Новите пет

Сергей Станишев щастлив. Рокадите минаха, хората му се заклеха и обещаха да ни служат
24 апр 2008 13:56,
30
Новите пет
Снимка: БГНЕС

Новите министри Михаил Миков, Меглена Плугчиева, Николай Цонев , Евгений Желев и Валери Цветанов положиха клетви пред Народното събрание.

Със 155 гласа "за", 74 "против" и без въздържали се, управляващите одобриха втория ремонт на кабинета "Станишев".

Правителството вече се сдоби с четвърти вицепремиер - Меглена Плугчиева , която ще отговаря за средствата по еврофондовете.

Михаил Миков пое МВР от Румен Петков.
 
Николай Цонев стана военен министър на мястото на Веселин Близнаков.

Д-р Евгений Желев  замени проф. Радослав Гайдарски като министър на здравеопазването.

Валери Цветанов смени Нихат Кабил начело на земеделското министерство.

Освен това народните ни избраници одобриха със 154 гласа "за" и 72 "против" и две структурни промени - ведомството на Емел Етем от министерство на държавната политика при бедствия и аварии става министерство на извънредните ситуации.

Министерството на земеделието и продоволствието пък се преобразува в министерство на земеделието и храните.

Управляващите (БСП, НДСВ и ДПС) застанаха като един зад промените.

"Аз не смятам, че министрите, които днес си тръгват, бяха слаби и са наказани за техни пропуски. Аз не смятам, че те не са грешили и не са правили пропуски – не греши само този, който не работи", заяви след гласуването на промените премиерът Сергей Станишев.

Според него и днес в дебатите от страна на опозицията не се чу реална алтернатива и реални политики.

"Това е много жалко, защото всяко управление има нужда от силна опозиция", заяви Станишев.

Според ПГ на Коалиция за България са намерени работещите, разумните и съобразени с времето до края на мандата решения за промени в правителството.

Ангел Найденов обяви, че смените на Станишев гарантират промени с нова динамика и енергия.

НДСВ определи рокадите като добре премерени и дълбочинни, без да нарушават стабилността на страната.

"Не допуснахме кризата в държавността да се трансформира в дестабилизация на държавата с нови предсрочни избори", каза председателят на жълтата параментарна група Пламен Моллов.

Лютви Местан от ДПС пък обяви, че това са промените за пълен успешен мандат на тройната коалиция.
 
"Нито една промяна не е и не може да бъде самоцелна", допълни Местан.

Според него при претенция за предсрочни парламентарни избори трябва да има и готовност да се поеме отговорността за управлението.

Местан се обърна към опозицията с думите: Има само претенция за алтернатива, но в съдържателен план алтернативата отсъства.

"Днес просто няма предмет за дебат, поради което ние, от Българска нова демокрация, няма да участваме в този политически фарс", заяви Лидия Шулева.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че правителството е загубило доверието на хората и от една година няма стратегия за реформи.

Той смята, че промените в кабинета се правят под натиск и по принуда, а не са следствие от осъзната нужда за промяна на политиката.

"Не казвате на обществото - в тези години не вървеше това и това, и вследствие на това ние правим тези промени", обърна се Костов към управляващите.

От ОДС определиха предложенията на тройната коалиция за реформи в правителството като "закъснял авариен ремонт с една единствена цел - да дотътри държавната машина до сервиза, т.е. до края на мандата".

Според сините това са аритметични промени, без смисъл, без обяснение и без политика.

"Нужни са избори, а не персонални и структурни промени в правителството", каза от името на ПГ на "Атака" зам.-председателят на партията Павел Шопов.

Според него целта на промените е статуквото и тройната коалиция да се запазят и кабинетът да "докуца" до края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
krasi преди 16 години
Като ги погледна и веднага разбирам, че това са хора без харакетр и марионетки.Не искаме прости хора а работещи с хъс и замах. И вместо да си губят времето в Народното събрание да вземата да изберат Костов за премиер.
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Караславов, за да се "захванеш" да ускоряваш прехода, първо трябва да си извадиш ръцете от гащите и да спреш да мяташ псевдопатриотични из форумите.
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
дядовата ракъвичка се заформи,реформите ще започнат само ако си отиде една партия (не се вписва в България)която има обръчи от фирми със съмнителна деиност.
6
0
 
2
 
! Отговори
da se smeesh ili da преди 16 години
mafiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
5
0
 
2
 
! Отговори
Караславов преди 16 години
Да са ни честити новите министри. Не е лека работата която има да се свършва, а и много реформи предстоят да бъдат проведени по ведомства и министерства. Както каза ЕС, нужни са бързи реформи в определени сфери, нужно е всички ние да се захванем и да ускорим прехода и реформите.Нека да бъдем повече патриоти и всички да подкрепят новите попълнения в борбата за бързи реформи, за един бърз преход, както и за борбата против корупцията у нас.Успех и спорна работа.
4
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
KUDE E HARI POTYR???????????
3
0
 
2
 
! Отговори
Sifoncho_ преди 16 години
Ми как къде? В минстерство на образованието, на длъжност министър!с изисквания за заеманата длъжност: висше образование, степен магистър, два чужди езика, държавен служител пети ранг-младши, основна заплата от 363 лв.
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Тук в България сериозно сме загазили... Ние толково много сме загазили, че възстановяването на Родината вече е необратимо. Как да се избавим от девето-септемврийската номенклатура и децата им, как?!
1
0
 
2
 
! Отговори
ucenik преди 16 години
Не разбрах какво стана с министър Вълчев. Него къде го назначиха.