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
По вероятно е Полша да Почне да Граничи с Румъния
21
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има един начин за оцеляването и възход на Украйна,сега е момента от страната да се прогонят всички про руски бандитски групировки иначе ще страдат като нас .
20
8
 
7
 
! Отговори
ХИ-ХИ-ХИ ! преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Кога скоро бе?Кога скоро?От повече от две години слушам как за два дена алкохолиците ще влязат в Киев.
19
7
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Ако разделиш тези проценти и на броя украинци стоящи зад тях ще ти се проясни картинката, че един украинец в САЩ внася колкото 30 украинеца в раша.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24 август 1991 г. Украйна беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред.
17
8
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Скоро тъпите укри ще разберат какво е истинско дърпане назад !Ще обеднеят още повече. Ще им ислямизират, маймунизират и ц.иганизират държавата.Ще бъдат фронтова линия и предградие на Запада.Децата им ще мият дърташки задни.ци, а жените им ще проституират по витрините на Амстердам и Брюксел ...Безработицата и липсата на перспектива ще прогони милиони от Украйна ...Населението и ще се стопи поне с 1/3-та за следващите 20-30 години ..Ние българите вече знаем ! ...