Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти

Бюджетът и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв.
9 яну 2010 09:26,
219
Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти
Снимка: БГНЕС

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция.

Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера, пише в. "Сега".

През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки.

Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното. Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н.

Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г.

Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв.

Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други.

Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита.

В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия. Основната забележка на Сметната палата е именно по промените в бюджета.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти.

"Наблюдава се промяна в структурата на всички разходи спрямо приетите със закона с изключение на разходите за стипендии, за членски внос в нетърговски организации и за държавния резерв", пишат хората от ведомството на Валери Димитров.

Само две министерства са загубили от раздаването на пари през 2008 г. - социалното и външното, които са получили под определените им по закон пари.

Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи. По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв.

35 общини са получили средства в размер на над 150% от одобрените за тях пари със закона. Пет общини, които одиторите не посочват поименно, са получили над 200% от първоначалния си бюджет.

Седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, например строителство, ремонти и др. Това са Банско, Приморско, Бобов дол, Пловдив, Силистра, Смолян и София.

Сметната палата е проверила и как върви програмното бюджетиране у нас и се е убедила, че то съществува само на хартия.

Иначе нямаше да е възможно по 1/4 от програмите да са направени разходи, които изобщо не са били предвидени, по 4 програми изхарчените пари да са над 5 пъти повече от утвърдените, а по други 6 програми - над 10 пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако комунистите имаха доброто желание, сега структурата на икономиката нямаше да е само туризъм и строителство.
176
0
 
0
 
! Отговори
до 171 преди 14 години
Прав си. В предприятието, в което работя от 17 дек. е спрян тока, от 22 и телефона, на втория ден и сот-а се изключи. И все още не са пуснати - студено, без компютри; тръгваме си в 16 ч., защото става тъмно. Хвалбите на новите са излишни.
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 169 Оценявам факта, че Станишев още октомври 2008 е знаел параметрите на очакваната криза през 2009 . Оценявам, че това не го спря да харчи като за последно, абсолютно непрозрачно. Оценявам харченето на десетки милиони за Вик инсталации за селища с по 100-200 човека, но пк за градове като Ямбол - среден пръст. Оценявам Масларова, с табелките за 30к лева народни пари. Оценявам Маслараова за пенсионерските ексзии на море, вместо да построи още старчески домове (например) или да ремонтира съ
174
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
Господа ***(платени журналисти) стига сте се подмазвали на ББ не ви ли е срам.
173
0
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ преди 14 години
Този одит на сметната палата не е ли малко закъснял, или е направен в услуга на новата власт. И все пак Орешарски е пъти над това недоразумение Дянков. Признайте си го гербери. Сега щом вземахте и закуските на децата просто не ставате за нищо.
172
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Не мога да обясня престъпната дезинформация от страна на Орешарски. Имам хипотеза, че не са искали да панират населението и тотално да си затриват имиджа преди избори. Задачата е била да се оцелее до избори. Престъпното в случая е невъобразимия харч, който настана края на 2008 и началото на 2009 при положение че сме в международна финансова криза. Така е когато политичексата ти кариера е на първо място пред държавния интерес. Това е поведението на БСП последните 20 години.
171
0
 
0
 
! Отговори
Михайлов преди 14 години
до 168Показателно е желанието за възхвала на дуета Дянков-Борисов,с това че бюджетния дефицит изобщо не е малък,просто са отложени плащания на държавата към фирми за 500 000 000,които реално са си дефицит,но за да се хвали Дянков ги отлага,от това фирмите изнемогват,уволняват и следва безработица,и ниски постъпления в бюджета от данъци,ДДС,социални осигуровки.Следка образно казано една лавина от криене на данъци,осигуровки и други,защото на никой не му се иска да фалира.
170
0
 
0
 
! Отговори
Михайлов преди 14 години
до 168Мисля че малкият бюджетен дефицит на Дянков е поредният ПР на правителството.Защото при фин криза е нормално да имаш голям дефицит,да подпомагаш фирмите,за да не гонят хората/справка всички бюджети в ЕС,са с големи дефицити/.Хората мислят за икономиката си и за бизнеса,а не като Дянков за собственото си самолюбие.МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА!НЯКОЙ ДА МИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ:НА КОГО Е НУЖЕН МАЛЪК БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ?
169
0
 
0
 
! Отговори
Михайлов преди 14 години
до 168Оценявам антикризистните мерки които е взел,като е дал пари за проекти,които да задържат бизнеса над водата,за да не уволняват работници.Оценявам,също и това че е дал бая пари на общините,въпреки че повечето от тях са били на партийния "враг" ГЕРБ/софия,пловдив/.Това за мен показва НАДПАРТИЙНОСТ в вземането на решения.Сравнявам "мерките" на Дянков,който закопава бизнеса,като не изплаща задълженията на държавата към тях,и по този начин,работниците отиват на улицата.
168
0
 
0
 
! Отговори
до Михайлов преди 14 години
Може ли да поясниш какво харесваш на Орешарски? Може и други да започнат да го харесват като теб...????
167
0
 
0
 
! Отговори
Михайлов преди 14 години
Мисля че спор със симпатизанти на ГЕРБ не може да се състои.Като кажеш нещо против Бойко и неговата чета,и веднага ти отговарят:"комунист".Промитите и елементарни мозъци на повечето хора не могат да проумеят че мога да харесвам Орешарски без да харесвам Р.Петков и БСП.Както харесвам Ц.Цветанов но не ми допада Борисов и Дянков.Г-да,виждам че вашето мислене се определя от партийни пристрастия и медийни изяви.Изграждането на СОБСТВЕНО мнение е трудна работа и повечето хора не се справят с нея.
166
0
 
0
 
! Отговори
Порко преди 14 години
МААААААЛИИИИИИ тоя се е разцепил от бачкане. Е бати работара, 7-0-0 пъти да го промени тоя бюджет, ми това е нещо като по два пъти на ден.... Представяте ли си - до обяд една заповед, следобед друга.... и таккккка секи ден. бах мааму гледам снимката и сега разбирам, защо гледа толкова уморено... Време е да си почине, на ТОПЛУУУ
165
0
 
0
 
! Отговори
Do Raven преди 14 години
Драги смехурко.Дали ще има излишъци се разбира малко преди края на годината и затова парите трябва да се харчат доста бързо,иначе си остават в бюджета и пътя до язовира няма да го има,така също и розови БМВ-та.Затова излишъците се харчат бързо и безоогледно.Има пари -харчат се,няма пари-затягаме коланите.Така както правиш и ти в къщи
164
0
 
0
 
! Отговори
Raven преди 14 години
Казах много ясно за какво би следвало да се разходва фискалният излишък, всички знаем и за какво бе изразходван от предишното правителство.Не ми влагай думи които не съм казвал.5 милиарда бяха опукани за броени месеци и то не за антикризисни проекти а за дворци, черна пи ар кампания и розови БМВ-та.
163
0
 
0
 
! Отговори
Bam-Bam преди 14 години
И за това е виновен ББ!!!
162
0
 
0
 
! Отговори
До Томов преди 14 години
Изглеждаш компетентен и затова ако може да обясниш как така през 2008 година са събрани по-малко от планираните приходи,изхарчено е много повече и в същото време резерва е нараснал с близо 500 милиона за същата тази година.Нещо не е така както гербаджиите го казват.Ама то и за София Борисов каза ,че му е пречено пък сега 5 пъти повече пари е получил като кмет
161
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До Бай Колю, тези пари в резерва идват от паричната маса в обръщение в населението и търговските дружества. По закона за валутен борд, всеки лев в обръщение трябва да има 100% валутно или златно покритие в БНБ. И правителството няма право да ги пипа тия резерви. Та 3/4 от този резерв са имено тези валутни резерви натрупани през последните 10 години, които седят запорирани без право да се пипат. Реално правителството може да оперира с едно 1-2 млрд евро от резерва.
160
0
 
0
 
! Отговори
До 155 преди 14 години
Днес в 24 часа пише колко са емигрантските пари последните 5 год.Първо не са 2,5 мил евро ,а лева ,но това е незначително според герберчетата и второ -за 2009 година до края на октомври са около 2 мил лева.Но за тях вече Мухобойко има заслуга.А тия англичани са около стотина и си купиха селски къщурки на безценица
159
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Другарю Равен и уважаеми Анонимен, Значи, според вашата логика, смятате, че всяко едно правителство е длъжно да се консултира със следващото, по въпросите за изразходването на набраните приходи, по времето на управлението си, така ли?! Само че, тук попадаме леееекичко в сферата на ясновидството! Те и комунистите сигурно за това не са се консултирали, защото нали са материалисти и не вярват на такива неща! То иначе, кой ще знае предварително как ще гласува народът?! :)))))Иначе, шегата настрана!Имали пари, изхарчили ги! Ако има нещо незаконно, да ги осъдят! Нали все това повтаряше милиционерът! Ама до сега.... само едно обвинение срещу Масларова имаше, ама май го прекратиха....
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да не говорим за стотици милионите които БСП дадоха за реклама на туризма в БГ! Направо ти казвам на морето, пица да хвърлиш - в устата на милардер турист ще падне ! БСП наприер имат и друг принос за туризма - Пенсионери на море през октомври! Жестоко ! Така де ... хотелите на другарите стоят празни, що да не ги напълним през зимата с пенсионери за сметка на всички останали българи ? Ако имаха време - мандат, БСП щяха да ги пратят лятото на ски в Банско например...