Стотици мигранти от Турция поеха към България и Гърция

Двете страни са засилили охраната на границите си
Обновена: 28 фев 2020 13:54 | 28 фев 2020 13:46, Елка Василева
352

Снимка: БГНЕС

Стотици мигранти тръгнаха днес през Северозападна Турция към границите с България и Гърция. Това съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, предаде БНР.

Още по темата

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Българския премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредил максимално засилване на охраната по границата ни с Турция, като там е прехвърлена жандармерия.

Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да "отвори вратите" за бежанския поток към Европа.

Потокът бежанци към Гърция се координира от турската разузнавателна служба МИТ, твърди в съобщение в Тwitter базираният в Швеция турски журналист Абдуллах Бозкурт, цитиран от електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

Според журналиста бежанците са извеждани от центровете за настаняване, качвани на автобуси през нощта и превозвани към граничните райони с Гърция.

Бозкурт публикува и снимка, на която твърди, че се вижда автобус, който извежда бежанци от център за настаняване в окръг Айдън в Западна Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo, demografskia bg problem e otlichno reshen!
200
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕРДОГАН СЕ ОПИТВА НЕЛОВКО ДА ПРИТИСКА НАТО, НАЛИ ЩЕ ИСКА ПОМОЩ СРЕЩУ РУСИЯ, ТВА Е НОМЕРА!ОТ ДЕН ДО ПЛАДНЕ ЩЕ Е ТВА - СЛЕД НЯКОЛКО ДЕНА, КАТО ИЗЛЕЗЕ ПОЗИЦИЯТА НА НАТО, НЕЩАТА ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ!А РУСИЯ ДА МУ МИСЛИ...
199
7
 
8
 
! Отговори
Циник до 219 преди 4 години
Абе булгур... Русия ми стана по-симпатична от САЩ... макарче всичките беди за България от 44 насам са на нейната тюбетейка.Къде се въдите такива захлупени убитаци у нас?
198
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стотици а не хиляди или милиони!!! Това е сигнал за това че европа седи безучастно, дано да пусне стотици хиляди или милионче че да родите малко мигранчета иначе ще се изгубите
197
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ МНОГО ИЗСТРАДДАЛИ ТИЯ МИГРАНТИ ГЛЕДАМ НА СНИМКИТЕ...
196
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Циничката е руски шпионин на служба в Немецко. Що се е наврел в дупката пълна с бежанци, а не отива в процъфтяваща Русия, само той си знае.
195
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко не са толково ***,че да не знаят на каква *** попадат чак да искат да се населят право към запада и където да заминават за тук всеки знае и магарето вързан няма да седи ще избяга
194
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Признаването на Ерусалим за еврейски е пореден опит за дестабилизация на Близкия изток. С ясната ЦЕЛ да провокират нова световна война. Бежанците ви ги докараха американците, наивници! Събудете се. САЩ са контролирани от военнопромишлената индустрия, а те искат войни, войни, войни за да оправдават съществуването си и да печелят трилиони. Те държат Европа на каишка чрез НАТО. Политиците им са кукли на конци на корпорациите. САЩ не са демокрация, а плутокрация. Никаква свобода няма в САЩ.
193
1
 
22
 
! Отговори
Шкембе четник преди 4 години
Гърците вече затвориха всички ГКПП-та с държавата, подкрепяща тероризма. Нашите защо още дремят?
192
5
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
А само допреди 2 седмици според другарите пишещи тук "ЦАРЯ"и"СУЛТАНА"бяха първи дружки:):):):):)Скоро ше падат май пак Сута над Сирия:):):):)
191
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 207 преди 4 години
Ха ха ха... Личи си "сведущия селянин" (макар и вопиющо ***)Ти знаеш по-добре как се пише хоремаГ... Нали цял ден киснеш там!В 2:15 ми свършва работния ден..*** ти селянина ***... Откъде да знаеш!
190
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОПАААА НОВА ДАЛАВЕРА - МОЖЕМ ДА СИ ОПРАВИМ ИКОНОМИКАТА С ТИЯ - ТВА СА ХОТЕЛИ, ТРАНСПОРТ, РЕСТОРАНТИ - ЯКО ДОЕНЕ!!!!ВСЕКИ ОТ МУРГАВЕЛИТЕ Е С ХИЛЯДИ ДОЛАРИ В ДЖОБА!ПРАВЕТЕ СМЕТКА!
189
2
 
8
 
! Отговори
Гумен Крадев преди 4 години
Става страшно!
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе още ли не си махнал това бе??Ей сега го пращам на слубите- сигнал за всяване масова паника и подриване на държавността!
187
4
 
5
 
! Отговори
Болен преди 4 години
До до 188Учуден съм и съм потресен. Нямаме болници, нямаме пари.Значи мен не са ме оперирали в болница и не съм платил единствено 17лв за 3 нощувки!?Това червените параноици хептен изкукахте.
186
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам приятели по границата.. само чакат мигрантите за да ги оберат (пари телефони)вземат им дрехите ..горят ги и ги връщат турция. Да заповядат ако искат, но да си складират допълнително дрехи очна турска територия
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не милиони!ИЛЯДИ, ИЛЯДИ!
184
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринГен. Радев, обявявай военно положение и свиквай обща мобилизация. Българите ще опазим земята си от тая ислямизирана орда.-----------------------------Кво ще опазваш бе палавник. Те не искат да остават в България, минават транзит.
183
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има още много бежански кризи ако не спрем терориста САЩ. Унищожиха Ирак, Либия, Сирия, Афганистан за да дестабилизират региона, а негативите да ги обира Европа. Съсипаха Украйна. Сега се опитват да запалят килима на Иран. Подкрепяха открито Брекзит. Всичко с ясната цел да дестабилизират ЕС и Русия! Разклатиха БИ с арабски пролети. Хвърлят в затвора неудобни журналисти като Асандж. Налагат санкции и се опитват да унищожат Китай, което ще доведе до световна икономическа криза. ТЕРОРИСТИ.
182
2
 
22
 
! Отговори
Българка преди 4 години
Съжалявам истинските бежанци.Само питам-иранци,пакистанци,мароканци,и те ли са сирийски бежанци.За мароканците през Турция ли е пътя за Европа?Докато не правим разлика между бежанци и навлеци покрай тях няма да се оправи положението.Отделно,да спре войната в Близкия Изток.