Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев

Таймс публикува интервю с премиера на "най-корумпираната държава в Европа"
23 дек 2008 10:01,
166
Напредъкът ни бил впечатляващ, вярва си Станишев
Автор: Александър Михайлов

Лидерът на най-корумпираната държава в Европа призова за страната му да не се съди със същите високи стандарти, установени в другите членки на Европейския съюз, пише в днешния си брой британският  "Таймс“.

"Не е справедливо да се очаква от България да е постигнала равнището на Швеция след само две години като член на Евросъюза. Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България.

Не България с Холандия или Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, а България отпреди пет години с днешна България", добавя премиерът.

Напредъкът ни е впечатляващ", казва още министър-председателят.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу смята, че България е била приета в ЕС прибързано, за да бъде избягнато връщането й към зоната на влияние на Русия, и отбеляза, че ЕС няма да толерира второкласни държави, пише още "Таймс".

Барозу изрази надежда, че през следващите няколко месеца ще получи доказателства, че реформите в съдебната система и в полицията дават резултат.

Станишев пък се стреми да убеди Брюксел да деблокира над 500 милиона евро помощи, които бяха замразени заради опасения от корупция.

В България се увеличават призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлага изгодни енергийни сделки чрез "Газпром".

42-годишният Станишев, който се е дипломирал в Лондон в The School of Economics и е председател на Българската социалистическа партия, изтъква, че Брюксел не оценява справедливо напредъка на България в борбата с корупцията.

„Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има натоварен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, смени на служители и всичко останало - който малко правителства в Европа биха могли да спазват“, допълва той.

Вестникът напомня, че България изгуби 220 млн. евро помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите за разпределение на тези фондове.

Решението бе взето, защото директорът на Агенцията за пътища е предоставил договор на стойност 50 милиона евро на своя брат.

Станишев замени ключови хора във вътрешното министерство в опит да пречупи вътрешната корупция, но има твърде малко съдебни дела за корупция на високо равнище и нито един осъден мафиот въпреки 150-те гангстерски убийства.

Станишев убеждава "Таймс", че в Брюксел се изкривяват правилата за някои страни, за да могат те да останат в еврозоната.

Той има предвид, че на България трябва да се даде повече време да реши проблема с корупцията, дори ако това означава да се облекчат строгите финансови предпазни мерки, коментира изданието.

Отговорът на Барозу обаче беше неумолим:

"Нужни са ни конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата срещу корупцията на високо равнище и борбата срещу организираната престъпност“.

Dnes.bg припомня, че в средата на октомври, пред американският всекидневник New York Times Станишев обеща, че ще дари благотворително всички пари, използвани в политическата кампания на БСП, за чийто произход има някакво съмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
kucheto преди 15 години
komunizma kato cqlo ne e losho upravlenie i t.n. prosto v BG ne se prilaga 1:1 kakto e izmislen zatova vie si mislite komunizma e super zle prosto kakvoto e hubavo v Bulgaria se sgovnqsva poradi sgovnqsanite hora deto go prilagat pomislete nad ;]
4
0
 
0
 
! Отговори
vicky преди 15 години
този човек никакво достойнство няма, нито чувство за срам, нито въобще чува какво му се говори! Дебелокож, мръсен ***, гаврят се с теб вече, а ти не искаш да разбереш и това си е!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... ега ти нещастния херсонски е.вреин!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
nayden преди 15 години
МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ ***
1
0
 
0
 
! Отговори
aa преди 15 години
dolni komunistiiiiiii....mrazia viiiiiiiiiiiiiiiiii......................mnogooooo oooooo