Шефът на "ФБР-БГ" ще се назначава с указ на Гоце

В новата агенция ще влязат сега действащите Агенция за финансово разузнаване, Военното контраразузнаване и НСС
4 дек 2007 21:07,
25
Шефът на "ФБР-БГ" ще се назначава с указ на Гоце
Председателят на агенция "Национална сигурност" ще се назначава с указ на президента. Снимка: Булфото

Председателят на държавната агенция “Национална сигурност” ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерски съвет за срок от 5 години.

Това решиха депутатите, като приеха на второ четене текстове от законопроекта за агенцията по сигурността.

Това бе и най-спорният текст по време на обсъждането в пленарна зала.

Според опозицията ако председателят се назначава по предложение на държавния глава, това означава, че се нарушава Конституцията.

За опазването на обществения ред и националната сигурност правомощия и отговорност има правителството. Това е правомощие, уредено в Конституцията, предоставяне на възможност президентът да назначава ръководителят на агенцията на практика е отнемане на правомощията на МС, обясни Атанас Атанасов от ДСБ.

Той посочи, че е логично Народното събрание да избира председателя на агенцията, защото осъществява парламентарен контрол върху дейността на правителството.

Вярно е, че не създаваме този закон за днешния президент, но днешният президент има още 4 години мандат, а той е сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Гоце. Той първо е Гоце и после е всичко останало, допълни Атанас Атанасов.

В новата агенция ще влязат сега действащите Агенция за финансово разузнаване, Военното контраразузнаване и Национална служба сигурност.

Агенцията ще има и двама заместник-председатели, чиито мандат също ще бъде петгодишен.

За председател и заместник-председатели на агенцията могат да бъдат назначавани лица, които имат само българско гражданство, имат висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и притежават 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност.

Председателят на държавната агенция "Национална сигурност" ще се подпомага от обща и специализирана администрация.

Специализираната администрация на агенцията включва четири главни дирекции - "Вътрешна сигурност", "Контраразузнаване", "Икономическа и финансова сигурност" и "Технически операции". Предвидени са и още четири дирекции - "Финансово разузнаване", "Инспекторат", "Информация и архив" и "Координация и информационно-аналитична дейност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Боже пази България - от Гоце и останалата пасмина
23
0
 
0
 
! Отговори
дуче Михо преди 16 години
Целунете бомбетата на неговите опинци!Па кажете:Вожде,към светли бъднини води ни!
22
0
 
0
 
! Отговори
Гоце - днес преди 16 години
Голяма заблуда на част от пишещите е да си мислят, че Гоце е минало. Гоце е днес.Миналата седмица СГП издаде постановление, в което твърди, че няма престъпление. В един от приложените материали Началник РИО ан МОН Кастрева твърди, че няма данни за определено лице, което прокуратурата е проверявала за роднинска връзка с Гоце.Началник РИО е излъгала, че няма. У нас има истинска паника, журналисти, прокурори, следователи, никой НЕ СМЕЕ ДА ПИПА НИКОЙ въпрос свързан с Гоце, а неговото обкръжение просто настъпва - тази роднина бе 3 години Директор на Българското училище в Бдапеща - назначена с връзки и "псевдоконкурс" където са забравили да отбележат провала и като помощник директор на директора - автор на декларацията за бременност на учителки.Стига с този фалшив авторитет, за книга която никой не е чел.Гоце е бил агент на репресивен апарат.НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ! НЯМА ИЗМИВАНЕ ТАЗИ КАЛ! И въпроис на морал би било да не се бута във властта.Все пак 70% НЕ СА ГЛАСУВАЛИ ИЗОБЩО, и до 15% реално са го избрали, когато е имало избор.Не възпитавайте децата си в робско мислене.
21
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 16 години
Ей, редакторите! Излагате се! Това,че не уважавате настоящият президент и институцията, която той представлява не ви дава право да се подигравате по този грозен начин. Засрамете се и си вземете бележка!
20
0
 
0
 
! Отговори
Жоро Фитила преди 16 години
Явно се радваш на просташкото отношение на сайта. Не се напрягай да търсиш евфимизми (хумористичният стил),това си е недопустима простотия! И никой не те задържа в България,като не ти понася президента,можеш да се изнесеш,ако искаш...P.S.Писна ми от тъмно сини параноици...
19
0
 
0
 
! Отговори
параненормален преди 16 години
Жоро Фитила, като не ти харесва, не чети и не пиши във форума... Според мене хумористичният стил на поднасяне на новините тук e в границите на допустимото. 24 часа или Труд са поне 5 пъти по-брутални.
18
0
 
0
 
! Отговори
параненормален преди 16 години
Жоро Фитила, като не ти харесва не чети и не пиши във форума... Според мене хумористичния стил на поднасяне на новините тук в границите на допустимото. 24 часа или Труд са поне 5 пъти по-брутални.
17
0
 
0
 
! Отговори
параненормален преди 16 години
Хахаха, Днес.бг са върха :) Евала!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
007 преди 16 години
С "връзки"се започва работа в МВР,с тях мина реформата в армията,с тях се създаде жандармата,гранична и съдебна полиция и ,благодарение на "връзките", в БГФБР ще започнат робота "наши",некадърни момчета.Кадърните са аут-те отдавна знаят как се правят пари...
15
0
 
0
 
! Отговори
АнтиГоце преди 16 години
...избрали сте най-подходящото заглавие, много смело, браво на вас!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Kakvo FBR be 6 - to si trqbva tuka povtarqm tuka si ima kre6tq6ta nujda ot 6 - to!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
колкото и да не подкрепям Първанов все пак той представлява президенството на Р.България, която обичам и не виждам какво право има един попикан сайт като този да слага такива заглавия. Доказали сте се като абсолютни аматьори в журналистиката и *** на другаря Костов, така че донякъде е разбирамо.
12
0
 
0
 
! Отговори
no name преди 16 години
http://***.stirka.hit.bg/
11
0
 
0
 
! Отговори
жжж преди 16 години
значи пак ще е турчин или турски гъзолизец
10
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 16 години
taka e,grajdani.goce nai-dobre poznava mom4etata.6te izbere nai-dobroto si drugar4e.voivodata?
9
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 16 години
От всичко написано,най-ми хареса заглавието с името ГОЦЕ.Идеално,вече изаползваме агентурното име на президента агент на България!
8
0
 
0
 
! Отговори
Жоро Фитила преди 16 години
Браво,чудно заглавие! ***...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
nova slujba no sas stari kadri.trqbva da se napravi palen repodbor v tazi slujba shtot na vsichki e iasno che v sigurnostta rabotqt samo vraskarcheta(mameni sincheta)slojeni na tazi si slujbichka sled oporocheni konkursi.pazi ni ti boje shtot tezi nqma da mogat....
6
0
 
0
 
! Отговори
pippko преди 16 години
Ьбе,стига сте пълнили сайтовете с темата за софийския ***.Това ли ви е проблемът?!Да сте чували за московския *** нещо???
5
0
 
0
 
! Отговори
dari преди 16 години
Що пишете в стила на "Шок", наи уж сте сериозен сайт или греша. Ако се имате за сериозни как може да сложите подобно заглавие, все едно, че статията е написана от някой от пишещите коментари.