Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации

Последно предупреждение към историка заради непремерени изказвания
6 яну 2010 20:24,
293
Божидар Димитров на косъм да изгори заради турските компенсации
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов направи остра забележка и последно предупреждение на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, съобщава bTV.

Причината - непремерени изказвания на Димитров, свързани с българо-турските отношения.

Историкът – министър твърдеше, че София ще поиска от Турция 20 милиарда долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условие да подкрепи кандидатурата й за ЕС.

Премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставено:

А господин Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме. Когато излизаш и обявяваш подобни неща без нито премиера, нито кабинета, нито в парламента това да е обсъждано - не го правиш в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей - ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем - каза Борисов.

Реакцията на премиера идва ден след като турският външен министър Ахмед Давутоглу направи изявление във връзка с новините, че България се готви да поиска от Турция да изплати обезщетение в размер на 10 милиарда долара за имотите на тракийските българи и че е поставила този въпрос като условие за одобряване на членството й в ЕС.

Още по темата

Давутоглу е казал, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата и съобщи, че до момента не са получили от София официално изявление по въпроса. Това съобщи във вторник радио Гласът на Турция.

Давутоглу подчертал също така, че събитията не са протекли под формата на едностранно преселване и че от България в Турция са се преселили над 2 милиона души.

По-рано в сряда пред журналисти зам.-министърът на външните работи Марин Райков коментира, че „отношенията на България с Турция са, вероятно, в най-доброто от десетилетия насам състояние“.

Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не мога да коментирам неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на Европейския съюз, каза Марин Райков.

Той посочи, че България подкрепя реформите в Турция и всички решения на Европейския съюз, свързани с диалога между Брюксел и Анкара.

Между двете страни няма открити тежки политически проблеми, а нерешени въпроси, които са предмет на диалог.

Сред тях е този за компенсации на имотите на тракийските бежанци, допълни Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
1
 
0
 
! Отговори
Бай Григор преди 14 години
На път сме да останем без първия истински поборник за българщината във всички правителства от 65 години насам.... позор ! Жалко че и Б.Б. почна лиже з......те на турците!
248
1
 
0
 
! Отговори
Истината за Одрин преди 14 години
Истината за битката при Одрин.Турската войска воюва с руснаците на изток.България напада Одрин,където има оставен само един граничен гарнизон.Цяла Тракия е разграбена и опожарена.В грабежа масово се включват и българите от Южна Тракия.Заграбеното имущество се товари на влакови композиции.При вида на идващия от изток турски аскер,българската войска благоразумно плюе на петите си и оставя всички заграбени територии без бой.Турската войска започва да ликвидира българските чети и банди от Южна Тракия.Местното турско население,което е видяло какво са направили българите,също се опълчва срещу българското население.Единственото решение на проблема е българите да се изселят.Изселващото се българско население е конвоирано от войска,с цел предпазване от линч.Битката при Одрин е извоювана от България срещу турски гарнизон с цел грабеж.Нищо повече.Но тази битка забърква тази каша с бежанците.Аре сега слагайте минуси.
247
1
 
0
 
! Отговори
Turk преди 14 години
bravos boyko borisov .
246
1
 
0
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 14 години
Димитров е грък, а както се знае те не се обичат с *** - та оттам идва всичко...Недейте да мислите, че защитава някакви български интереси тоя ***...Агент на ДС, кандидат депутат 2001 от листата на Коалиция за България (т.е ***)...Пълен ***!
245
1
 
0
 
! Отговори
баси преди 14 години
пиши на суахили не така само си изчепвам очите да разчитам
244
1
 
0
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 14 години
Трябваше на местото на тоя да сложат Стоичков. Влиза с 2 паса и 3 майки и нещата се оправят.
243
1
 
0
 
! Отговори
Tania Makaveeva преди 14 години
Brabvo,Boiko! B.Dimitrov da malcgi za Turzia ,za Makedonia ,dokato vsicgki davcgat istoriata ni i prodalzavat da si prisvoiavat kogoto si pozelaiat ot nashite nazoinalni geroi,poeti i pisateli.G-n Borisov procgetete dnegsnia broi na makedonskia vestnik "Utrinski vesti ",nadivam se da vi se priiska Banshno ministersvo da reagira .
242
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че пробвай се да си решителен и да не си мекушав де.
241
1
 
0
 
! Отговори
адем преди 14 години
Смях без *** :)))
240
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Начинът, по който се изявява Б.Димитров, може и да не е на-добрият. Но по принцип е прав. Не трябва да сме толкова мекушави. Защо да отстъпваме и да се правим, че няма проблем? Никой не уважава слабите и нерешителните. След като не изискваме твърдо компенсациите, значи признаваме, че тези земи и имоти, изоставени от бягащите пред ятагана българи, не са наши?
239
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
кво стана бе много ентусиазирани бяхте вчера всички неска всики плюете министара че било грешка ама така става когато говориш без да мислиш
238
1
 
0
 
! Отговори
Срам преди 14 години
Това правителство ми прилича на в развод-караници,кавги,простотии и то пред хората.Господа министри СРАМ ме е от вас!!!
237
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
Драги форумни дейци и радетели за България! Вземете да превръщате думите си в дела не само да плюете насам натам, че ще се обезводните и пак ще пиете по една студена вода. Нещата трябва да тръгнат отдолу нагоре.
236
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Божко,Божкооооо,лаладжия такъв.Ай сиктир оттам ве,*** такъв.Целият ти живот е пълен с глупости и лалане.Ко стана с качествената ти ***?
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И спирането на новините на турски и тези мангизи все са идеи на атакистите.Правете си изводи за тези ***.
234
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аре ве,парите са готови.Що не идват Божко и Волен да ги вземат от Анкара.Ама да доведат и Капка.И по пътя да си купят фенери.
233
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Остава по-умните в България да си направят изводи какви министри ни управляват.Това са все простотии идващи от Волен Сидеровите ***.
232
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз казах ли ви,че ще ги получим га цъфнат налъмите на султана.Еееххххххх,как щяхме да си ги харчим.Поне си помечтахме 1 ден.
231
1
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
а, сети се побойко че си е наврял таралеж в гащите с тоя луд.
230
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ехееееееееееее,ко тана как бе?