Градовете на Евро 2012: Харков

Научният център чака Холандия и нейните съперници
24 мар 2012 09:10,
12
Градовете на Евро 2012: Харков
Стадионът в Харков, който ще бъде домакин на Холандия. Снимка: Reuters

С население от 1,5 млн. души Харков е вторият по големина град в Украйна. Едно от главните промишлени, културни, образователни и научни средища в страната-домакин на тазгодишното Европейско първенство по футбол е разположено в Украинския североизток, само на 40 километра от границата с Русия.

През лятото в Харков ще се играят 3 от най-интересните двубои от груповата фаза на Евро 2012, а именно  - Холандия – Дания, Холандия –Германия и Португалия – Холандия.

История

Има доказателства, че този район е бил населяван още преди 4 хиляди години, но за официална рождена дата на Харков се счита 1654-та година. Основателите са казаци, а според някои легенди местният герой Харко (наричан Украинският Робин Худ) е с главна заслуга за създаването на града на мястото, където се сливат три реки – Лопан, Харков и Уди. 

Намирайки се в непосредствена близост до Русия, Харков съвсем естествено попада под силното влияние на руските битие и култура. Неслучайно в периода 1917-1934-та година градът е определен от болшевиките за столица на Украинската съветска социалистическа република.

В ранните години на СССР стотици местни жители – националисти и представители на интелигенцията са преследвани, арестувани, депортирани и екзекутирани за подривна дейност срещу централната власт в Москва. В същото време градът се „специализира“ в оръжейната промишленост и машиностроенето, като там е сърцето на съветското производство на танкове.

Още по темата

Харков преживява и големия украински глад (голодомор) от началото на 30-те години, за да се стигне до две нацистки окупации по време на Втората световна война. Градът е бойно поле за 4 големи битки преди да бъда окончателно освободен от Червената армия на 23-ти август, 1943-та година.

Около 70% от града е унищожен, а десетки хиляди жители са убити.

След войната Харков е възстановен изключително бързо. Градът си връща танковата промишленост, дислоцирана за няколко години в Урал. Съветското минало превръща този украински регион в индустриален център, специализиран във военните технологии.
В тази връзка научната общност в града получава широко поле за изява. Университетът на Харков, създаден в самото начало на 19-ти век, се разраства изключително бързо, а изследванията в областта на ядрената физика го правят люлката на съветската ядрена технология.

С края на Студената война и с драстичното намаляване на военните поръчки и локализирането на производството в силно развити промишлени региони на Украйна като Днепропетровск, Донецк и Запорожия, Харков заема позицията на „мозъка“, контролиращ физическата реализация. 

Със своите 13 университета и множество  технически институции, привличащи по 10 хиляди чуждестранни студенти всяка година, градът е главният научен център на съвременна Украйна. 

Едва ли е изненада, че някои от най-известните местни жители са учени. Като водещият съветски физик и носител на Нобелова награда през 1962 г.  Лев Давидович Ландау. Или биологът Иля Илич Мечников, считан за създател на еволюционната ембриология. Мечников също е Нобелов лауреат.

Но Харков може да се похвали със забележителни свои граждани и в областта на изкуствата. Адолф Жан-Мари Мурон, известен с псевдонима си Касандър, е световноизвестен художник, автор на множество популярни постери и печатни шрифтове. Той е създателят на логото на модния гигант „Ив Сен-Лоран“. Един от най-известните източноевропейски фотографи от периода на Студената война Борис Михайлов също е родом от Харков.

Забележителности

Централният площад на Харков е 2-ят по големина в Европа и 9-ят в света. На него са разположени университет, правителствени учреждения, театър, музеи. Там се намира и първият съветски небостъргач, който дълго време е най-високата сграда в Европа.

Градовете на Евро 2012: Харков
Монумент в парка "Шевченко". Снимка: Reuters

Красивият парк „Шевченко“, манастирът „Покровски“ и катедралата „Благовещение“ са сред другите забележителности на града. Обект на интерес за туристите е и Централният пазар в северната част на Харков, където се предлагат всевъзможни стоки – от сувенирни шапки до колянов вал.

Футболът

Градовете на Евро 2012: Харков
Снимка: Reuters

Реновираният през 2009-та година стадион „Металист“ често е наричан „Арената на паяка“ заради подредените във формата на „огромен паяк“ външни поддържащи греди. С капацитет от 38 863 места, това съоръжение предлага всякакви удобства. На южната трибуна дори има мол.

Стадионът е дом на тазгодишният хит в Лига Европа – Металист Харков. Въпреки че не може да се похвали с титла в местния шампионат (доминиран от Шахтьор и Динамо Киев), Металист определено е част от елита на украинския футбол. В последните 5 сезона тимът неизменно заема третото място в първенството, изоставайки единствено от двата гранда.

Създаден през 1925-та година, клубът става част от първата дивизия на СССР едва през 1960-та, но трябва да чака до 1988-ма, за да отпразнува най-значимия триумф в историята си – на финала за Купата на СССР с  2:0 е победен московския Торпедо.

Така Металист Харков записва името си в историята като един от 14-те носители на въпросната купа.

По отношение на другите спортове Харков може да се похвали с над 40 олимпийски медалисти. Сред тях е и „Златната риба“ на Украйна – плувкинята Яна Клочкова. Тя спечели 4 златни медала на Олимпиадите в Сидни и Атина. Сестрите Катерина и Алиона Бондаренко пък донесоха в града титла на двойки от Големия шлем – двете спечелиха Откритото първенство по тенис на Австралия през 2008-ма година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ico33 преди 12 години
Хубава статия !
9
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Ти да не си се объркал да си бил в Молдова,а да мислиш че си бил в Украйна.Аз в момента съм там и живея от 4 години.И няма нищо вярно от това което пишеш.Много са по-добре от България.Наистина нямат пътища и инфра структура,ама не че нямат пари а много крадът иначе цените са надолу от България.Тока е 0,06 ст.вода 0,04,газ 0,17.Вярно сега месото малко поскъпна но ядем месо не химия.
8
0
 
2
 
! Отговори
хахо преди 12 години
Градът се казва ХаркИв на украински
7
0
 
2
 
! Отговори
dffd преди 12 години
ami ako si razmurdash malko mozuka shte razberesh
6
0
 
3
 
! Отговори
YKPAUHA преди 12 години
В КРАЙНА СМЕТКА УКРАЙНА ПО-ДОБРЕ ЛИ СА ОТ НАС ИЛИ ПО-ЗЛЕ?
5
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Искам да кажа, че статиите за градовете домакини на първенството са интересни и са добро попадение на dnes.bg, за разлика от умопомрачителните новини, които всеки ден бълват за КИМ.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 4: Евровизия се проведе там, просто защото я спечели предходната година, регламентът е такъв, че победителят трябва домакинства. Иначе за Украйна не знам нищо, не съм ходил там, познавам украинци, които не говорят кой знае какви добри неща за страната си. Но въпреки това са готини и добронамерени хора, а украинките са простооооо....бррррр, ужасно красиви.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие не можете да напиете нещо без да избивате жалки комплекси за Русия и така нат. Първо Украйна е страхотна държава, не случайно Евровизия се проведе там преди няколко години, сега и Евро 2012 и украинците са супер хора, второ Русия не я мислете и те са добре и трето време е малко да почнем българите да се държим по малко комплексарски и по достойно, пък току виж поне Евровизия спечелим
2
11
 
4
 
! Отговори
hala преди 12 години
Интересно как Русия първо унищожава 40% от населението на Украйна чрез голодомора, и после ги освобождава. Сега и ние сме свободни колкото тях.
1
14
 
12
 
! Отговори
Черен сиганин от СФ преди 12 години
Стига сте сравнявали *** България с бяла Украйна

Спонсорирани публикации