Приказките на Първанов: Действахме адекватно и бързо в кризата

Държавният глава се зарече, че ще търсим правата си в съда
7 яну 2009 14:47,
109
Приказките на Първанов: Действахме адекватно и бързо в кризата
Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата са спрени всички доставки на газ към Украйна", каза президентът Георги Първанов, който откри заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

"България беше най-потърпевшата страна като част от Балканското направление, когато подаването на природен газ беше на нулата", призна държавният глава.

По думите му нашите съседи имат известни компенсаторни механизми за преодоляване на ефектите от една подобна криза – Турция чрез газопровода "Син поток", Румъния чрез собствения си добив и Гърция, която също има свои възможности.

"Практически ние бяхме най-потърпевши", каза Първанов.

Според него институциите са действали адекватно и бързо в кризисната ситуация.

Първанов се зарече, че освен конкретни мерки за излизане от кризата и за преодоляване на последиците от нея, на заседанието на КСНС ще бъдат обсъдени и по-дългосрочни мерки за енергийната сигурност на България.

"Вероятно България ще търси правата си и по юридически път за щетите от тази криза. Това обаче не е най-важното в момента", заяви Първанов.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
nafarforii преди 15 години
da izlezem sas sopite i pavetata na 14! tova e spasenieto!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ГОЦЕ ДА СИ ЗАТВОРИ КАНАЛИЗАЦИЯТА НАМИРАЩА СЕ В ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГРОЗНОТО МУ ЛИЦЕ - МНОГО, МНОГО СМЪРДИ !!!!!
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
най-простия новинарски сайт
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Власта на агент Гоце ,така му се е усладила,че си личи по усмивчиците, които, хвърля на ляво и на дясно,подобно на влюбена гимназистка... Туй, дето става в Русия, това руско мъртвило на олигархичната псевдодемокрация, е висш идеал за такива като Гоце: той друго не знае, освен да спазва указанията на Москва. Това, впрочем, той е правил цял живот - и преди, като вдъхновен от петолъчките на Москва комсомолец и млад комунист от село Сирищник, и после, като ценен кадър на ДС, и сега, като президент на една държава, на която Москва отреди ролята на *** троянски кон в Европейския съюз. От всякъде се личи,колко е парвенюзиран.
84
0
 
0
 
! Отговори
14 преди 15 години
До властта в никакъв случай не бива да не бъдат допускани хора, които в последните 19 г. правеха всичко възможно дървото на демокрацията да не пусне корени. Става дума за всякакви мутри, ченгета и изобщо отпадъци на бившия комунистическия режим, които правеха всичко възможно да изпразнят от съдържание идеите за пазарната икономика, за функционирането на демократичните институции, за нормален и конкурентен политически живот, които се опитваха да превърнат всичко това в една мъгла, в която всичко се свежда до животински инстинкти.
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
?
82
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Европа категорично заяви, че на тия наши управници няма доверие, поради което спира луди пари, жизнено важни на страната. Толкова много пари, наши по същество пари, пари, отредени на България, пари, които щяха мощно да стимулират вървенето ни към просперитет. Е, глобява ни ЕК с тия пари, и го прави неслучайно, а пък внушението е съвсем ясно: направете нещо, сменете компрометираните си управници, отървете се от тази напаст, и ще отпуснем парите. По-ясен знак от този, който ни дават със спирането на парите, едва ли може да има: ще има пари, ама ще ги дадем на правителство, на което имаме доверие. А от нас, избирателите, зависи какво ще е правителството на България, от нас, гражданите, от нас, избирателите, от нас, народа! А не от Брюксел: Брюксел направи каквото можа, сега иде нашия ред.
81
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 15 години
лагера в Белене!И да се вкарат в него всичките комунистически мафиоти!За да видят какво е запек!
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Забрана за всички политически движения, показващи пристрастия към режима на управление между 1944 и 1989. Незабавен съд за пропаганда на всякакви идеи, свързани с БКП. Съд за националните предатели начело с позорния президент.
79
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
..........Резерва на шуменската топлофикация изчезнал.А колко трябва да поемат към о.Белене.Ама на куково лято.ОСТАВКА.ОСТАВКА.НЕЗАБАВНА ОСТАВКА
78
0
 
0
 
! Отговори
000 преди 15 години
Гоцееее,а бе много си прекалил с топирането на косата - това е доста отживяла прическа,пък и челото ти няма да стане по-високо от това,което е близко до веждите ти.
77
0
 
0
 
! Отговори
съветник преди 15 години
Господа комуноиди, ако искате да се правите на демократи, следва да си набиете в червените канчета идеята, че ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА РЕД - ЗА ВСИЧКИ! А не само за някои
76
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
........ОСТАВКА.Подаите си оставката господа.Незбавно.Аз съм на дърва ,а тока така и така ще ми го спрат ама тоя народ какво Ви е виновен,че като доидете на власт държавния резерв се изпарява яко дим.И при криза на втория ден почвате да пищите.Може и да сте свесни хора като Виденов ,но Партията Ви е крадлива направо Мафия. Имаите мъжество като Елцин забранете собствената си партия и се оттеглете. Народа изнемогва не може да Ви носи вече.
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Направихме три големи шлема!"-заяви Гоце след срещата с ***.Това е първият.Остават още два!
74
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Знам че съм прав за всичко, което пиша, но ми се ще да подчертая, че то от време на време се потвърждава дори от събития като днешното първаново формално събиране на СНС. Та там са си говорили и за терминал в Гърция за снабдяване с втечнен газ СДС също са за. Е ми нормално - трябваше им повече от 10 години да стигнат до това, което им предлагах тогава - виж 70. Терминала може да е във всички заобикалящи ни страни с излаз ва море, но и тогава и сега си струва да се проучи възможността за терминал у нас и преминаване на газовозите през Босфора. Но това са подробности - така или иначе пълна независимост неможем да получим, да не забравяме и доставчиците, но дублирането и преди, и сега е задължително. Дано поне за това да са узрели нашите властимащи.А кога ли ще узреят и изобщо дали ще узреят за ред други ефективни предложения, които съм им правил - и за газифицирането на автобусния транспорт, и за отпадъците в София, и за топлофикацията и енергийната ефективност и т.н.? Май не - те и при тая криза се пинкат и туткат, какво остава за неща, които могат да ги стоварят хитро и безболезнено за себе си на наш гръб.Ще ми се да обясня и някои неща на 59, ама няма смисъл - той явно не разбира от истинска наука и лесно се хваща на такива мюрета, подобно, макар и по друг начин, както нашите политици.
73
0
 
0
 
! Отговори
мая преди 15 години
Дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал.
72
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 15 години
Гоце СЕДЕФЧОВ живее в уникален психичен свят, разположен някъде в началото на 50-те години на миналия век, в периода на разцвета на комунизма. За него днешният разцвет на мафията точно отговаря на разцвета на комунизма, понеже по странен начин и неговото съзнание свързва комунизъм с мафия, което е единствен симптом, че уникалността на президентското съзнание не е тотална.
71
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Всъщност дано най после се проявим не като ***, т.е. да се поучим от грешките си. Поне като сме се ориентирали на Запад да вземаме пример от тях и за хубавото. Там дори влизат в производство автомобили с разход 0,9 и 1,5 литра /съответно двуместния американски Aptera и пълноразмерния германски LOREMO/. Както и ред други неща.И т.н. А колкото и грешни да са учените, когато пак чуете и видите как пишман келеперджии социометри като Райчев и Колев начело с министър Вълчев мачкат БАН не квичете, а викнете - накъде без наука, ефективност и иновации?"
70
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Вчера вече го представих основно с:"Свинска работа. Едни прасета грухтяха по време на комунизма на пълна копаня и квичаха, когато им намаляваха дажбата, даже основателно. Сега пак грухтяха, грухтяха, ама пак се появяват проблеми и пак се разквичаха. Свинска работа. Ама така е, когато прасетата са на власт - спомнете си Оруеловата "Животинска ферма". А реално до какво води квиченето им? Ами до повече смрад и кал по света и у нас, както иска свинята в "На гости у дявола" на Смирненски.Ама хайде без обобщения и литература. В объркания неефективен свят, базиран на ужасната парична система от дългов тип с частично покритие все повече природни ресурси отиват на тоя дето духа. Имам знания и конкретни реализации в енергетиката, включително газовата. Предлагал съм какво ли не, някои дребни неща се реализираха, но по-съществените - не. Такава енергийна неефективност че и антиефективност се шири, че голямото квичене предстои. Германия има гарантиран запас от газ за 3 месеца, ние за повече от месец, ама в Чирен съоръженията нямт капацитет за черпене според потреблението. Как беше - евтини на брашното, скъпи на триците. Смях, толкова пари се попиляват, ако щете даже само от бюджетния излишък. Предлагах и на моите познати седесари при кризата при Костов с газта да проучат как стои въпроса с пропускането на газовози за втечнен газ през Босфора /този транспорт не е по-скъп от тръбите, цяла Япония така се снабдява/, ама какво ги интересува властимащите енергийната ни и всяка друга независимост. Не че съм антируски или антиукраински настроен, ама даже от техническа гледна точка е необходимо подсигуряване.Същевременно имахме инсталирани електрически мощности от порядъка на 14 000 мегавата, върховото потребление у нас с износа е достигало 7 500 мегавата, ама ядреното лоби като ревна Козлодуй та Козлудуй и занемари всичко друго. А в Козлодуй бяха спрени 1700 мегавата, но останаха 2000 мегавата. Ама пусти келепир, или както гласи нашата поговорка г.з глава затрива.А климатиците са си алтернатива, и то все по смислена. Да се върнем пак към Германия /смятам, че пристрастията ми към нея са основателни/. Там не прокарват газопровози за отопление, още по малко парно. Там използват за отопление чисти термопомпи въздух-вода и дори въздух-почва с коефициент на преобразуване над 6. Но и дори конвенционалните инверторни климатици вече са с коефициент на преобразуване над 4 и то при номиналните режими, а на частични могат и повече. А и колко ток ще остане за продажба и печалба на държавата. Ама пардон, кучета я яли държавата, нали всички след прехода викаха аман от държавна намеса, а сеге *** срещу лошата държава и искат ли искат. Какво ги интересува прасетата, че е по-добре да си страдащ човек, отколкото доволна ***.Всъщност дано най после се проявим не като ***, т.е. да се поучим от грешките си. Поне като сме се ориентирали на Запад да вземаме пример от тях и за хубавото. Там дори влизат в производство автомобили с разход 0,9 и 1,5 л
69
0
 
0
 
! Отговори
stud преди 15 години
Абе хора Българи, как търпиме да ни управлява и представлява такава долна ***, крадлива и безочлива? Няма ли натиск няма да има и оставки, не гласуваме ли ще ни управляват такива еничари!