България катастрофира!

Призна енергийният министър; газовата криза пък отключи депутатско "да" за повторно отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ
20 яну 2009 14:33,
71
България катастрофира!
Снимка: БГНЕС

„Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа“, обяви министърът на икономиката Петър Димитров пред парламентарната комисия по енергетика, която прие решение за повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Комисията взе решението си с 10 гласа „за“, два „против“, без „въздържали се“.

Димитров посочи, че макар и с договорените нови количества синьо гориво от Гърция и бъдещи - от Турция, ситуацията в страната остава кризисна.

„Не можем да стартираме някакви неизвестни източници на енергия, затова се вглеждаме в това, което имаме, и погледът ни стига до затворените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът.

Той уточни, че за разлика от България Словакия няма това право и затова реакциите от страна на редица държави членки спрямо словашкото предложение за отваряне на спрените мощности са били крайно негативни.

По казуса с България ЕК не е изразила позиция, посочи Димитров.

За повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" решението трябва да бъде взето от ЕК, а не от правителствата на 27-те страни членки, отбеляза министърът.

Той обясни, че по силата на договора с ЕС България няма право да внася свежо ядрено гориво за спрените реактори, така че ако те бъдат отново пуснати, могат да работят само със старо, използвано ядрено гориво.

„Това означава, че можем да осигурим работата на 3-ти или 4-ти блок за около пет месеца“, посочи Димитров.

За това време приходите от работата на единия от блоковете ще бъдат 130 млн. лв., добави той.

Около 30 дни ще са необходими, за да бъде пуснат един от блоковете, добави той.

„Има готовност за пускане на някой от блоковете, но нито правителството, нито, смятам, и парламентът ще си позволят да нарушават договора с ЕС“, отбеляза Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
Свободен атом преди 15 години
"За това време приходите от работата на единия от блоковете ще бъдат 130 млн. лв., добави той.". Проста математика - езин блок за 5 месеца заработва на зържавата 130млн. Следователно за една година това са 312 000 000лв. х 2 реактора = 624 000 000лв. Това на година. Ами много добре. Предлагам тези пари държавата да си ги избие, като вдигне такса смет, данъците на апартаментите, на автомобилите и не на последно място да въведе такса - въздух, който дишаме. На всеки ще ни се монтира въздохомер и на месец - фактурка. Така, няма и за 300г. ще си избием загубите. ООООО ама чакайте малко - то тези пари от 3 и 4 блок идваха от други държави, а не от гражданите на България. Ама здраве да е. В същото това време Франция има най-силната ядрена енергетика в света!!! Ами защо техните реактори работят още??? Защото ако ги изключат - Немците и околните оставят без ток. Ами да разпределяме печалбата от всички реактори в Европа по равно!!!Айде, че пак вдигнах кръвното.
9
0
 
17
 
! Отговори
rupi преди 15 години
Еи Петре най после да да кажеш нешо истински точно. Ами сега?
8
0
 
17
 
! Отговори
cv преди 15 години
НАЙ-ПОСЛЕ И АЗ ДА ПОВЯРВАМ НА ТОВА ПОЛИТИЧЕСКО "НЕДОРАЗУМЕНИЕ"...Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа...ТАКА Е..., И СЕГА СЛЕДВА ПРИЛАГАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА...: ..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)п.п. Не забравяйте, ТОВА СА СЕРИОЗНИТЕ МОТИВИ ЗА ПРОТЕСТИТЕ..., НО АКО СИ ТРЪГНАТ ВЕДНАГА - ЗА КОЙ ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ..., МОЖЕ И ДА ИМ ПРОСТИМ...
7
0
 
17
 
! Отговори
фалшименто преди 15 години
Като вдовица за ...!
6
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
Vsi4ki da si hodqt stiga im tolkova! Neka zapo4nem na 4isto otna4alo s novi hora . Nie ne mojem sami da se upravlqvame i pove4e ot qsno e. Vaprosat e koi da ni upravlqvat?Koito ni obi4at.A ima li takiva?
5
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
ами с БСП начело накрая винаги катастрофираме. Обаче младите и безотговорни българи нищо на света не може да им размърда зад.ниците да отидат да гласуват, още повече лятото когато ще са на море. Така че и на следващите избори пенсионерите от БСП пак ще запазят властта.
4
0
 
17
 
! Отговори
kk преди 15 години
Приемам, че загубите за този "безгазов" период са около 200 млн. лв, въпреки че имам съмнения. Но ако 200 млн. лв са катастрофа за една държава, ега ти и държавата! Страшничко ми сава. То излиза, че В.Божков - Черепа, е по-богат от държавата. Ако е така, нека просто я закрием. 6000000 души все ще се спасят някакси - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".
3
0
 
17
 
! Отговори
jiko преди 15 години
kakva e razlikatakato sme katastrofirali i kogato ne sme?
2
0
 
17
 
! Отговори
jiko преди 15 години
i to na zaden hod, upravliavana ot nekadarni i kradlivi vatmani
1
0
 
17
 
! Отговори
преди 15 години
ТАЗИ ГОДИНА ОЧЕВИДНО ДЪРЖАВАТА ЩЕ СПРЕ ДА ФУНКЦИОНИРА.