Градовете на Евро 2012: Познан

Домакинът на една от "групите на смъртта"
Обновена: 23 мар 2012 12:07 | 11 мар 2012 14:16,
19
Градовете на Евро 2012: Познан
Стадионът в Познан. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Източна енергия, западен стил. Това е Познан – един от най–древните полски градове, който тази година ще приема интригуващите двубои от Европейското първенство по футбол Ирландия – Хърватия, Италия – Хърватия и Италия – Ирландия.

История

Още по темата

Петият по големина град в съвременна Полша, намиращ се по средата на пътя между Берлин и Варшава, е основан през 9-ти век на малък остров на река Варта, приток на Одра. Впоследствие бързото разрастване води до преместване на брега на реката, а Познан става столицата на Великополското войводство – люлката на полската държава.

Въпреки че в средата на 11-ти век Краков заема мястото на Познан като дом на полските монарси, погребенията на кралете продължават да се извършват именно в речния град в криптата на местна катедрала. Днес тази катедрала е най-старата в Полша, като в нея са разположени гробниците на първите полски владетели: княз Мешко I, крал Болеслав Храбри, крал Мешко II и други.

През вековете Познан е обект на постоянни атаки от шведи, пруси и руснаци и в крайна сметка през 1793-та година става владение на Прусия и впоследствие на Германия до 1918-та година. Тогава след народно въстание градът и цялата Великополша са освободени и върнати на Полша.

В наши дни този град – побратимен с родните Пловдив и Разград, е с територия от 265 кв. км и население от 557 хиляди души и продължава да е търговски, индустриален и образователен център. Хранителна индустрия, производство на мебели и автомобили, логистика са сред водещи отрасли на местната икономика. Освен това Познан е дом за полските централи на множеството големи международни корпорации.

Сред най-известните жители на Познан е композиторът и джаз пианист Кжищоф Комеда. Той е автор на музиката към хорор-класиката „Бебето на Розмари“, режисирана от Роман Полански и с Миа Фароу в главната роля. Други знаменитости са социологът Зигмунд Бауман и баскетболистката с най-много чадъри в женската НБА Малгорзата Дудек (висока 2.18 м).

Забележителности

Всичко, което един турист трябва да знае за историческото и културното развитие на Познан и за идентичността на този древен град, може да види по „Пътят на крале и императори“. Този маршрут дава пълна картина, що се отнася до забележителностите.

Началото на пътя е един от най-старите католически храмове в града – „Църквата на св. Йоан от Йерусалим”, построена в края на 11-ти век.

След това за туристите идва гледката на изкуственото езеро Малта, където често се организират световни и европейски гребни първенства. Край дългото 2,2 км и дълбоко около 3 метра езеро има множество забавления – туристическо влакче, зоопарк, изкуствена ледена пързалка.

Пътят продължава с поредица от забележителни катедрали, за да стигне до централния площад на Стария град. Там се издига старото кметство на Познан, което е дом на градската управа до началото на Втората световна война, а сега е исторически музей.

Часовникът на тази сграда е една от задължителните туристически атракции. Всеки ден в 12 часа на обед два механични козела са появяват на кулата и започват да се борят с рога.
Легендата разказва, че козлите били добавени като част от часовниковия механизъм заради един готвач. Кулинарът трябвало да сготви печено еленско за пиршество на местните управници, но прегорял месото. От страх за възможно тежко наказание мъжът решил да замести еленското с козе месо. Козлите обаче му избягали и стигнали чак до кметството, където започнали да се боричкат и привлекли вниманието на минувачите.

„Изпълнението“ на животните било истинско забавление и затова управниците решили да помилват и тях, и готвача. И наредили да се сложат два механични козела на кулата, които да се появяват точно на обяд.

На площада в Стария град има и множество музеи, посветени на музикалните инструменти, археологията, историята, армията. В намиращия се наблизо Национален музей има огромно разнообразие от произведения на изкуството.

На километър източно от Стария град е люлката на католицизма в Познан – остров Тумски (в превод „Островът на катедралите“). Това е святото място за местното духовенство. Тук е построена и „Базиликата на св. Петър и св. Павел“ – най–старата катедрала в Полша, където са погребани първите полски крале.

В музея на Познанската епархия може да бъде видян мечът на Св. Петър, с който се предполага, че апостолът отрязва ухото на слуга на първосвещеника Йосиф Каяфа при ареста на Иисус Христос в Гетсиманската градина.

Една от задължителните спирки по маршрута на „Пътят на крале и императори“ е дворецът на Вилхелм II – последният германски кайзер и крал на Прусия. След неговата абдикация Германия е обявена за република.

Освен двореца, туристите рядко пропускат посещението в парка Вилсона, където е разположена впечатляваща градина, построена в началото на 20-ти век, в която има над 19 хиляди вида растения.

Футболът

Що се отнася до футбола, Познан може да се похвали с един от най-титулуваните полски отбори – Лех. Клубът, в който в момента играе юношата на ЦСКА и български национал Александър Тонев, е създаден през 1922-ра година и дълги години е „железничарският“ отбор на Полша. Има 6 титли и 5 купи на страната. Последната титла е от 2010-та година, когато звезда на тима е настоящият голмайстор на Борусия Дортмунд Робърт Левандовски.

Именно през 2010-та година името „Познан“ става особено популярно в целия свят. Феновете на клуба празнуват головете на своя тим прегърнати, подскачащи и скандиращи с гръб към терена.

Мачовете с английския Манчестър Сити в груповата фаза на Лига Европа (Лех победи като домакин с 3-1) доведоха до „кражба“ на това изразяване на радостта от събитията на терена. Оттогава насам феновете на Сити правят „Познан“ при почти всеки важен гол на своя отбор.

А „Познан“-ът се превърна в истинска атракция за телевизионите камери.

Лех не е първият отбор от речния град, станал шампион на Полша. През 1929-та година това прави тимът на Варта. В последните близо 20 години обаче „зелените“ са във втория ешалон на полския футбол.

И двата тима имат привилегията да играят на Градския стадион, открит през 1980-та.

През 2010-та година е реновиран заради предстоящото Евро`2012 и в момента е истинско 43-хилядно, изцяло покрито с козирка футболно бижу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Градовете на Евро 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
malart преди 12 години
Ей, по темата за европейската Полша забравих да спомена, че в момента течена мащабно разследване за грандиозно надута цена за ремонтирането на стадиона. Става въпрос за откраднати десетки милиони. Така че Полша се доста български черт, които явно не са само наш патент
14
0
 
2
 
! Отговори
malart преди 12 години
"Малгорзата Дудек", хехе. Малгожата се изговаря. И най-важните неща не са споменати, ама кой има време от копи пейста да мисли. Стадионът в Познан се намира на улица "Българска". А колкото до европейския изглед на Полша - опитват се, но само се качете в във влак в Полша и ще се почувставате като в България, ако не и по-зле. Автобусите по междуградските лини също са зле.
13
0
 
5
 
! Отговори
koko преди 12 години
А нашите в коя група са ?
12
0
 
3
 
! Отговори
koko преди 12 години
:)
11
0
 
4
 
! Отговори
ПОЛСКАЯ ДРУЖИНА преди 12 години
ЧЕ В ПОЛША НЯМА ЛИ ДУПКИ ПО ПЪТИЩАТА?
10
1
 
5
 
! Отговори
не ми ги хвалете преди 12 години
И кво толкова е тая Полша, че я превъзнасяте така !? Барем едно Столипиново да си имат в Познан, а те дори един първокласен път на дупки и кратери като нас си нямат завалийките...
9
2
 
3
 
! Отговори
СПОРЕД ВАС преди 12 години
ИМАМЕ ЛИ ШАНСОВЕ ЗА ЕВРО 2020 С РУМЪНИЯ АКО ДО ТОГАВА ПОСТРОИМ СТАДИОНИ?
8
1
 
23
 
! Отговори
Име преди 12 години
Където е Полша ние никога не можем да бъдем. 1. Полша е няколко пъти по-голяма (около 38 млн.), и имат няколко града по около 1 млн жители. Не като при нас - една София и всичко друго леш. Цели региони вече няма с трън да се завъртиш какво да закачиш.2. Полша е много по-европейска.3. Полша много по-категорично скъса с комунизма, а ние още се чудим хубаво ли ни беше или не. До вчера президентът ни беше *** и ченге от ком. тайни служби, какво да говорим.
7
5
 
6
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Аве пишете малко и за Украйна!! Всичките полски градове изредихте, да нямате само поляци в екипа?!
6
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
Shampion shte e Holandiq
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха-Ха-Ханглия ще станат първи...ама отзад напред, като всеки път :-)
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всеки нормален човек е ясно, че с този отбор няма кой да спре Германия. Испания също имат качества, всичко останали отбори са доста по-слаби.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия ще е шампион!
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Красота! Но поляците имат акъл, изгониха и унищожиха комунизма доста преди нас. Нация, умен народ- просперираща държава.
1
7
 
23
 
! Отговори
ХЕАЕАХА преди 12 години
След 4 години в Перник:)))