Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации

Последно предупреждение към историка заради непремерени изказвания
6 яну 2010 20:24,
293
Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов направи остра забележка и последно предупреждение на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, съобщава bTV.

Причината - непремерени изказвания на Димитров, свързани с българо-турските отношения.

Историкът – министър твърдеше, че София ще поиска от Турция 20 милиарда долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условие да подкрепи кандидатурата й за ЕС.

Премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставено:

А господин Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме. Когато излизаш и обявяваш подобни неща без нито премиера, нито кабинета, нито в парламента това да е обсъждано - не го правиш в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей - ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем - каза Борисов.

Реакцията на премиера идва ден след като турският външен министър Ахмед Давутоглу направи изявление във връзка с новините, че България се готви да поиска от Турция да изплати обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на тракийските българи и че е поставила този въпрос като условие за одобряване на членството й в ЕС.

Още по темата

Давутоглу е казал, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата и съобщи, че до момента не са получили от София официално изявление по въпроса. Това съобщи във вторник радио Гласът на Турция.

Давутоглу подчертал също така, че събитията не са протекли под формата на едностранно преселване и че от България в Турция са се преселили над 2 милиона души.

По-рано в сряда пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков коментира, че „отношенията на България с Турция са, вероятно, в най-доброто от десетилетия насам състояние“.

Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не мога да коментирам неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на Европейския съюз, каза Марин Райков.

Той посочи, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз, свързани с диалога между Брюксел и Анкара.

Между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог.

Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци, допълни Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
0
 
! Отговори
до 263 преди 14 години
Стига глупости си измисля!
268
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В случая Боже е прав, затова може и да изгори.
267
1
 
0
 
! Отговори
До 264 преди 14 години
Хе ... не слагай всички под общ знаменател :) Тоя дето се дупи е само един ама от него зависят много неща ! Срам ме е от тоя *** ! Поне като е такъв биткаджия да си държи министрите здраво че да не говорят неща които той няма намерение да направи !
266
1
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 14 години
263 предполагам имаш предвид войната между Италия и Османската империя от 1911 г. Тя се нарича Триполитанска война и е само между тези две държави. Тази война се води на територията на днешна Либия. Струва ми се, че е доста далеч от Кавказ и Русия, а в тази война Англия и Франция не участват.
265
1
 
0
 
! Отговори
До 263 преди 14 години
Това е Първата световна война, а тогава България и Турция се бият на страната на Централните сили!
264
1
 
0
 
! Отговори
Питанко преди 14 години
И през 1885 и през 1908 все са ни прецаквали, ама на някои им е писвало и са правили нещо-благодарение на което сега се наричаме българи. Сега вместо да се възползваме от ситуацията и да извлечем полза-ние пак се дупим на съседите.
263
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Освен срещу руснаците и арменците,по това време Османската Империя воюва и с италианците,французите и англичаните в така наречената Траблусгарпска война.Но ти естествено няма как да ги знаеш тези неща,така че стига си се дърпал като магаре на мост.
262
1
 
0
 
! Отговори
Кокаин преди 14 години
аххахахахахаха.......... и какво стана, на бате Бойко му скръцнаха със зъби ите и той подви опашка. За Доганчо ли работите бе господин премиер, за колко ни продадохте на ите сега, 100-200 млн ли ? хахахаахахахахахах
261
1
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 14 години
255 виж сега, Русия и Османската империя (Турция) воюват през Първата световна война в Кавказ. С това е свързано и клането на над 1 милион и половина арменци, което съвременния свят нарича геноцид, а "светска" Турция отрича. Много съм чел ,ама за подобна война от 1912г. не съм чувал. Тя може да съществува само в турските учебници.
260
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1912-1913 г.Русия подкрепя арменците и заедно с тях воюват срещу Турция в района на Трабзон,Самсун и т.н.
259
1
 
0
 
! Отговори
Така ли? преди 14 години
Двама бивши *** нещо са скарали май?
258
1
 
0
 
! Отговори
адем преди 14 години
Божидар Димитров се оказа, че не е компетентен относно политика. Ще се окаже, че и по история неще не е " ТАМЪН " работата ...... успех с новото правителство...
257
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това са глупости, Русия 1912-13 г не воюва с никого!
256
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ей, какво ви казах оня ден? Стана като с новините. Обадиха се от Турция и вече почнаха да хвърчат глави. Защо на момента не се опроверга информацията? Защото трябваше от Турция да размахат пръст.Балъците гласували за Бойко да цъкат на минусчетата СЕГА!
255
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти естествено няма как да знаеш историята на Турция,но по това време тя воюва с руснаците на изток,в района на Трабзон и Самсун.
254
1
 
0
 
! Отговори
Бай Григор преди 14 години
Прав си приятелю,но ме е яд ,че за пореден път се прекарах да гласувам за сапунен мехур,така преди гласувах и за царот.... ама при него поте заплатите се вдигаха , а при тоя и падат-един гол PR....
253
1
 
0
 
! Отговори
до 248 преди 14 години
Ти да не си Бойко Борисов?Почти толкова си ***!!!
252
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бай Григоре,всяка жаба да си знае гьола.Няма да лиже,ама....Крайно време е да разберете,че България е никой в този район,докато Турция раздава картите.И от ден на ден Турция става все по-силна,докато България се топи като ланския сняг.
251
1
 
0
 
! Отговори
Корекция преди 14 години
248 ти доста си се пообъркал. Одрин е превзет през пролетта на 1913 по време на Балканската война. Русия в тази война не участва. По-голяма част от българските войски напускат Тракия през лятото на 1913 и са насочени към гръцката и сръбската граници. Турският аскер коли и прогонва българското население при пълна липса на български войски в този район. Преди да пишеш глупости вземи и прочети!
250
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква руска войска бе, *** - това е Балканската воина 1912 - 1913 г.