Стотици мигранти от Турция поеха към България и Гърция

Двете страни са засилили охраната на границите си
Обновена: 28 фев 2020 13:54 | 28 фев 2020 13:46, Елка Василева
352

Снимка: БГНЕС

Стотици мигранти тръгнаха днес през Северозападна Турция към границите с България и Гърция. Това съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци, предаде БНР.

Още по темата

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

Българския премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредил максимално засилване на охраната по границата ни с Турция, като там е прехвърлена жандармерия.

Гърция е засилила в максимална степен охраната на границите си по суша и море, съобщават гръцки правителствени източници, цитирани от електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Мерките са взети заради динамичните процеси в Сирия и решението на Турция да "отвори вратите" за бежанския поток към Европа.

Потокът бежанци към Гърция се координира от турската разузнавателна служба МИТ, твърди в съобщение в Тwitter базираният в Швеция турски журналист Абдуллах Бозкурт, цитиран от електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос".

Според журналиста бежанците са извеждани от центровете за настаняване, качвани на автобуси през нощта и превозвани към граничните райони с Гърция.

Бозкурт публикува и снимка, на която твърди, че се вижда автобус, който извежда бежанци от център за настаняване в окръг Айдън в Западна Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Кyрнела ги посреща с хляб и сол... - и червени книжки безплатно...
180
1
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Току що казаха, че *** отказал среща с Ердоган. В такъв случай Ердоган може да блокира фрегатите на Босфора! Като черноморска държава на Русия е разрешено преминаването на военните й кораби през Босфора съгласно Конвенцията от Монтрьо за проливите от 1936 година.Съгласно нейните условия Турция може да блокира руските морски кораби само ако е обявена война или ако се ПОЧУВСТВА под НЕПОСРЕДСТВЕНА заплаха от ВОЙНА. Русия и Сирия провеждат съвместни учения в Средиземно мореРусия и Сирия
179
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕС е под атака и от Русия и от САЩ. И двете сили имат интерес от слаба ЕС. Но Русия признава ЕС като политическа структура а САЩ, не. ЕС трябва да стане Консервативен и центриски а не както е сега Неолиберастки, т. е. край с левичарските НПО и ЛГБТ и разните тал фрии полове. Твърди външни граници и ЕС армия. Иначе ... сбогом ЕС.
178
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е света да се обедини и да наложи санкции на ФАЩ за престъпления срещу човечеството. Висши военни и политици, виновни за тези престъпления, трябва да бъдат съдени в Хага. Бежанците да си ги хранят те. Разбомбиха Близкия Изток, унищожиха Сирия, Ирак, Либия, разклатиха целия ислямски свят с арабските пролети, съсипаха Украйна с евромайданите и КУРабийките, заляха Европа с бежанци и финансираха Брекзит за да унищожат ЕС.САЩ са световен износител на терор, на нестабилност и на смърт.
177
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може би това е ключа към решаването на демографската криза. Иначе нема да има пенсии, нема заплати. Требве някой да работи тука" оуу много са "работливи" съседите размито му..г-ави от бившите съветски републики стоят до 5 сутринта гледат телевизор и спът до 1.00 следобяд на харц4 са. мулато доминиканче с една детска градина деца ааа.. ще работя аз съм дошъл за пари не да работя значи Българските ц..и са къде напред в план работещи ако ги сравня спрямо тези каито идват от други континенти
176
6
 
4
 
! Отговори
Циник до 194 преди 4 години
"Момче" - ще викаш на сервитьора у вашия хоремак - селянин ***!И не е на магарето работа - къде работя!Не съм се вясвал в този форум от седмици!
175
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може би това е ключа към решаването на демографската криза. Иначе нема да има пенсии, нема заплати. Требве някой да работи тука" оуу много са "работливи" съседите размито *** от бившите съветски републики стоят до 5 сутринта гледат телевизор и спът до 1.00 следобяд на харц4 са. мулато доминиканче с една детска градина деца ааа.. ще работя аз съм дошъл за пари не да работя значи Българските ц..и са къде напред в план работещи ако ги сравня спрямо тези каито идват от други континенти
174
4
 
8
 
! Отговори
Бивш граничар преди 4 години
Освен миниране на границата,друго трайно решение няма!Докато не са въоръжени,не може да се избиват.Па въоръжат ли се-нямаме толкоз армия(ха-ха).
173
6
 
9
 
! Отговори
До Циник преди 4 години
Нещо, много агресивно го раздаваш, момче. Нервно ли си нещо? Виж сега, след като всеки ден киснеш тук по цял ден, ясно е колко "работиш" и какви данъци "плащаш".
172
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ да приемат бежанците, те запалиха целия БИ и създадоха ислямска държава за да унищожат съюзника на Русия - Сирия и създадоха епохална хуманитарна криза. Преди тях Ирак, Сирия, Либия бяха благоденстващи и спокойни страни, българи ходеха да работят там. Разсипаха Украйна. Чудят се как да запалят килима на Иран. ЕС се клати заради нестабилността УМИШЛЕНО предизвикана от ФАЩ за да съсипят и Европа. Искат нова световна война Кой печели от това на принципа разделяй и владей? ФАЩ. Мръсни кравари.
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате на Бойко робите---------Ъъъъ..., мъ камиларчитътъ хич не щът да играят в ролята на "роби"!Ку влезнът 50 000 хиляди х. либарки у Бг бат Бойку шъ пропищи и дажи ромите шъ съ изпокрият, а кво шъ става с нас дажи не ми съ мисли!При бай тошу поне що-годе армия имахме..., а ся един Въйвода и то "без пищови".
170
4
 
34
 
! Отговори
до 188 преди 4 години
Учуден съм и съм потресен. Нямаме болници, нямаме пари. И вместо да се погрижим за дома си, за децата и пенсионерите, тук ще хрантутим някакви нашественици във военна възраст, само защото някой Сорос ги бутнал да тръгнат за Европа, а една *** ги пуска в България, за да измъкне повече пари от същата Европа.Потресен съм, че има такива българи с такова изпаднало мислене. В България на първо място са българите. Оправяме се първо ние, тогава за другите ще мислим.
169
20
 
5
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
До gio; Вие като народ имате по-потресаващо отношение към турците, гърците,сърбите,румънците бягащи от вашите безчинства. Аз също много добре помня какво правихте пред телевизионните камери през 1984-89 година. Така,че не се навирай там където няма да ти влезе пръстта. 2/3 от твоята територия е ограбена от съседни народи. А от имуществото което притежавате 85% е на чужди хора избягали от вашите безчинства и зверства. Вие запалихте снагата на Македония за да я лапнете но не се получи, не е ваша
168
5
 
15
 
! Отговори
Циник до 185 преди 4 години
Никой нищо не ми е "давал".... тъnaко.Нито социал... Нито безплатно жилище... Нито курсове за език... Аз не искам джамии и специално отношение... Плащам данъци, колкото тригодишната ти заплата... И прочие.. Не мачкам с тирове - немци по площадите... И си плащам годишна карта за метротоКомпренде - шеметак?
167
20
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 4 години
Учуден и потресен съм от това коете чета във форума.Не може ЧОВЕК, да се радва на бедата на други хора.Тези които тънцуват смъртния си танц над телата на 33 загинали турски войници и не се съобразяват въобще с това какво чувствуват семействата им,майките,бащите,децата,съпругите,братята и сестрите нека бъдат прокълнати във веки веков.Дами господа,каквито и да сме като раса,народност,език и вяра,сълзите на майките проляти за загиналите им деца вечно са едни и същи-те са кървави сълзи.Вразумете се
166
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ НАПУСНАХА ЛИ СИРИЯ....
165
5
 
7
 
! Отговори
Схема преди 4 години
Елате на Бойко робите
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко засилил ли е охраната на границата с Турция?-----------С кво шъ я "засили" таз охрана, бе колега?Освен под засинен полицейски конвой да прати всичкуто дУпетати (и мъжко, и женско) на КПП-о с ТР. дъ вардят границатъ!Мъ тогаз шъ останем съвсем "безащитни"!
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам организиране на реалити шоу "Трудна мишена"Парите да се внасят за погасяване на държавният дълг.Цена за участие - 10 000 $Награди 1 място 10 000 $5000 2 място3 -то 2000
162
2
 
29
 
! Отговори
gio преди 4 години
не виждам причина да ги приемаме. Само като си помисля за българските бежанци от беломорска Тракия и отношението на гърци и турци към колоните бежанци ми се свива стомаха. Защп нашето отношение да е по-различно и не ми говорете, че сме 21 век и прочие.Това не са бежанци от конфликтни зони. Само погледнете националностите им - иракчани, пакистанци, иранци, афганистанци. ИМа една приказка - камъка си тежи на мястото, а тяхното място не е в Европа.