Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти

Бюджетът и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв.
9 яну 2010 09:26,
219
Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти
Снимка: БГНЕС

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция.

Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера, пише в. "Сега".

През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки.

Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното. Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н.

Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г.

Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв.

Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други.

Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита.

В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия. Основната забележка на Сметната палата е именно по промените в бюджета.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти.

"Наблюдава се промяна в структурата на всички разходи спрямо приетите със закона с изключение на разходите за стипендии, за членски внос в нетърговски организации и за държавния резерв", пишат хората от ведомството на Валери Димитров.

Само две министерства са загубили от раздаването на пари през 2008 г. - социалното и външното, които са получили под определените им по закон пари.

Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи. По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв.

35 общини са получили средства в размер на над 150% от одобрените за тях пари със закона. Пет общини, които одиторите не посочват поименно, са получили над 200% от първоначалния си бюджет.

Седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, например строителство, ремонти и др. Това са Банско, Приморско, Бобов дол, Пловдив, Силистра, Смолян и София.

Сметната палата е проверила и как върви програмното бюджетиране у нас и се е убедила, че то съществува само на хартия.

Иначе нямаше да е възможно по 1/4 от програмите да са направени разходи, които изобщо не са били предвидени, по 4 програми изхарчените пари да са над 5 пъти повече от утвърдените, а по други 6 програми - над 10 пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
До 130 преди 14 години
Наври си нещо там за където пишеш.Ами Гърция е до нас и като нас е в ЕС.С кой да се сравняваме тъпчо-със Саудитска Арабия ли
136
0
 
0
 
! Отговори
анонимно преди 14 години
Доколкото знам сметната палата заверяват отчета за бюджета за всяка година. Къде са били като са заверявали за 2008г. Оттук си направете следващия извод какви контролни органи имаме - най-малкото поръчкови.
135
0
 
0
 
! Отговори
dulovo преди 14 години
Stani6ev i Dogan za besene ste ve hora.6to pik govorite o6te gluposti i vie samite nesi vqrvate i o6te govorite 4este angel4eta
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Твоето наблюдение е частен случай. Аз ти цитирам официални данни.
133
0
 
0
 
! Отговори
Добавка за 126 преди 14 години
По мое наблюдение емигрантите пращат по 200 евро на роднините си не за инвестиции ,а да си платят сметките и данъците и за лечение.Като чета написаното от теб излиза ,че хората са отишли в чужбина за да станат милионери и близките им тук просто се чудят какво да правят парите ,които им изпращат и купуват каквото им падне.Да не живеем в различни страни аз и ти
132
0
 
0
 
! Отговори
ivan petrov преди 14 години
ало пич, и кво като са нарушили закона за бюджета? знаеш ли какво е наказанието? азписано е в последните редове на закон за държ. фин. инспекция - 200лв. ***. почети малко и тогава говори. съд хахахах а тия от сметната палата - бивши ревизорчета да не се правят на много компетентни, защото и тях ги знаем. ако се направи проверкка ще се установи, че родата на одиторите работи в организациите, които са им подконтролни-проверявят
131
0
 
0
 
! Отговори
grubiQn преди 14 години
130 недей пиши такива работи по обяд, че до вечерта ще имам мускулна треска от смях
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да те попитам по просто, що 'в ***' са две думи а 'вкъщи' една ? Кво общо има Гърция с България, освен малко обща граница ?
129
0
 
0
 
! Отговори
grubiQn преди 14 години
Не ме интересува изнесаната информация, интересува ме последствия ще има ли; а осъдени за тежко финансово умишлено престъпление по длъжност?
128
0
 
0
 
! Отговори
До 126 преди 14 години
Да попитам просто -защо в Гърция като не бяха на власт комунисти ,а дясна партия имат около 30 милиарда дефицит и защо там избраха сега отново комунисти на власт.По-просто не мага да попитам
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
BSP adi de kajete pak ne6to lijat kijete nee vqrno kajete Stani6ev dvamata s Dogan ste za besene ikak govorite o6te tva nemoga dasigo vizpriemam mainatavi
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това което искам да кажа е, че БСП нямат нищо общо с това - полученият излишък в хазната. Този излишък всъщност е ВЪПРЕКИ БСП. Тези пари са дошли в България не благодарение на БСП и политиката им. Ще ме извиниш за спекулацията, но ако консервативна партия беше на власт, излишъка щеше да бъде МНООГО по голям.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da poglednem realnostta v o4ite dragi balgari.. kolko pari sa izxar4ili predi6nite 4ERVENI upravnici??? , to ne biaxa skapi mli s koito sa si oborudvali kabinet4etata( masi4ki ot masivno darvo, kristalni pepelnici , i t.n.), to ne biaxa neznam kolko lv za novi koli , to ne biaxa milioni poxar4eni za koledni karti4ki ( razmeniat si xorata karti4ki ot ministerstvo na ministerstvo s NA6I pari)super luksozen samolet na lizing za sre6tata ni v ES i t.n t.n, i vie mi xvalite teia KOMUNISTI..
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колкото за строителството, половината от фирмите за строителство са пред/или в/ фалит. 80% от брокерите просто фалираха и изчезнаха. Общинските данъци свързани с продажбата на апартаменти рязко намялаха в пъти ! От там, инфраструктурни /например/ общински проекти отидоха по дояволите. нататък ще го схванеш и сам, нали ?
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тези пари влизат директно в оборот, облагат се с данъци - общински,ддс и от там пълнят хазната с излишък. По просто не мога да ти го кажа.
122
0
 
0
 
! Отговори
До 119 преди 14 години
Тези пари от емигрантите не се калкулират в Бюджета тъй като никой не ги декларира и не плаща данъци за тях.За размера им няма да споря но те нямат нищо общо нито с резерва нито с бюджета.Така ,че не разбирам какво искаш да кажеш.А колкото до строителството и сега всеки може да си строи и продава
121
0
 
0
 
! Отговори
Fulham преди 14 години
В статията пише, че са били изхарчени допълнителни пари, въпреки че на практика са събрани по-малко от очакваното - няма нищо нередно в това, това е точно каквото се очаква от една социална партия. Затова пенсионерите са им фенове, но и затова народа избира консервативна пария по време на финансова криза. Както казах, няма нищо нередно в това - такъв е света от много време насам. Нередното е, че са излъгали хората за "успешната" 2008 година. Нередното е, че са лъжци и не мислят за България.
120
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 14 години
Без коментар!?!Нарушителите на ЗАКОНА за бюджета,трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност,както всеки закононарушител.Бюджета на една държава е най-важния закон за една държава, в течение на една година.От неговото изпълнение или неизпълнение,зависи не само икономическото и общественото развитие на държавата,но и нейната сигурност.В този аспект,управляващите са създали угроза за държавата,граничеща с национално предателство и измяна.СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ!!!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Потърси в гугъл колко квадратни метра площ е построено за 2007/2008 ! Ще ти падне шапката от числата. Официалната статистика за 2008 е , че емигрантите са докарали около 2.5 милиарда евра. Като също така официално се казва, че тази цифра е ниска, поради липса на достатъчно пълна информация.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
раздели 5 милиарда на средна цена от 130 хиляди евро. Спомням си няколко предавания в които руснаци обясняваха как си продават комуналката в москва и си купуват великолепни къщи за по 250 хиляди евра всяка - на замазка ! Да не коментираме разходите впоследствие по довършителните работи и обзавеждане. В София апартаментите ситгаха до 3к евро квадрата ! Във Варна скачаха и над тези цени. Слънчев бряг беше е 50% частна собственост на англичани/чужденци и представлява малък град към момента.