Законът за МВР забърка каша вдясно

Единствено Атака остана вярна на ГЕРБ
15 окт 2009 13:36,
100
Законът за МВР забърка каша вдясно
Снимка: БГНЕС

Тлеещият скандал между десните сили в Народното събрание става все по-явен.

Освен тихомълком, в кулоарите, искрите между десни, които не управляват и десни, които управляват,  прехвърчаха и в пленарната зала.

Ябълката на раздора се оказа Законът за МВР.

В реч, продължила повече от 13 минути, наскоро дипломиралият се доктор по национална сигурност Йордан Бакалов обвини ГЕРБ, че не изпълняват предизборните си обещания.

Преди 5 юли те твърдели, че ще децентрализират системата на МВР и обещали, че кметовете ще назначават шефа на местната полиция и пожарна.

„Това обаче не се случва. Ще продължи практиката назначенията да прави вътрешният министър“, каза той.

Бакалов твърди още, че законът създава допълнителен дисбаланс на органите за сигурност.

Още по темата

Вътрешният министър Цветан Цветанов благодари на Бакалов, че чете предизборната програма на ГЕРБ, но по думите му – не особено внимателно.

Това предизвика синия депутат да намери, принтира и покаже на Цветанов конкретните обещания.

Още по-крайни бяха депутатите от РЗС.

 „Законът е разпилян нормативен акт и социалистически законодателен анахронизъм”, изстреля народният представител Тодор Великов.

По думите му остава неясна отговорността на министъра, главния секретар, не става ясно и как ще бъдат стимулирани полицаите, докъде стигат техните правомощия.

Въпреки това Великов увери, че депутатите от РЗС ще продължат да подкрепят ГЕРБ, но за да не гласуват против съвестта си, ще напуснат залата, когато трябва да натиснат копчето за Закона за МВР.

 „Странно разбиране за подкрепа”, изпусна се председателят на парламента Цецка Цачева.

От Атака пък веднага демонстрираха лоялността си и вече декларираната безрезервна подкрепа за ГЕРБ, уверявайки, че ще гласуват „за”.

Няколко са основните акценти в закона за МВР:

- ведомството ще приюти служителите от закритото Министерство на бедствията и авариите. Според бившия министър Емел Етем това ще стане машинално;

- министерството вече няма да има генерален комисар, а главен секретар, както беше по времето, когато Бойко Борисов беше на тази длъжност;

- връщат старите функции на антимафиотите от ГДБОП. От Бюро за борба срещу организираната престъпност то отново ще стане Главна дирекция за борба срещу организираната престъпност;

- шефът на дирекцията ще бъде и зам. главен секретар на МВР;

- важна промяна е, че се дава възможност за създаване на общинска полиция.

Всички тези промени вътрешният министър Цветан Цветанов защити с думите, че е крайно време да стане ясно кой какво прави в МВР и ДАНС.

Той увери, че целта не е да се засили монополът на МВР, а неговата ефективност.

„Трябва да спрем теча на класифицирана информация, който продължи с години и от който се възползваха политиците”, обърна се Цветанов към депутатите в залата.

„Коалиция за България” няма да подкрепи внесения законопроект, защото връща нещата назад”, категоричен беше предшественикът на Цветанов в МВР – Михаил Миков.

Той даде пример с възстановеното название – главен секретар.

“Такъв има във всяко друго ведомство“, посочи Миков.

Според него от формулировката може да се предположи, че този човек е секретар на министъра, а не начело на професионалното ръководство, какъвто е генералният комисар.

Освен това според Миков почти няма община, която да си позволи да издържа собствена полиция.

Бившият вътрешен министър се аргументира, че средната заплата в МВР е над 1000 лева, а при пенсиониране се дължат 20 възнаграждения на служителите.

Въпреки противоречията обаче законът бе приет на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
ekzak преди 14 години
Според мен голямата част от милиционерите трябва да върнат получените заплати,предвид резултата от свършената от тях работа.Да не забравяме,че нерегламентираните им доходи многократно надвишават заплатите по закон.Освен това човек,като се огледа не може да не забележи,че и най безличните милиционери необеснимо богатеят,като непрекъснато не спират да се оплакват и самосъжеляват,колко рискована, опасна и нископлатена им е "работата".Никой на сила не ги е принуждавал да стават милиционери, напроти
90
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 14 години
Това със средната заплата в МВР е любима тема на мишока. Много добре знае, че не е вярно, но продължава да повтаря с упоритостта на д*бил!
89
0
 
2
 
! Отговори
i6 преди 14 години
"средната заплата в МВР е над 1000 лева". Сигурно е така, но реовите полицаи получават между 600 и 800 лв. Направете сметка колко администрация има и какви заплати получава тя!!!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Без коментар"Ченгета изнасилили момиче, викнало ги да я спасяват от... изнасилвач""средната заплата в МВР е над 1000 лева, а при пенсиониране се дължат 20 възнаграждения на служителите.!!!"
87
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
средната заплата в МВР е над 1000 лева, а при пенсиониране се дължат 20 възнаграждения на служителите.!!!Коментирайте....защото аз нямам думи!Има ли страна в света където милиционера да взима повече от доктор???Затуй не искат да се въведе западната система и съотношение на заплатите според образование и ценз...а сивата икономика която също ги захранва....наркотрафика..проституцията..нарушенията по пътищата...трябват реформи и съкращения в тази и съдебната система! Тогава ще се възроди държавата
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
таз лоялност на атака ми прилича много на НДСВ????????????? И после срив
85
0
 
2
 
! Отговори
Бивш работник на Кре преди 14 години
Условията в които се трудят металурзите са с хиляди пъти по трудни и рискови. Но не получават привилегиите на полицайте - 20 заплати и ранно пенсиониране, а и редовно еземесечно получаване на доходи от заплати . Екстремната трудова обстановка е ежедневие и металурзите могат да бъдат сравнявани единствено с наемните войнници в Ирак и Авганистан ,но не и като нормалните металурзи в Германия да речем - супер заплатени за труда си и пенсиониращи се след десет години стаж в металургията .
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
бе тия няма ли да се засрамят най накрая,по време на такава криза да вземаш на ясланови храттутници,то дирекзции,то отдели,звена ,нали ще да има меетла ,какви сатия нови назначения и нови щатове,а и кактака закриват службата а вземат хайрлазите,а конкурс или те са от нащта партия и за технема,ааз казвам да спрем да плащаме всякаквиданаци и такси ,че да ги видимчот де щецоцат техната мама
83
0
 
2
 
! Отговори
Билбо преди 14 години
Бе къде я видя тази "средна заплата", какво ме интересува тя ? Всичко добро на теб и *** ти...
82
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Волен Сидеров да не е станал адвокат на Бойко Борисов?
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В Украйна по официални данни има около - 204,600 Българи ( иначе сигурно са доста повече), а Украйна и тяще стане рано или късно членка на ЕС - тогава и тези българи там няма да имат нужда от български документи! Затова не виждам защо управляващите в България се бавят и не им издават бързо - лични карти и на тях!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А сега са в слаба позиция и това трябва да се използва!
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Влезнат ли македонците в ЕС - тогава кой кого - не се знае.....
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако трябва - да ги карат да подписват някакви декларации преди да им издадът български лични карти!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако са решили да правят това с българските лични карти - да се измисли някаква сериозна санкция със закон, а велико-македонските им стремежи няма как да се случат след като държава като Гърция е твърдо против името - Македония !
76
0
 
2
 
! Отговори
Драган преди 14 години
Може да сте сигурни, че щом Македония влезе в ЕС, всичките македонци извадили си български документи за самоличност, включително и милата ви Спаска, ще ги накъсат още на другия ден и ще ги хвърлят показно в двора на Българското посолство в Скопие. Зная че ще ме засипете с минуси, но това е истината, дори да не ви харесва.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До вчера им подарявахме танкове, а днес нашите политици ги е страх от българските граждани в Македония - да не би да си направят партия в България или да отцепят територия от нея - то така се отделя територия от членка на ЕС. А влезе ли Македония в ЕС, не само че повечето македонци няма да искат да имат български документи, но и няма да имат нужда от такива! Така че , трябва сега да се използва момента - както за тях, така и за хилядите и стотици хиляди българи в Украйна и Молдова !
74
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 14 години
на тия нагледци- македонците да се дава гражданство само след цялостна проверка . В момента из македонските сайтове се обясняват за какво им трябвали паспортите -да си намерят работа в европа и след като отпаднели визите как щели организирано да ги накъсат и захвърлят в двора на посолството
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе нека да влезе, ама в един по-късен период ! А преди това на българските граждани в Македония - да им се издадът български лични карти ! Защото след това те няма да искат да имат такива и ще си останат македонци по документи!
72
0
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 14 години
Добре де, да му се не види (за да не използвам нещо, заради което ще ме баннат), защо толкова се дразните че Македония ще влезе в ЕС. От какво точно ви е страх. Или може би това си е чиста Бай Ганювска завист. Както казват шопите "Я не сакам мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле"