Промените в Конституцията: Главният прокурор остава, но с ограничени правомощия

Избират нов състав на конституционната комисия в НС
Обновена: 28 юни 2023 11:53 | 28 юни 2023 11:29, Камелия Цветанова
96

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерите на ПП-ДБ ГЕРБ и ДПС се разбраха да изберат изцяло нов състав на конституционната комисия в НС, в която няма да има знакови лица, а експерти.

Още по темата
Те са се обединили и около това фигурата на главния прокурор да остане, но с орязани правомощия, а ВСС да се раздели на две.

Общото във вижданията им е още да се засили ролята на Инспектората към ВСС. Това стана ясно от думите на Делян Пеевски от ДПС и Христо Иванов от ДБ, които участваха в срещата.

Пеевски обясни, че идеята е по-скоро фигурата на главния прокурор трябва да остане при промените в основния закон, защото има решение на КС, с което законотворците трябва да се съобразят.

"Според нас ще се случат промените в Конституцията. Разбрахме се да премахнем тясно партийното начало в конституционната комисия. Ще изберем нова, за да няма разправии кой, къде, как участва, защото Конституцията е по-голяма от всяка партия. Всички ще излъчат само тесни експерти, а вече политиците, реално лидерите на партиите плюс политически знаковите лица, ще коментират процеса от тяхната гледна точка. Ще има работна група другата седмица да видим основните линии, където се припокриват всичките проекти", каза Пеевски.

Според него промените са неотложни.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че реформата в съдебната система не приключва с промените в Конституцията, а за тях е нужно да се направят и съответните промени в различните закони.

Христо Иванов обясни, че представителите и на трите политически формации, които са участвали в срещата днес, са изразили съгласие, че посоката е да се ограничи безконтролността на главния прокурор, да се реформира ВСС.

"Има спорни моменти по конкретните решения, но те ще се обсъдят в конституционната комисия", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕНИН беше казал: преди 10 месеца
"КРАЧКА НАЗАД, ДВЕ НАПРЕД" ! Та така правят и нашите ленинци ! По ленински господа/другари !
75
0
 
1
 
! Отговори
Конституция преди 10 месеца
Конституцията гласи "ЦЯЛАТА държавна власт произтича от народа", но после В ПРОТИВОРЕЧИЕ НА СЕБЕ СИ установява системата така, че народът НЕ избира НИТО една от трите власти! Гласуваме НЕ за народни представители, а за ПАРТИИ, които да ги изберат от наше име! Депутатите после са "натискачи на копчета" на партиините ръководства, но избират ЗАКОНОДАТЕЛНАТА и СЪДЕБНАТА! Т.е. ЦЯЛАТА държавна власт всъщност произтича от ПАРТИИНИТЕ РЪКОВОДСТВА! За това спряха референдумите-за да го запазят така!
74
0
 
3
 
! Отговори
Ясен преди 10 месеца
За да има ефективна правосъдна система трябва да има НЕ ЕДИН, а например 7 главни прокурора и главни съдии (по един от югозападна, западна, северозападна, северена, североизточна, югоизточна, южна и столична области), като ВСЕКИ да се избира ПРЯКО И МАЖОРИТАРНО от народа! Всеки да може да разследва всеки! ЗАЕДНО с това и министърът на правосъдието да е и "ОСМИ" главен прокурор-така съдебна и изпълнителна се контролират взаимно! "Власт-власт възспира" и "властта произтича ИЗЦЯЛО от народа"!
73
0
 
3
 
! Отговори
По-добре не преди 10 месеца
По-добре не пипайте Конституцията, защото знаеме какво всъщност целите - тотално овладяване на държавата в полза на ЧУЖДИ (за България) интереси и постепенното превръщане в територия с това име! НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛИМ! ПОМНЕТЕ! Знаем, че дпс държи самоопределящите се за турци в Бъглария безработни, бедни, неграмотни, нещастни, зависими и в лъжа, за да може да ги използва в изкуствен конфликт, който да доведе до война! А тагарев ни разоръжава! Унищожени здравна и образователна система! Планът-ясен!
72
0
 
3
 
! Отговори
ПРИКРИТИЕ преди 10 месеца
Тия коалиционни срещи целят да прикрият много по-страшни планове за промени на Конституцията - 1. Въвеждане на ОБЩНОСТНИ "права" и 2. Въвеждане на възможността хора с двойно гражданство да са ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕМИЕР и МИНИСТРИ! 1-В момента СПРАВЕДЛИВО има САМО ИНДИВИДУАЛНИ права-всеки човек има равни такива и НЯМА ПРИВИЛЕГИИ за група от обществото (напр. малцинства) Искат да променят това. 2-Щом някой много иска да управлява, но не иска да се откаже от второто си гражданство-правете си изводите!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Закривайте го тоя главен прокурор! не ни трябва!
70
0
 
2
 
! Отговори
пп по-сериозно ! преди 10 месеца
Едно приказвате , друго правите ! Видно е че командват от герб ! А герб ги командват от дпс . това сега го е поискал пеевски. нямаме нужда от вас така ! вие сами ни хвърляте в ръцете на възраждане и погубвате страната ни. вие сте народни предатели и се срамувам че ви подкрепях . разваляйте правителството не може така
69
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Хайде спрете с тази дъвка конституция. Направихте комисия ,която няма едно заседание защото много добре знаете,че няма да работи. Сега ще се прави нова комисия. За два лева работа не вършат тия депутати. Лаладжий.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Конституциоония съд ще отхвърли всички тези промени. Вече е на път да отмени закона на Зарков и да върне Иван Гешев като главен прокурор
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мен ме интересува пеевски дали е чел конституцията
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-големият и корпулентен зъл бандит, гепил КТБ и милиарди от "строителство", с печат по Магнитски, пише конституция!? Е това е извън антиутопиите...
65
3
 
5
 
! Отговори
КОПЕЙКИН ВЪН ОТ НС!! преди 10 месеца
ШУМКАРИ И ПАРТИЗАНИ ПО РУСКИ ТЕРТИП----НЕ ЖЕЛАЕМ!!!ВАРНЕНСКИЯ РОМ---Е РУСКИ ПЛАТЕН ЛЪЖЕЦ , МОШЕНИК И ТЕРОРИСТ!!!
64
3
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
КАКВО ДОВЕРИЕ , МОЖЕ ДА ИМА ЧОВЕК НА РУСКИЯ "ПАРТИЗАНИН"--КОСТЯ КОПЕЙКИН!???.....ПИШЕ СЕ "ПАТРИОТ"--А НА РУСКИ ТОВА ЗНАЧИ "ПРЕСТЪПНИК", КАТО ПАНДЕЛАДЖИЙТЕ НА "ВАГНЕР"...ВИЕ ВЕРВАТЕ ЛИ НА ПРЕСТЪПНИЦИ ....ХА,ХА,ХАА....????
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой не може да прави промени без да има доверието на обществото. Доверие значи да са спечелили мнозинството от избирателите. Щом някой не може да спечели гласовете на избирателите значи няма право да прави реформа. Не може някакви партийки да променят по свое усмотрение каквото им скимне.
62
1
 
9
 
! Отговори
БарселонаГЕЙТ преди 10 месеца
Пеевски,Борисов в комисии и изобщо в Парламента е като да пуснеш педофил в детска градина.Колко още от списъка Магнитски има извън управлението.Това е мазохизъм,престъпници ни управляват от години,даже не могат да си поделят власта и се стрелят,предават,продават...Имаме си и Падишах който живее и управлява държавният ни резерв за горива на Росенец-кой го позволи това...
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това НС нито има капацитет нито мнозинство за да направи К-реформа.Нито пък е народно а е обикновена сбирщина, за която са гласували по малко от половината имащи право на избор, избиратели. А и 240 не е по голямо от 400, нито, като сбор, нито като число. Само ВНС може да"пипа"там където става дума за разделение на властите в Държавата.Пак ще се получи,както винаги до сега " Каква я мислехме а какво излрзе".Избори за ВНС,това е решението,когато става дума за К-реформа.Другото е мижи да те лажем
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми щом Шиши и Ицето са рекли, знаем че двамата са големи юридически светила
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искаме срок за да видим резултата от тия "реформи". Зашото ако няма резултат някой трябва да си плати най-накрая.
58
1
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Хо хо хоооо,който и да дойде ще преследва президента началника шефа инженера Радев кокарджата ха ха ха..*** пак ще те търсят бря радьо.Пръдни два пъти с отскок ,че си разбрал
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Време е за Възраждане!