Забраната за пушене изпуши

Кръчмарят решава дали ще се дими, или не
28 апр 2010 11:26,
545
Забраната за пушене изпуши
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха спорната поправка в закона за здравето, която либерализира тютюнопушенето.

85 гласуваха "за", 53 – "против", а 5-има – "въздържал се".

Днес парламентът отново се раздели на две – пушачи и непушачи.

Още по темата

"Ако забраната за тютюнопушене остане, ще ударим около една трета от собствениците на заведения и „капанчета”, и то в момент на криза", заяви в защита на поправките Кирил Гумнеров от „Атака”.

Той се разграничи от крайните тези на пушачите и непушачите „фундаменталисти”, но в крайна сметка енергично защити пушачите.

Интерес предизвика идеята му собствениците на заведения за непушачи да плащат по-малко данъци от други, в чиито заведения се пуши.

Михаил Михайлов от Синята коалиция призова вносителите от ГЕРБ да оттеглят промените си в Закона за здравето за либерализиране на тютюнопушенето.

"Балканският манталитет е такъв, че ако му дадеш възможност да кръшка, той ще кръшка", добави Михайлов.

"Дайте за нещо, което сме извоювали преди година, да не правим крачка назад", подкрепи го и независимият народен представител Димитър Чукарски.

С призив да не станем „Далечният изток на Балканите”, ако отменим забраната за тютюнопушене, се обърна и бившият министър на здравеопазването Евгений Желев.

Рамадан Аталай от ДПС каза, че заедно с Иван Костов май са сред най-големите пасивни пушачи в парламента.

"Как пък изчислихте, че в заведения до 100 кв.м хората могат да се тровят, а в над 100 кв.м няма да могат?", обърна се той към вносителите на промените.

Промените в Закона за здравето предвиждат в заведенията за развлечение да могат да бъдат обособявани самостоятелни помещения за пушачи. 

Условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма от тази, отредена за пушачите. Ако ресторантът е до 100 кв. метра, собственикът ще решава дали да се пуши или не и няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

Абсолютно забранено остава пушенето в детските ясли, градините, училищата, кината, театрите, интернет клубовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


545
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
470
0
 
1
 
! Отговори
Nepushach преди 13 години
Aide pak protest. Ne moje taka. Protesti dokato sprut s taq naglost.
469
0
 
2
 
! Отговори
Фенаси Керим преди 13 години
Забрана на тютюнопушене има в цивилизовани страни като Турция и Македония.
468
1
 
1
 
! Отговори
Nepushach преди 13 години
Vmeto da ogranichat pusheneto po zavedeniata tia vzeha ta go razreshiha na 100%... Kolko li shte sa zavedeniata v koito vobshte niama da se pushi?
467
3
 
2
 
! Отговори
дюля преди 13 години
Слава богу още ще може да се пуши в заведенията! Да живеят пушачите, които са доста! То ако не можеш да си запалиш в заведение, то къде тогава?
466
1
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 13 години
Отново нещо много типично за нашенското умение да водим спор. "Тровят те цигарите, а не те ли тровят газовете от колите наоколо, глобалното затопляне, измирането на животински видове и т.н.?" Също като "Нашата партия може да е крадлива, но и вашата беше". И така до безкрайност. Замазва се същността на проблема и...пълна безотговорност. Май наистина останахме само *** в тази държава!
465
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дебели глави български и *** в парламента! В целия цивилизован свят е забранено категорично пушенето на обществени места, хората приемат това с разбиране, само у нас- не може! Къде отиде прословутата интелигентност на българина? Наслушахме се на невероятни доводи за необходимостта от тровенето, не само на пушача, но и на околните. Не който пуши, а който не пуши- навън от заведенията! Абсурдна държава, с абсурдни законодатели!
464
4
 
1
 
! Отговори
aiiiiii преди 13 години
Я па ти, к'во се притесняваш за моя рак , ти нали си в гората, немой се плаши!Я покажи една диагноза, че някой пасивен пушач се е раболял от рак на белите дробове в следствие на пасивното пушене? :)Или ти си кат мен , работодател, 15 мин. за цигара си е загуба на пари за мен, как ще пушите бе, пушете си дома, аааааааа!
463
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя па аииииииии като че ли само колите тровят околната среда,ми то сигурно и ти тровиш околните с цигарения ти дим ама никой не ти го казва,а и явно не си забелязал,или може би не си чувал за болести причинени от тютюнопушенето........
462
2
 
2
 
! Отговори
julie преди 13 години
оооффф ,колко сте зле.От къде тръгнахте,до къде стигнахте-от цигарите та до колите и кой си миел задните части и кой не.Ми който иска да си пуши,който не иска да не пуши!!И със закон и без закон ,хората пак ще си пушат .......
461
2
 
2
 
! Отговори
aiiiiii преди 13 години
Спрял си, ама друг път :)А за задните ми части ти не се грижи, да не би и те да те тровят?Или просто си червен, който е на вълна да отрича всичко в момента?
460
6
 
1
 
! Отговори
aiiiiii преди 13 години
Do 485, Нали доводите са че тровим околните???? Газовете от колите, сигурно не тровят околните, природата, глобално затопляне, унищожават природата, умират животински видове и т.н. и т.н.??? Е, кога ще почнете да ползвате градски транспорт? (А и написах , че отговор неискам, еле пък на шльоковица) :)
459
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти кога ще се научиш да пишеш правилно? :) Ние дето не пушим спряхме да караме коли, а ти започна ли да си миеш задните части след посещение в онова място?... :)
458
5
 
1
 
! Отговори
aiiiiii преди 13 години
НЕ пушештите, кога ще спрете да карате коли? ТЕ (колите) тровят повече???Питам и отговор не искам...
457
3
 
1
 
! Отговори
onzo преди 13 години
Абе, пушачите да са Ви проблема!
456
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе друго си е селянин от Банкя да управлява. Скоро плюенето и пикаенето по градинките ще се разреши! Важно е да има селска простотия. В Европа забранита тютюнопущенето, но не в България, мутрите на власт махат приети забрани. И доколкото чух предложение е направило това едно момченце от ГЕРБ, което се слави с големи заменки!
455
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гласувай за когото си искаш - българите отдавна доказаха, че ги влече мазохизма, така че ти не си изключение от това правило, само да ти кажа и аз ИСТИНАТА, която наскоро научих от позната, която работи в т.нар. ракова болница: за последните 2 г. работата им се е увеличила двойно и вече не смогват с обработването на пробите на раково болните. Тази ИСТИНА твоите любимци от ГЕРБ и техния велик ВОЖД няма да я съобщят да знаеш :) Който има акъл да мисли! А който няма - да гласува за герб! Нещастници
454
5
 
6
 
! Отговори
Varnenec преди 13 години
za jalost pak dokazahme, che sme CIVILILILILILILILILILILIZACIQ, VMESTO CIVILIZACIQ!
453
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз нали ви казах че ще си пазят далаверата,,,,,ха ха ха всичко е бизнес - запомнете го !!!!!!!!!!
452
3
 
7
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Пушачите може да са/сте пълнолетни лица, които употребяват легален продукт, но с това вредитен а здравето на НЕпушачите, което е гадно, нали? Какъв е смисълът да съм добър и да не пуша, след като са ме наобиколили 5 с навирени цигари!?
451
15
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
Истината е, че днес с един ход ГЕРБ спечелиха благосклонността, ако не и гласовете, на 3 милиона българи, които Станишев направи втора категория хора. Пушачите не са животни, те консумират легален продукт, като пълнолетни граждани и напълно съзнателно, значи естествено имат право на свои заведения. Аз самият досега съм гласувал за друга партия. Честно, ще гласувам за ГЕРБ - малките неща понякога са с голяма тежест.