Колко всъщност взимат Цецка Цачева и останалите

Депутатските заплати скочиха в условия на криза
4 мар 2010 12:35,
306
Колко всъщност взимат Цецка Цачева и останалите
Снимка: БГНЕС

„Да преживеем кризата в лукс” – такъв бил лафът на мутрите в началото на 90-те години според романите на Христо Калчев.

Нещо такова се случва с депутатите тези дни. Докато МВФ настоява за замразяване на заплатите, а финансовият министър Симеон Дянков говори колко е важно да се „върже” бюджетът, депутатите съвсем несимволично (по Симеон Сакскобургготски) си увеличиха заплатите.

Причината е, че според Националния статистически институт през последните три месеца заетите в обществения сектор взимат по 37 лева повече.

Още по темата

Понеже депутатската заплата е равна на три средни, увеличението за народните представители е точно 111 лева.

Всъщност не точно, а поне с толкова. Защото депутатите взимат пари и за участие в комисии, както и за ръководните постове в Народното събрание, които заемат.

Според Цецка Цачева няма интрига, защото начинът, по който се формира депутатската заплата, не е променян от Великото народно събрание.

„Категорично отричам всякакви спекулации за процентно увеличение на възнагражденията, твърденията за в пъти по-високи заплати”, обърна се задочно Цачева към независимия Яне Янев, който преди ден изнесе данните.

И все пак сумата, която Яне обяви, е същата, която Цецка призна, че получава – 3576 лева. Също толкова получават премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов.

Обикновен депутат, който всеки ден ходи на работа, но не участва в ръководството на която и да е комисия, получава 2307 лева.

Естествено, такъв депутат няма. Защо няколко месеца след началото на мандата на 41-вото народно събрание дисциплината не е това, което беше.

Малко след изявлението на Цачева, по време на дебат за закриване на болници, в залата присъстваха не повече от 100 народни представители. Както знаем, сме избрали и съответно пратили на работа 240.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И кой ще го избере за министър председател ? ....ха , много сънища сънуваш.
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ne se znae move da poseti za dylgo Sofijskiq zatwor......
248
5
 
6
 
! Отговори
оооооооо преди 14 години
Доган министър- председател и ще се оправим ! Шут в *** за ГЕРБ! Само ДПС !
247
1
 
14
 
! Отговори
ИНВАЛИД преди 14 години
НЯМАМ ДУМИ, В МОИТЕ ОЧИ ТОВА СА ПЕНСИЙТЕ НА 18 ЧОВЕКА ИНВАЛИДИ ПЪРВА ГРУПА т.е. С НАД 90 ПРОЦЕНТА НЕ ТРУДОСПОСОБНОСТ. ПЕНСИЯТА С КОЯТО ЖИВЕЯ Е 187 ЛЕВА, А СЕТЕТЕ СЕ НА КОКЛКО ИНВАЛИДИ ПЕНСИЙТЕ СА ТОВА. КАК СЕ ЖИВЕЕ С ТЕЗИ ПАРИ. ОООООООООООО ИЗВИНЕТЕ МЕ, ЗАБРАВИХ ДА НАПИША ЗА ГООООЛЯМАТА СУМА ОТ 7 ЛЕВА КОИТО МИ ДАВАТ ЗА ДА СЕ ИНТЕГРИРАМ В ОБЩЕСТВОТО. ЕТО ТОВА Е НАШЕТО ОБЩЕСТВО , НАГЛЕДНО.
246
1
 
12
 
! Отговори
Беден българин преди 14 години
Безсрамници!!!
245
0
 
3
 
! Отговори
Боба фет преди 14 години
Нищо, те и после няма да ходят на работа в БГ, защото няма да могат да си намерят, освен ако не е собствен бизнес! Пак ще дойдат избори, пак ще си говорим за всичко това! Само да не стане да дойдат преждевременно изборите, управляващите са малцинство!
244
1
 
11
 
! Отговори
бау преди 14 години
искам и аз такава заплата
243
3
 
3
 
! Отговори
////// преди 14 години
Не си го мисля, но закона е измислен като за деца. То е напълно неестествено да заемаш ключово място в държавата и да ти дават 2000 лв. Трябва да си болен за да разчиташ на това. А аз се чудя колко заблудени хора има, че не могат да четат между редовете.И аз не оправдавам безчинствата им, но закона е тъпо измислен.
242
1
 
10
 
! Отговори
kj преди 14 години
Гербери къде сте,да ни обясните за това,или пак Станишев е виновен.От тея по-зле не са ни упръвлявали,даже минаха и Костов.
241
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ти пък ако си мислиш че разчитат само на заплатата си боже колко заблудени хора има още
240
1
 
7
 
! Отговори
А преди 14 години
светна ли ти... докато светне и на останалите нови демократи-гербери сигурно ще бъде твърде късно..
239
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как не ги е срам,бе?!Нямам думи вече-каква е тази наглост!!!!!!!!!!!!
238
5
 
2
 
! Отговори
///// преди 14 години
Тъпо е в държава, в която според закона народните представители нямат право да имат фирми да вземат по 2000 лв. заплата... Чисто хипотетично, ако лицето Х е напълно честен и доблестен човек, трябва да е определено луд за да реши да си пъхне главата в торбата, залавяйки се с толкова отговорна работа - да е министър, за 2000 лв. Тези закони все едно са измисляни за някакви утопични светове.
237
1
 
1
 
! Отговори
А преди 14 години
до 237 - ловят престъпници
236
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
7 милиона дребни душици , вземащо по 150-200евро , наричащи се европеици но са овце , безгласни ,бездуховни ! Никои няма кураж да излезе на улицата и да поиска обяснение защо цените в БГ са наи - високи а заплатите наи ниски ! Защо се провежда геноцид над нацията ! Къде са предизборните обещания ! *** , прос народ ! Българин не звучи гордо а смешно ! Смешници с цени за панелки от по 1000 евро на квадрат и пенсии по 75 евро , коли втора употреба,жени втора употреба и мъже без употреба
235
0
 
5
 
! Отговори
A преди 14 години
N238 може да питаш г-н Дянков.., и неговите мили избиратели..
234
2
 
9
 
! Отговори
ааааааааааа преди 14 години
от парите на медиците си вдигнаха заплатите депутатите.Евала бе
233
1
 
13
 
! Отговори
питане преди 14 години
Интересно как се е увеличила средната заплата, след като заплатите са замразени???
232
1
 
12
 
! Отговори
ХАХА преди 14 години
KАДЕ СЕ ПРОКРИХА ГЕРБЕРИТЕ
231
1
 
13
 
! Отговори
злати преди 14 години
ех,гладни шпинги само в парламента докога ще им пълним гушите,аве нали бсп-то беше изяло всичко ,хазната беше празна от де пари за депутатите .дянков май си долен *** и ти ,***