Миниматурата – вход за елитните гимназии

45 от 65 точки гарантират вход в добро училище
8 апр 2010 07:37,
31
Миниматурата – вход за елитните гимназии
Снимка: БГНЕС

Миниматурата след 7. клас ще е достатъчна за класиране в елитна гимназия, съобщиха от Министерството на образованието.

Изкарани 45 от 65-те точки от първата част на изпита са повече от тройка и това стига за желано място в добро училище.

Тази година за първи път външното оценяване (т.нар. миниматура) и кандидатстването в гимназия ще се проведат заедно в общ изпит.

Първата част е задължителна за всички ученици, тя е вид проверка за цялата система, пише в. "24 часа".

Втората е за тези, които ще кандидатстват в елитна гимназия. Решилите успешно и двата модула ще се класират в по-престижно училище.

Първият модул по математика е от 25 затворени въпроса. При тях се избира един от четирите предложени отговора. Получаваш или 2, или 3 точки. 10 въпроса се оценяват за 2 точки, а 15 за 3, в зависимост от сложността.

За първия модул имат 60 минути. Това прави горе-долу по 2 минути и половина на въпрос.

Вторият модул е 90 минути. Състои се от 5 задачи. 3 от тях са с отворен отговор. За тях се получават по 5 точки при вярно решение.

Тази година за първи път, и то по настояване на математическата гилдия, има 2 задачи, за всяка от които се получават по 10 точки с класическото разписване. Едната ще е по геометрия, другата – по алгебра.

Времето и за двата модула е с половин час по-кратко от миналата година – 2,5 часа. Експертите преценили, че по-малката продължителност е по-подходяща за възрастта на седмокласниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
6
 
! Отговори
Поколение преди 14 години
Каквито са 'ученолюбиви и умни' днешните дечица....какво елитно училище...пфф,смях,истината е една,от година на година децата затъпяват и не съществуват никакви елитни училища,а най-обикновени места,където тийновете запълват свободното си време :сутришна занималня,място за свалки,пушене и кафе....Българското образование е мит...едно време можеше да се говори за някакво качество,сега е просто понятие,за съжаление,без покритие
30
2
 
5
 
! Отговори
ANTI преди 14 години
Ако един учител е професионалист и умее да преподава стилно и качествено,а учениците са любознателни и будни,нуждата от частни уроци просто отпада.Ако едно от изброените изисквания не е налице,тогава учителите обикновенно прехвърлят вината върху учебниците,материала и самите ученици.Истина е че днес преподавателите,в по-голямата си част,си имат работа с ***,не отричам.Това не означава че самите те са безгрешни.
29
3
 
11
 
! Отговори
* преди 14 години
Това според мен е едно изкуствено напрежение за децата.Когато аз кандидатствах за гимназия с писмените изпити преди 7 години ми идеше да се застрелям-бях решила всички сборници и учебници по математика,изчетох всички анализи,приеха ме в т.нар. добро училище и едва там констатирах,че целия труд е бил напразен.Половината ми съученици бяха вкарани под масата и нямаха махане заради спонсорство на родителите им...
28
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Не е безпочвена злоба, а горчив опит. Далеч съм от мисълта да слагам всички учители под общ знаменател, но голяма част от учителите не си вършат работата. Имам дъщеря в Х клас и съм се сблъсквала с много такива. На всяка родителска среща повтарят: "Без частни уроци няма да стане!" За мен това означава, че не са си свършили работата. Приказките с големия обем на материала вече ми омръзнаха. Следя материала на дъщеря ми, не е много по-различен от нашия навремето. А тогава бяхме над 40 деца в клас, не по 20 25, както сега. Мога да гарантирам, че никой не ходеше на частни уроци. Повечето учители даже нямаха висше образование, но си вършеха работата отлично. Факт е че до този момент само аз помагам на дъщеря си, на частни уроци не е ходила, а аз съм много далеч от сферата на образованието.
27
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
До 16Като те гледам правописа, май и ти си завършил в България.
26
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Учителите станаха милионери, защото ние родителите ги правим такива, а не изпитите. И по мое време имаше изпити, не по-малко трудни от днешните, но тогава на частни уроци ходеха само ***. Децата, които се бореха да хванат тройката ги разпределяха при отличниците, за да им обясняват материала.
25
2
 
4
 
! Отговори
аххахах преди 14 години
браво! вече няма само синчетата на богатите чичковци да учат в добри учлища. Има училища каде случаини деца почти няма което не е добре защото в повечето случаи разлигавените деца са пълни ***
24
2
 
10
 
! Отговори
учителка преди 14 години
до 20Престанете с тази безпочвена злоба. 20 години съм учител и смея да твърдя, че съм от хората, за които тази професия е призвание. Винаги съм се раздавала максимално в часовете и през тези години никога не съм си позволила да водя уроци на собствените си ученици, защото считам , че това е меко казано неморално. Не може да си представите на какво е подложен в наши дни българският учител. Голяма част от часовете минават в забележки, укротяване...
23
2
 
6
 
! Отговори
chu преди 14 години
Точно за ИТ специалностите, единственото, което може да вземеш, е Диплома без покритие. Толкова динамично се развива този сектор, че едва ли може да се каже, че си в крак с последните тенденции ако разчиташ само на учебния материал преподаван в Университета.
22
1
 
4
 
! Отговори
mimi преди 14 години
неволна грешка - критериите
21
1
 
6
 
! Отговори
mimi преди 14 години
до 16Пак стигаме до старата песен -има различни ВУЗ. Пробвай да влезеш в СУ - например Компютърни науки и да вземеш диплома само с плащане на семестър. Не става, трябва и много ум в главата и много труд и учене. За останалите са създадени различните колежчета и частни университети. Там съм съгласна, че критерийте са обидно занижени.
20
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
до 10учителите не си гледат работата както трябва затова децата вземат уроци и пълнят джообовете им
19
3
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 14 години
Айде да сложим точка някъде!!!
18
3
 
10
 
! Отговори
jeko преди 14 години
Лошото е, че не само основното, но и висшето образование затъват. В момента съм 4 курс Информатика в СУ. Като кандидатствах след 7 клас в езиков клас в малко градче все още се влизаше наистина трудно - с над 5,50. След това като кандидатствах в СУ, с 5,20 на изпита по математика и 6-ци от дипломата едва влязох на 2ро класиране. 2 години по-късно с 3-ки на изпита и си записал информатика!!! Нямам думи просто... друг е въпроса, че след това голяма част от хората не издържат и прекъсват.
17
1
 
13
 
! Отговори
ВИСШИСТ преди 14 години
До 16Очевидно ти самия не знаеш как се става виСшист. Не виждам как някой с твоите проблеми с правописа може да е завършил нещо повече от основно образование ....и то с клизма.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КОИТО НЕ СЕ Е ЗАПИСАЛ ДА УЧИ ВИШЕ В БГ САМО ТОИ НЕ Е ВЗЕЛ ДИПЛОМА ТОЛКОВА ЛЕСНО СЕ СТАВА ВИШИСТ В БГ ЗА ТОВА ИМА МНОГО НЕКОМПЕТЕНТНИ С ДИПЛОМА ДИПЛОМА ОТ БЪЛГАРСКО ВИШО УЧ ЗАВЕДЕНИЕ НЕ Е НЕШТО КОИ ЗНАЕ КВО И МАИМУНА МОЖЕ ДА ГО ВЗЕМЕ СТИГА ДА СИ ПЛАТИ СЕМЕСТЪРА
15
1
 
6
 
! Отговори
анонимко преди 14 години
разбира се, съгласен съм. но не бива на основание на някои нафукани, но неграмотни деца репутацията на цяло елитно (умишлено използвам думата) учебно заведение да се срива. Все пак си има традиции, и те не бива да бъдат пренебрегвани. А че като цяло образованието е в криза, и това е факт.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 11Има и друга страна - това ,че си учил някъде нещо, не означава че си го НАучил! Факт е, че много деца от Математическа гимназия / приети в 5 клас и учили до 7 клас / показват по-ниски резултати от съучениците си от "обикновени квартални" училища на изпита след 7 клас. Претенциите са едно, а покритието - друго .
13
1
 
10
 
! Отговори
Димитров преди 14 години
С т.нар.кандидатстване след седми клас стана една голяма боза.Системата беше добра,когато имаше по-малко на брой ,но действително добри гимназии,в които се влизаше с труден изпит.Сега почти всяко СОУ има прием след 7 клас.В повечето от тях се влиза с тройка от изпита,чиито критерии са силно занижени.Стигна се дотам,че местата за прием са повече от кандидатстващите.Това обаче не притеснява МОМН,защото всяка година разрешава откриването на нови паралелки за прием след 7 клас.
12
1
 
7
 
! Отговори
moni преди 14 години
до 5 мамиПодкрепям desi - много е злобен и плиткоумен коментара ви.