Президентът върна новия закон за старите отпуски

Нарушават се основни трудови права
5 юли 2010 13:23,
205
Президентът върна новия закон за старите отпуски
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани.

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
18
 
11
 
! Отговори
еее преди 13 години
ех защо всички наши политици не са като Първанов!
10
16
 
13
 
! Отговори
търтея преди 13 години
Тия които не са ги ползвали да им ги отнемат,защото щом не са ги ползвали значи са нямали нужда от тях.Отпуската да е за календарната година иначе си губи смисъла.
9
4
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Ние ги хващаме, те ги пускат! Ние ги пишем, той ги връща!
8
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всички сте жалки селяни, първанов е пич, първа писта и много голям умник. аз много го уважавам!
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Abe to samiat Goce ima dokazano negativen , a partiata mu razrushitelen efekt varhu Bg. , ama ne davat indikacii da si hodiat . Kakva demagogia samo...
6
21
 
13
 
! Отговори
Жалка история ! преди 13 години
Тоя връща законите, за да пишат и за него по вестниците :) Жалка история !
5
6
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Дали Гоце има неизползвани отпуски? Той когато е на лов и когато е волейбол все работи, така че нищо чудно и той да има стотина дни.
4
16
 
12
 
! Отговори
PARVANOV-PREMIER преди 13 години
BRAVO PARVANKA.6TE GLASUVAM ZA TEB ZA MINISTAR-PREDSEDATEL,PONE SI NAI-INTELIGENTNIA POLITIK,A NE KATO SEGA6NIA PREMIER-BOKO
3
13
 
19
 
! Отговори
IND преди 13 години
Гоце има ли закон който да не е върнал независимо дали е добър или не? А за *** закони от предишното правителство си затваряше очите. Комунистическа *** такава!
2
23
 
17
 
! Отговори
sta преди 13 години
аз съм горд с нашия мъдър и интелигентен президент, браво!
1
33
 
24
 
! Отговори
... преди 13 години
Тоя па и той се чуди къде да се захапе само! Като управляваха неговите се беше скрил в миша дупка, понеже му носиха сиренце всеки ден...