Турция скръцна на България за турските новини по БНТ

Съветва проблемът да се реши по пътя на демократичния диалог
17 дек 2009 09:32,
671
Турция скръцна на България за турските новини по БНТ
Снимка: БГНЕС

Турското външно министерство излезе с декларация за идеята на „Атака“, подкрепена от ГЕРБ, за провеждането на референдума за новините на турски по БНТ.

"Очакваме от българското правителство да положи необходимите усилия за разрешаването на проблема по пътя на диалога в рамките на демократичните закони и със зачитането на човешките права", се казва в съобщението.

Анадолската агенция цитира премиера Бойко Борисов:

"Нека народът реши. Това е най-правилното".

Още по темата

Драмата с Haberler-a по БНТ набра скорост в началото на ноември, след като премиерът Борисов обяви, че е поръчал социологическо изследване за излъчването на турските новини.

"Ще видя какво ще кажат хората и с него ще запозная СЕМ", заяви тогава той.

В интервю за Dnes.bg Маргарита Пешева, която е член на медийния регулаторен орган, заяви, че в правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Държавната телевизия обаче защити излъчването им, а генералната директорка на медията Уляна Пръмова обяви, че така било записано в 25-годишната програмна лицензия на БНТ, издадена още през 2001 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
654
0
 
0
 
! Отговори
Zoja преди 2 години
Нашите предци са умирали за вярата.И ще умрат още много християни.В какво се превърнахме? В роми, в афганистанци или турци? Ние сме малцинство.Запомнете. Как сме съхранили вярата толкоз века? Бог с нами. Не се бойте от тези,които убиват тялото. Душата е безсмъртна.Не я продавайте!
653
0
 
0
 
! Отговори
Zoja преди 2 години
В такъв случай имам друго предложение.Слушайте си новините. Всички джамии да се разрушат в БГ!!!! От какво се боите? Бог с нами.
652
0
 
0
 
! Отговори
Zoja преди 2 години
Аз съм "За" турски новини,ако има толерантност и към християните в Турция. Защо посегнаха на Св. София? Къде Ви е толерантността? Защо всички си затваряне очите за това?
651
0
 
1
 
! Отговори
Dimitrovv преди 12 години
Ужасно е, че точно по националната телевизия на България БНТ се излъчват турски новини. Въпросът е защо? Аз не съм расист и не обичам расизма! Всички сме равни, но манипулацията на човека с религиите е причината за всичката скръб на земята.Изминаха много години от периода, когато България беше поробена и ограничена от турската беда, напаст, гибел, страдание. Това е нашата история. Децата ни я изучават усилено в училище, за нашите борбени бойци на народа - Васил Левски, Хаджи Димитър, Х.Ботев и мн.др.др. след това се прибират от училище и включват светещата кутия /телевизорът/- на 1 канал - Българска Национална Телевизия и започват да слушат учудено турски език. Постепенно се самозабравяме кои сме ние! На пръв поглед това вероятно не изглежда нищо фатално, просто някакви турски новини. Това е подход за създаване на поколения, ние ги възвишаваме, грижим се за тях, мислим за тях, даваме зелена светлина, турският народ израства в България. Времената се менят изключително бързо. Ако се върнем 50 години назад ще видим една разлика, ще си спомним за спокойния хубав живот. Днес има лоша промяна - манипулира се народа с турски сериали /турският интерес е важен/ , излъчват се турски новини, имаме турски управляващи / Ахмед Доган и др../. турците /мюсюлмани/ в София и другаде скандират за още джамии, искат си своето и се молят на наш терен. и всичко това само и само, защото ние го позвуляваме ние го направихме! Защо не живеем по нашите правила. Това е България. и трябва да запазим малкото ни останали ценности. Кога ще дойде моментът, когато в Турция по националният им канал ще се излъчват новини на български език, ще се строят в столицата църкви и ще управляват българи! Няма нищо случайно и всичко е една брутална манипулация на наплашеният ни народ. Вероятно ще дойде момент, когато ще се стигне до крайности и сблъсъци и дано някой ден всички вредители в управлението на народа се премахнат и България бъде тази, която е найстина
650
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
обаче това българина оправия нема! Как да има новини на български по турската тв, когато в Тр няма *българско малцинство*. *** пишете глупости без да се замисляте. Официалното малцинство е кюрдското и държавната тв има цял канал на кюрдски език - TRT 6
649
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
обаче това българина оправия нема! Как да има новини на български по турската тв, когато в Тр няма *българско малцинство*. *** пишете глупости без да се замисляте. Официалното малцинство е кюрдското и държавната тв има цял канал на кюрдски език - TRT 6
648
1
 
1
 
! Отговори
unnamed преди 14 години
Незнам вече нямам думи за нашата държава варвим все по-надоло и по-надоло аз съм ходел в чужбина и никаде не съм виждал в една държава да има новини на друг език на турците като не им отърва да си заминават в държавата писнало ми е вече от тях по всяка улица по която мина все ги виждам и все се правят на голямата работа по цял ден и по цяла нощ варвят турските сериали еми БЪЛГАРИЙО любима така със тези простий до никаде няма да стигнем !!!
647
2
 
0
 
! Отговори
RAZAN преди 14 години
MNOGO GLUPAV SI,MINI KIM ANADOLA TA KEYF SE IMA ZA TEB GEY
646
1
 
0
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 14 години
Искам да си призная,че съм ***. Е мисля че имайки впредвид че всички турци са или *** или са пробвали поне веднъж отзад то съм оправдан. Често правим секеш в парламента. Искам отДядо Гей Мраз да ми донесе ибрик за нова година ама по дебел накрая.
645
1
 
1
 
! Отговори
kolcheto преди 14 години
То май ще стане, че ни ги надянаха тия новини, сега дори и да искаме не можем да си ги махнем. Бати държавата. Каква е тая СЕМ, каква е тая директорка, какви лицензи - утре й се казва да ги маха новините и да пуска музика ако трябва и готово. Какви програми, какви простотии... звучи ми сякаш е мнооого сложно да махнат 10 мин. от програмата си. Ей, това е България!!! Българите не искат новини на друг език, още повече на неприятния трски. Колкото и да сме българите сме повече от всички останали.
644
1
 
0
 
! Отговори
Гяура преди 14 години
Друго се е като разчекнеш нещо кадънско!Вече няма вяра братко ислям и незнам си кво...ядът свинскоо и лапат здраво ***
643
1
 
0
 
! Отговори
Минаващ преди 14 години
"обичам туркини но не и езика им "Що така бе? Много им е готин даже - грапав такъв, много е приятно :)))
642
1
 
0
 
! Отговори
Референдум преди 14 години
Комшиите нещо много се стреснаха от референдумите. Получиха звучен шамар от Швейцария със сигурност щяха да получат кютек и от евентуалния български референдум, но както винаги българина нищо не довежда до край, така че засега се поуспокоиха. Европа започва да се заразява с антиислямски референдуми и Турция трябва да търси вината не в Европа както прави за сега, а в агресивността на исляма и в стремежа си турците да се легитимират в Европа именно чрез религията си, а не чрез нещо друго.
641
1
 
0
 
! Отговори
Намеса? преди 14 години
Декларацията на турското външно министерство си е пар екселанс намеса във вътрешите работи на чужда държава. Дали да има новини на чужд език или не в медии на държавна издръжка си е чисто вътрешен проблем. Не бива да се задълбочава проблемът, но е редно България да отговори нещо в този дух на Турция. Турските власти трябва да се освободят от постимперските си комплекси. Все пак сме в 21-ви век и България не е турска провинция, а държава от Евросъюза, към който самата Турция иска да се присъедини
640
1
 
0
 
! Отговори
запорожец преди 14 години
Запорожките казаци до турския султан!Ти, турски шейтан, на проклетия дявол брат и другар, на самия Луцифер секретар. Какъв по дяволите рицар си ти, като с гол *** таралеж не можеш да убиеш? Дяволът ***, а твоята войска яде. Няма да успееш, *** сине, синовете християнски под себе си да имаш, от твоята войска не се боим, по земя и вода ще се бием с тебе, *** ще изпонаебем.Ти си Вавилонски кухар, Макeдонски каруцар, Ерусалимски пивовар, Александрийски кожодер, на Големия и Малкия Египет свинар, Подолянски злодей, Татарски колчан, Каменецки котарак, и на този и на онзи свят шут, а за нашия Бог - ***, на най-отровната аспида - внук, и за нашия *** крик. Свинска зурло, конски ***, месарски ***, некръстено чело, ще ти *** мамата.Ето така ти отговарят запорожците, никаквецо. Ти не ставаш и свинете християнски да пасеш. Числата не знаем, календар нямаме, месеца е в небето, годината е в книгата, а денят у нас е като при вас, за което цуни по *** нас!
639
1
 
0
 
! Отговори
фатих султан мехмед преди 14 години
На следвашите парламентарни електората на ДПС ще се мобилизираме за над 1 мил. гласоподаватели. Тези нацисти със сигурност обмислят пак възродителен процес, турците да не се кланяме на омразата им, кръв за кръв, никога на колене,
638
0
 
0
 
! Отговори
arian преди 14 години
Скъпи сънародници,не ви ли се струва,не разбрахме ли вече,че има мнооого по-големи проблеми от този?!?Одраха ни кожата управляващите и само ни замазват очите!Народа мре гладен,дигат се цени,измислят какви ли не хватки,за да пълнят хазната,която бе окрадена от всички управляващи,без значение от коя партия!До-кога ще ги траем всички тези кожодери?....
637
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха ха, тоя седнал да ми говори за демократично отношение към малцинствата!
636
0
 
0
 
! Отговори
Роси преди 14 години
В никоя друга държава не се излъчват новини на различен от официалният и език и то в национален ефир !Има купища кабеларки....Така,че другаря Реджеб да си скърца на кюрдите ,а не на нас ;)
635
0
 
0
 
! Отговори
ададсасдасдасд преди 14 години
обичам туркини но не и езика им