Външно: Гърция спи, премиерът ни – не

България твърда - съди комшиите за компенсации
23 яну 2010 19:09,
153
Външно: Гърция спи, премиерът ни – не
Снимка: БГНЕС

"Нека никой не бърка действията на българския премиер с бездействието на гръцките власти от другата страна на границата"", заяви зам.-министърът на външните работи Константин Димитров.

Така той се противопостави на някои оценки в гръцките медии, че отиването на Борисов на граничния пункт е дипломатически недопустим ход.

"Грижата за добросъседските отношения не значи, че не трябва да защитаваме българския национален интерес, интересите на българските превозвачи, на българския туристически бизнес", заяви Димитров по БНР.

"Зачитането на договора за присъединяване и на двете страни към ЕС предполага безусловно свобода на придвижване на стоки и на хора, неща, които бяха нарушени от стачкуващите гръцки фермери", допълни той.

Още по темата

По думите му решителната намеса е показала личното желание на нашия министър-председател за решаване на този случай.

Според него именно гръцката страна е тази, която не полага необходимите усилия, за да се осигури свободното движение на стоки и хора през българо-гръцката граница.

Димитров допълни, че независимо от насърчителните сигнали по границата, процедурата с иска ни срещу Гърция по линия на ЕК не е прекратена.

"Не можем да знаем какво ще постанови Европейския съд в Люксембург, но сме длъжни да поставяме непрекъснато въпроса за компенсации на щетите, понесени от на нашите превозвачи и от туристическия бранш. Европейският съд може да постанови глоба за Гърция, но дали това може да бъде компенсация?", попита реторично дипломатът ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
щом българи продължават да работят за гърците значи че им е добре.А ние в българия какво пък трябва да правим-да се молим денонощно на тях да им е добре нищо че в българия не е добре за българите в страната им.На който не му харесва да отива в друга държава или в българия.
44
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 14 години
Хубаво е че премиерът отстоява българския интерес в случая - съд до дупка за тази банкрутирала и безотговорна гръцка държава. А отделните гърци, ясно е че просто си търсят правата от същата тази държава - не е луд този който яде зелника, а този който му го дава.И не забравяйте, византийците нямат нищо общо с гърците.
43
0
 
0
 
! Отговори
грък социалист преди 14 години
Булгари-циркаджии. Не ядосва, не ядосва. Ние само помага наши другари социалисти в София. Бойко лош, Бойко не добър-само социалисти добри. Като бута правителство Бойко, ние другари социалисти освобождава граница.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 29не се казваш" Бай Ху"-а си един про-стак.Самият факт че демонстрираш по този начин простащината си показва колко голям загубеняк си.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоя форум е пълен с *** българи, които изобщо не знаят на кой свят са. Идеята, че лошото за Гърция е хубаво за България умря с Тодор Живков! В момента сме в една лодка! Ако ще протестирате, то що не протестирате колко повече пари вземат гърците от ЕС за земеделието си ??? Вие протестирате за некви тираджии...които в крайна сметка работят пак за некви чужденци или поне за хора, които си перат капиталите в чужбина. Имате ли изобщо ум някакъв или само можете да плюете????
40
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Изходът е един и единствен-сила и натиск , от диалога с тях ще има само загуби, византийски тарикатлък.
39
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 14 години
Нашите сънародници в Гърция са там, защото получават дори за тази *** работа, която описваш, в пъти повече отколкото биха получавали дори с образование в България. Те са там, защото в България управляват шайка разбойници от 60 и кусур години насам. Българите ще останат в Гърция, докато у нас избирателите поставят на власт ***, като гласуват за *** неща, а не за най-важното: ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ТРУДА.
38
0
 
0
 
! Отговори
MEFISTO преди 14 години
ЕДНО НЕ МИ Е ЯСНО , ЗАЩО ЗАМ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР КОМЕНТИРА ПОСТЪПКАТА НА ГЕНЕРАЛА , А НЕ ПОКАЗВА НИКАКВО МНЕНИЕ ЗА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ.МАЙ ЗАПРИЛИЧВА НА СТРЕЛБА НА СЛЯПО ,АКО ПАДНЕ НЕЩО ПАДНЕ АКО НЕ ПОНЕ НИ ЧУХА.ИНАЧЕ СПОР НЯМА ДЕЙСТВИЕ Е ИЗВЪРШЕНО. НО НА ДАЛИ НЯКОЙ ИМА И НАЙ МАЛКА ПРЕДСТАВА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД 1 ЧАС.
37
0
 
0
 
! Отговори
социалисти преди 14 години
нито един кадър от партия БСП няма да чуете да обели дума срещу протестите на гърците по границата ни, защото тези мизерии ги правят техните другари от социалистическата партия в Гърция, която е на власт там. Срещу Желева БСП активистите ореваха орталъка да я плюят а сега една дума не обелват срещу техните авери социалисти които ни правят мизериите по границата. Тайничко се радват дори че техните другари от другата страна на границата създават проблеми на Борисов.
36
0
 
0
 
! Отговори
лоши съседи преди 14 години
гърция като ще си играе на протести -да си ги прави в техния двор.Защо си изсипват *** пред вратата на съседите.Ако българи отидат на тяхната граница за да им пречат на нормален живот те ще мълчат ли.Да протестират в атина пред правителството си.Бойко Борисов се държи прекалено дипломатично.На простаците трябва да се говори с езика който те разбират-просташкия.Гърците се забавляват.Правят стачка ей така -може пък и да успеят да изпросят нещо за откраждане затова и правителството им ги подкр
35
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
За да престанат да ни изнудват и да ни разиграват гърчулята , да помислим за нашите сънародници в Гърция , които вършат най-черната им работа , мият дирници, домашни помощници, копаят на полето и създават образа на *** и *** балкански субект.
34
0
 
0
 
! Отговори
plazza dance mix преди 14 години
а така, действие трябва ! Откъде накъде ще блокират нашата граница, да ходят да си блокират пристанищата, що не блокират Атина ?
33
0
 
0
 
! Отговори
P>ON преди 14 години
Братя най добрите комший ни са турците а ние най много им създаваме проблеми по автомагистралите
32
0
 
0
 
! Отговори
защо сме социалисти преди 14 години
социалистите в Гърция бутат едно рамо на нашите социалисти и за това ни правят мръсно по границите. Както добре знаем за всички социалисти и комунисти по света интернационализма е по-важен от собствените им страни и за това си помагат
31
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Do 19. На пазара се продават "български" домати и краставици, ама са български доколкото са ги брали български ратаи. Какво ще спреш. Ще спреш полуживия пенсионер да купи най-евтиното? Не е така. Трябва масирана дипломатическа дейност,. Желева вече я няма и има малка светлина в тунела. За да имаме успех в ЕС имаме нужда от лоби. Лоби с мускули не се прави. Батман може пак да долети, ама това не е да правиш театър като в България.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да се забрани вноса от Гърция ! Нещастници ! Като няма на кой да правят зло. себе си наказваха, сами се палеха през лятото.
29
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ху преди 14 години
"Долу неграмотните ***!Буквата Й не се слага за щяло и нещяло!Има си правила!"Добре де, аз как се казвам, тогава
28
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
гърците казват , че за стачката са виновни и многото наши гурбетчии в гърция
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И сега се очлени ! Добре ,че бяха американците , иначе от тези мързеливи и двулични плазмодии нищо не става !Спомнете си дали втринадесет вековната ни история някога са ни подавали ръка ?
26
0
 
0
 
! Отговори
2128 преди 14 години
Нали в България няма вече армия и гърчулята започнаха да си позволяват да забравят историята.Знаете ли, християнка съм, но по време на кипърския конфликт бях на страната на Турция.Гърците са много некоректни хора .