2 млн. лв ни струва PR-ът

Ройтерс: България нае австрийската "Хохегер", за да промени лошия си имидж в ЕС
17 юли 2008 08:19,
34
2 млн. лв ни струва PR-ът
Снимка: БГНЕС

За яд на членовете от Европейската комисия, новоприетата България отвърна на критиката на ЕС за организираната престъпност и корупцията, като нае PR компании от САЩ и Австрия, които да променят нейния имидж, пише "Ройтерс".

През декември миналата година българското правителство е подписало договор за 1,87 милиона лева (1,53 милиона долара) от парите на данъкоплатците с австрийската компания "Хохегер Комуникационсбератунг", показват данни от официалния уебсайт на Агенцията за обществени поръчки.

Задачата й включва "провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в Европейския съюз".

Идната седмица Европейската комисия вероятно ще лиши България от около 500 милиона евро от европейските фондове и ще предупреди София, че може да изгуби бъдещи помощи, ако не се бори по-ефикасно срещу корупцията и организираната престъпност, твърдят източници от ЕС.

Според австрийската компания тя е спечелила договора за PR в конкурентен търг и е организирала, а в някои случаи платила на европейски журналисти да посетят София и интервюират премиера Сергей Станишев и други правителствени служители.

Задачата на "Хохегер" по отношение на българското правителство включва цялостни комуникационни услуги за България.

"Обхватът на консултантските ни услуги е в засилване на комуникацията и отношенията с медиите", заяви Мартин Йеневайн, представител на компанията.

Компанията "Хохегер" е свързана с базираната в САЩ PR консултантска компания "Бърсън-Марстелър", от която заявиха, че са свършили в Брюксел малко работа за българското правителство според договор, насочен предимно към "сближаване" с журналистите.

Робърт Мак, директорът на компанията в Брюксел, каза, че една от техните услуги е била да уредят медийни срещи за Рейчъл Еренфелд, директорка на базирания в Ню Йорк Американски център за демокрация и автор на статии, в които пише, че Европейската комисия се отнася несправедливо към България.

Еренфелд посети България през май по покана на Станишев, за да направи "независимо проучване за усилията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията", както го определя самата тя в статия, публикувана във "Вашингтон Таймс".

"Наказването на България би имало обратен ефект", бе нейното заключение, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Петя преди 15 години
"1,87 милиона лева за укрепване на положителния имидж на България в Европейския съюз". А защо не заделиха тези пари от окрадените от самите тях средства? Та нали те са тези, които оронват престижа на България пред ЕС?Ние си работим кротко и усърдно за мизерната заплатка, а после ще плащаме дълговете на хитреците дето не спират да се "осират" и у нас и навън.
12
0
 
2
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
на какво им отвръща на Доклада с ПР от декември миналата година.значи те са се подготвили предварително план б за да си продължават спокойно да действат за унищожаването на българия.
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Хъхъхъхъ, ако ще и 500 PR компании да наемат, с тая крадлива пасмина начело, и Господ не може да ни помогне да си оправим имиджа.
10
0
 
2
 
! Отговори
бай гандю преди 15 години
Ей,тия нашите направо са ги шашардисали,бе!Сега ще видят те какво можем НИЕ!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
1. Българите-най-интелигентни./Кат са интелигентни, що са бедни?/2. Българите-най-честни/Да сме хванали и осъдили някой? Не../3. Българите-най-големи професионалисти/ Ще гепят и на св. Петър ореола/4. Българите- с най-железни нерви /И АЕЦ- да гръмне, не им пука/и все в този дух
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Какво спечели България от влизането си в ЕС? Най-голямата печалба е ЗАТВАРЯНЕТО НА РЕАКТОРИТЕ, втората е - лаенето и плюенето по България, третата - ТОРБА АКАЛИИТЕ да имат повод и безповод да ни навират колко е добър ЕС и колко сме лоши всички българи И България като цяло. Народът ни има мъдрост: "къде е Киро на кирия"?
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Znachi vmesto da si sedne na zadnite si chsti drugarja Stanishev i da zapochen realno da si varshi rabotata. Toi se pudri pred chujdestrannite medii s paririte na danokoplatcite...Kakuv e rezultata ot tova ? Pak laji pak se maje a realnite problrmi ostavat prekriti pod findutena na Mediite, sled vreme obache tezi problemi taka shte zeinat, che ne pomoshiti ot EU njama da poluchim , a izobshto shte ni izkuchat ot tam
6
0
 
2
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Предлагам на ЕС да увеличи драстично парите за България. Така нашите далавераджии ще се накрадат, ще преядат, ще им прилошее, ще се отвратят и ще престанат. Ако не стане веднага, да продължават да наливат средства, до окончателната победа. Сигурен съм в ефективността!
5
0
 
2
 
! Отговори
eye преди 15 години
ми какво повече искат тез европейци - така по еФтинко даже се минава. Иначе трябва да се наемат отвънка управляващи, прокурори, съдии и т.н., да се вкарват в затвори престъпници и да се премахват измамите а то много по скъпо - пак за народа са помислили, да не го товарят с излишни разходи...
4
0
 
2
 
! Отговори
kuku pipi преди 15 години
Аз съм убедена , че целия европейски парламент ще се разплаче като чуе как сме дали 2 млн. лева от париците на горките данъкоплатци за PR! Голямо сечено сме им направили, дълго време ще ни помнят!!!
3
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Чудя се какво тогава би имало положителен ефект, ако не наказанието? Какво, от ЕК пуснат парите от фондовете, нашите да крадат и всичко да си стане постарому...?Поне да можеха да крадат като хората, без да бие на очи... Те и това не могат. Кой ни управлява...
2
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ne stiga, 4e lapat kato nevideli ami sega i pla6tat ot na6ite pari da im pokrivat prostotiite. Te v EU treva pasat. Lele kolko sa prosti na6ite upravnici-jivi koko6kari.
1
0
 
2
 
! Отговори
вадуц преди 15 години
... от страна на управляващите. Не им пука за имиджа на България, а за това да не секва далаверата. Малко лустро от тези пиарчета, и наивните европейци пак ще отворят кранчето, за да има какво да лапат гоцетата и доганчетата...