CNN TÜRK пусна разговора Борисов–Ердоган

Какво всъщност са си говорили за турските новини
18 дек 2009 13:55, Екип на Dnes.bg
421
CNN TÜRK пусна разговора Борисов–Ердоган
Снимка: БГНЕС

CNN TÜRK разпространи стенограмата на разговора между премерите на Турция и България за провеждането на референдум за свалянето на новините на турски от ефира на БНТ.

Тв каналът на югоизточната ни съседка твърди, че Реджеп Ердоган е потърсил по телефона Бойко Борисов.

Ето и какво му е казал:

”В последно време в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците, и тези изказвания пораждат действително безпокойство.

Надявам се, че ще изолирате подстрекателските действия
Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци.

Последният пример за това е идеята на партия "Атака" за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутните новини на турски език по Българската национална телевизия.

С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността.

Още по темата

Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на демокрацията, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни.

Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото, и ще изолирате подстрекателските действия”, казал Ердоган.

В материала CNN TÜRK помества и отговора на Бойко Борисов.

„Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли.

Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език”, е посочил премиерът ни.

Единственото нещо, което учудва в статията на колегите ни, е поместената снимка на материала.

На нея вместо Борисов се вижда новоизбраният президент на ЕС Ромпуй, зад него – част от окото на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
361 e страшно прав !!!
386
0
 
0
 
! Отговори
gogog преди 14 години
tova e zorkoto oko na BB)))achkolsun
385
0
 
0
 
! Отговори
vvv преди 14 години
Не на ДПС!!!Не на Атака!!!Ердоган да не се обажда от Турция!Европарламента да не се занимава с вътрешни работи!Мир и спокойствие в България!!!
384
0
 
0
 
! Отговори
John Иванов преди 14 години
Аз се чувствам англичанин, говоря английски и български, мисля че съм потомък на някой рицар оставил семето си тук преди 7-8 века. ИСКАМ НОВИНИ НА АНГЛИЙКИ ПО БНТ иначе ми е накърняват убежденията и чвтвот ми за етнос. Не на дискриминациията на българските англичани, пардон просто англичани, все пак българските туци си казват че са само турци.
383
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом живееш и работиш в България, ще говориш български. Тук има един език и това е българският. Не е нормално по национална телевизия да се говори на турски език....има си кабеларки, да правят такива предавания по тях.
382
0
 
0
 
! Отговори
българка преди 14 години
Нека турското малцинство да си гледа турска телевизия! Българската национална телевизия е за българи, които говорят български език! а тези, които не знаят български, какво правят в България?
381
0
 
0
 
! Отговори
до 380 преди 14 години
България се е освободила от византийско през 1187 г.- Въстанието на Асен и Петър. А за БАЛГАРИА, не съм чувал и не знам.
380
0
 
0
 
! Отговори
MAKE преди 14 години
КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ КОГА БАЛГАРИА СЕ ОСВОБОДИЛА ОТ ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО
379
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
"Техните региони" ??? Техните региони се наричат Република Турция. Тук е България в случай, че си го забравил. Новините на турски са унижение за България.
378
0
 
0
 
! Отговори
coshua преди 14 години
372 Анонименhubu kazvash ce sa dalec ot Evropa no na tqh ne im trqq shtot Turciq si e silno razvita strana 90 % ot proizvodstvoto go ima ostavat 10% da polzvat evro stokata...i tva sa pocti nishto za tqh...
377
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото, и ще изолирате подстрекателските действия, казал Ердоган".- много мъдро казано
376
0
 
0
 
! Отговори
откровено преди 14 години
Тона на писмото е вежлив.Има и прецеденти в историята - когато е строен паметника "Шипка"лъва е гледал към Сърбия.И тогава сръбската дипломация е възразила срещу това.със съседите си сме длъжни да поддържаме миролюбиви и дружелюбни дипломатически отношения.Нека останат новините на Турски за техните региони.
375
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато няма НИКАКВИ програми на даден език, според мен, е допустимо да се излъчват дори целодневно на определен език /например кюрдски/, но при положение, че в ерата на информацията има десетки турски /НАЦИОНАЛНИ/ канали и стига човек да ПОЖЕЛАЕ може да слуша, учи, пише и прочие на даден език, не разбирам как по-точно едни ДЕСЕТ МИНУТИ по БЪЛГАРСКИТЕ телевизия и радио подпомагат етническият мир?
374
0
 
0
 
! Отговори
капитан Петко войвод преди 14 години
правителството да спазва конституцията и да се допитва до балгарското население;защото няма вечни;че като паднеш от високо;много боли;опичаите си акъла
373
0
 
0
 
! Отговори
Господ преди 14 години
Чеда мои толкова години живяхте с 10мин новини на турски и не умряхте нали , не ми се вярва и сега някой да умре , освен от злоба.А решение има .... даже са две , но едното няма да вИ хареса 1. По БНТ няма такова нещо ,като задължение да се пукат сано предавания на БГ език , но е желателно да има превод на БГ , решението е слагаме превод за тези, които толкова много искат да гледат ТР новини по БГ телевизия2. Искате по БНТ да има предавания само на официален език, ТР език 2-ри официален :)))
372
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква толерантност очаквате към тия НАГЛИ турци?Те са на светлинни години от Европа!
371
0
 
0
 
! Отговори
Dimitar преди 14 години
Turtsite sa lo6i , rusnatsite sa lo6i , gartsite sa lo6i , makedontsite sa lo6i , sarbite sa lo6i ..... DOBRE DE , VE4E NE DOIDE LI VREME DA SI POMISLIM , NIE BULGARITE KAKUV NAROD SME A ???????.... . .
370
0
 
0
 
! Отговори
мале мале преди 14 години
До 361Напълно съм съгласен. Подкрепям с две ръце :)
369
0
 
0
 
! Отговори
3121 преди 14 години
Turcite shto li ne si *** maikite v guza !
368
0
 
0
 
! Отговори
Анджелина Джоли преди 14 години
Когато българите станат малцинство от Турския вилает, тогава ще изпълнят исканията на мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.Засега българите са си в България и всеки който се нарича български гражданин ще спазва законите на тази страна.