ДПС се жали за Haberler-a в Брюксел

Питат дали е законно да спрат турските новини по БНТ
26 ное 2009 10:14,
523
ДПС се жали за Haberler-a в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ДПС Метин Казак предизвика дебат в Еврокомисията заради новините на турски език по БНТ.

"Премахването на кратката емисия новини на турски език по Българската национална телевизия ще лиши представителите на най-голямото малцинство в България от правото на информация на своя майчин език. Това би означавало нетолерантност и дискриминация, която ще наруши традиционно доброто съжителство между етносите в България, а тя често е давана за пример в това отношение на Балканите".

С тези си думи Казак настоя за отговор от комисаря по езиково многообразие Леонард Орбан как ЕК следи зачитането на правото на малцинствата да общуват свободно на майчиния си език чрез обществените медии.

Още по темата
На свой ред Орбан отговори, че ЕК се стреми да запазва всеки език – национален, регионален, малцинствен или говорен в ЕС, включително и от жителите, които са от други континенти.

"Всяка страна следва да намери начини за въздействие и да търси не това, което ни разделя, а това, което ни обединява. Езиците не бива да се превръщат в заложници на политически интереси", смята еврокомисарят.

Пред журналисти Казак обявил, че е взел повод за въпроса си от настояванията на "Атака" за спирането на турските новини, както и от изказванията на премиера Борисов по въпроса.

В средата на ноември от ръководството на БНТ застанаха зад излъчването на турските новини, защото така било записано в програмната лицензия на БНТ, издадена още през 2001 г.

Генералната директорка на държавната медия Уляна Пръмова обяви, че и тя като премиера Бойко Борисов е поръчала социологическо изследване, в което зрителите трябва да отговорят какво искат да гледат в бъдещите програми на БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
483
1
 
3
 
! Отговори
Кокоши трън преди 14 години
Към ДПС-направете си регионална телевизия и си предавайте на майчиния език не съм длъжен всеки ден да чувам хаберлер,който не му отърва хей я Турция.
482
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 14 години
Като са толкова патриоти и радетели за българщината тия двамата защо не направят референдум за или против турските сапунки? Новините са в най-негледаното време по една от най-негледаните телевизии. Едва ли някой би твърдял, че влиянието им е по-голямо от това на турските сапунки, които вървят почти непрекъснато в най-гледаното време и най-гледаните телевизии.
481
1
 
1
 
! Отговори
Boris преди 14 години
Али Нури,защо Сидеров,не виждам нетърпимост в деиствията на Волен
480
1
 
1
 
! Отговори
Една преди 14 години
Националният език в България е български, следователно по Националната телевизия и радио трябва да се говори на български. Всеки, който има български паспорт и е български гражданин да бъде така добър да говори, чете и пише на български. А като иска да слуша на друг език, то кабеларки дал Господ. Пък ако няма на турски Доган да направи една телевизия, хем ще печели от нея, хем ще направи нещо за своите
479
0
 
2
 
! Отговори
Али Нури преди 14 години
Време е ако Прокуратурата е на мястото си да се самосезира по отношение на двамата консуматори на етническата култура. 1.Ахмед Демир Доган-за заявено на висок глас намерение да защитава интересите не на родината ни ,а на съседна нам независима държава.Това противоречи на Конституцията.Би могъл да го направи ,ако заема отговорна длъжност в държавната администрация,култивираща външната ни политика 2.Волен Сидеров-за подклаждане на етническа нетърпимост и действия,целящи лишаване на българскит
478
0
 
1
 
! Отговори
:)))) преди 14 години
eto ti kirilica , bulgarino :http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
477
1
 
1
 
! Отговори
truli преди 14 години
Haide sikter ve da si gledat(TURSKITE POMIIII) novinite na turski po kanalite ma malkia svin40 Y na maikamo nali sa na Dogan.izviniavaite za latinicata amam niamam kirilica.
476
1
 
1
 
! Отговори
jiko преди 14 години
я млък бе балканджи ***.
475
1
 
1
 
! Отговори
jiko преди 14 години
pri armenskia pop oste ne sa li se jalvali?
474
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Normalno, za tiq koito nqmat SAT, kabelnite im puskat turski kanali mnogo iasno, nali iskat da pe4eliat. Stava vypros, 4e po nacionalnite televizii niama.
473
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Boli me gaza kakvo pravi DPS s beleznicite v zatvora za tqh!!!!
472
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прав си там нямат новини на турска а си имат направо канали на туски език
471
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Abe vie ludi li ste, zashtitnicite na novinite po turski, procenta na turci v Germania napr. e dosta po-goliam ot kolkoto na tiq v Bulgaria i Germania e syshto v EU, samo 4e nqma *** na turski nito po nacionalnata TV, nito po 4astnite kanali... Dupedavci... Imena i religii neka da imat kakvito si iskat (samo bez da gi natrapvat).. Shtom sa BG grajdani shte gledat novinite i vsi4ko ostanalo na Bulgarski, ima kabelni, ima satelitni TV, kaot tolkova iskat na mai4iniq im ezik, da gledat tjah !!
470
1
 
1
 
! Отговори
Евгени преди 14 години
Абе незнам дали доган или Сер Гей ше оправят Сидеров , но определено доган Ви *** Майката на сички турци в България ... шото *** фес си направи безброй замаци,създаде сумати фирми и т.н. 5 % от турците в страната трупат безброй богадства а другите 95 % умират от глад по селата,няма кво да ядат и мизерстват...ама като са *** народ така им се полага..нека измират и пак да гласуват за ДПС и за затворника доган..а той ви се смее в лицата...колко сте жалки ...Новини на джингатайски да няма!!!
469
1
 
1
 
! Отговори
antiosman преди 14 години
ne na turskite novoni po BULGARSKATA NACIONALNA televizia
468
0
 
2
 
! Отговори
musa преди 14 години
Za6to se karate be,nau4ete turskiq ezik,togava nqma da vi pre4at novinite na turski ezik i po-dobre 6te razbirate turskite seriali.
467
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Говори ми ДА, че турската османия ражда ЛЕВСКИ и той не се е родил преди турците да дойдат в България. ОПИТАИ ДА МИСЛИШ по въпроса!!!
466
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 14 години
А тебе ще те оправи една рязана карабина в *** *** сополив
465
0
 
2
 
! Отговори
бсп преди 14 години
волен ти си болен тебе само доган щете оправи с рязаниа ятаган
464
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БНТ-означава Бълвоч На Турски. вчера-новини на турски,днес-сериали на турски,утре-в у-ще със забрадка и фес... така,че - АТАКА и СИДЕРОВ !!!!!!!!