Порошенко от парада: Митът за братство с Русия ни дърпа назад!

Украйна празнува 25 г. независимост
24 авг 2016 16:07,
183

 Снимка: БТА

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г. - най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко по повод 25-ата годишнина от обявяването на независимост.

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да й наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните 2 и половина години в Източна Украйна са загинали 2504 украински военни.

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната", предаде ТАСС.

"Знаем, че г-н (вицепрезидентът на САЩ Джо) Байдън се обажда в Украйна както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза тя.

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара, пояснява ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нападайки германските държави Наполеон способства за създаването на Велика Германия. Същото направи и Путин преди две години - направи Велика Украйна.
55
6
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Първите убийства бяха извършени под ръководството на руски военни престъпници, инфилтрирани на украинска територия от Путин - това бяха Гиркин и Безлер.Заклан и изхвърлен в близката река кметът на Горловка, заклани и хвърлени в реката двама студенти от Киев, украинец заклан в Харков от руските империалисти.
54
6
 
4
 
! Отговори
Оху преди 7 години
Продавам тоалетна чиния с интересно минало- тя е 10 години по-стара от Русия. А на тавана има две исторически греди,които са 65 години по-стари от Русия и 26 години по-стари от Путин- и за тях ще се споразумеем ако кажете.
53
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петро, я ни припомни защо хиляди роднини на жертвите в Киев те освиркваха на годишнината от майдана, с викове "долу Порошенко" и "Убиец"?
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдай шоколад вор, отдай
51
14
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Напред с братска Русия!
50
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни занимавайте с украинския битов алкохолик и пародията му на държава.
49
6
 
12
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
Всичката човещина събрана в негоИзби маса народ фашиста мр.ъс.ен
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДА, И ВЪРВИ КЪМ НОМЕР НУЛА ПОРОШЕНКО
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шоп 59Бравос шопе, евала..... съществото, допуснало братоубийствена гражданска война наричаш "човек"?????? Интересно, тогава ти какъв си?????
46
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ни поднасяте това, какво бил казал този военен престъпник? А колкото до това, тази т.н "държава" укруина още малко и остана! Нека се порадват на краварското "внимание"! Те краварите така правят, използват и изхвърлят! Като едно известно пластмасово изделие!
45
25
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Това е за мене истинската Русия, на свободните славяни. Не на кадировците, баркашовците, нашистите, черносотенците, евразийците и прочие имперски недобитъци. Освен това Порошенко е много по-човек от Путин.
44
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порошенко е номер 1.
43
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 7 години
Твоята тоалетна чиния друже е по-стара и от Русия- ноли не забравяш,че и тя като Украйна обяви независимост от Суецкия съюз през 1991 г.!
42
3
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 7 години
Изчезна ти мозъка на ТебеВреме е да гълташ хапа
41
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51Казваш България била пред изчезване в Първата, може но не изчезна, но за сметка на това Руската Империя изчезна
40
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът=========================================Основен гарант на богатството на Порошенко е вицепрезидента Байдън ама не е ясно какво ще стане след президентските избори в САЩ. Друга песен ще запее Петя Порошенко.
39
13
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Да затвори границите си за украинци, стоки, да затвори небето за украински самолети, да ги видя как ще обикалят половината святКак да се заобикаля Русия вече е измислено и се работи по реализирането на проекта бе шматко.В проекта са се включили всички държави в Азия начело с Китай хахахаха
38
9
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Над 90% от активните русофили у нас са преуспели в "бизнеса" милионери,затова един русофил може да има тоалетна чиния по-стара от Украйна само в родното село на своите родители като Косача или Блатино,но не и в собствения си дом!
37
3
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Че кво стана казваш ПърватаБългария бе пред Изчезване от Световната карта Третата ако не слушкаме ще изчезнем за винаги