Край със старите отпуски на нов глас

Отпуската се дава, за да се ползва, установи министър
28 апр 2010 13:07,
85
Край със старите отпуски на нов глас
Снимка: Булфото

31 декември 2011 г. е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани стари отпуски.

Платеният отпуск, който се полага на служителя, ще се ползва в рамките на годината. Най-много по производствени причини ще могат да се ползват 10 дни в следващата година, обяви на пресконференция в МС министър Тотю Младенов.

"Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права от синдикатите, за да могат служителите да си възстановят силите и да няма трудови злополуки. Лично премиерът и цялото правителство дадохме по-дълъг срок за ползване на неизползваните отпуски", поясни той.

Младенов уточни още, че кабинетът е приел проект на закон за промени в Кодекса на труда.

Те са в три групи.

Посочени са основания за прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работника и служителя.

Например – когато след проверка се установи от съответните органи, че работодателят е прекратил дейността си.

"Причината е, че има такива случаи с работодатели, гръцки фирми, които са прекратили дейност, напуснали са страната, но не са прекратени трудовите правоотношения на работниците документално и те не могат да се регистрират в Бюрата по труда", поясни министърът.

Още по темата

От 1 януари до 31 януари 2010 работодателите ще могат да въвеждат и непълно работно време за още три месеца, при условие че изпълняват мерки за заетост.

"При намаляване на обема на работа работодателят ще може да пуска работника 60 дни в неплатен отпуск, който обаче ще се счита за трудов стаж", допълни Тотю Младенов.

Днес обаче не са гледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят болничните и най-вероятно това ще стане на следващото заседание, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 14 години
до 77ти май се взе много насериозно за кожодер .... хората, които бачкат съвестно, ще си искат не само законно полагащите им се отпуски и заплати, но и човешко оношение ,а не като към ***....
75
0
 
3
 
! Отговори
а преди 14 години
РЕВЕ МИ СЕ КАТО СЪМ В ФИРМА И АКО ИЗЛЯЗА В ОТПУСКА ЩЕ МЕ ОСВОБОДЯТ И ПОЛСЕ ЩЕ СЪМ БЕЗРАБОТНА В ТАЯ КРИЗА А НЯМАТ ПАРИ ДА МИ Я ИЗПЛАТЯТ?ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА.......РЕВЕ МИ СЕ
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Робовладелец или феодал си?
73
1
 
1
 
! Отговори
reshenieto преди 14 години
1. Za chastniq biznes : Polagaemata otpuska da se vzema do kraq na kalendarnata godina, ako li ne - da se zaplashta v dvoen razmer! 2. Za dyrjavnite slujiteli : Ako polagaemata otpuska ne se polzva do kraq na kalendarnata godina, to tq da se gubi !!!
72
6
 
2
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 14 години
Само чакам някое пишлеменце,което съм взел на работа да дойде и да ми иска отпуск-веднага ще го изхвърля.Били ми натрупали отпуски-че аз не съм ги взел да си почиват,а да бачкат и ушите им да плющят.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичко изпитано старо се връща.
70
0
 
5
 
! Отговори
отпускар преди 14 години
Тоя социален министър чувал ли е, че отпуските са на разрешителен режим и не зависят от работника, а от работодателя. Като не му я разреши няма да я ползва. В крайна сметка като не е употреби до края на 2011г. изгаря и на кяр остава кой, работодателя естествено. Чист доход за работодателите в частните фирми. И ако това е социален министър здраве му кажи. Приказките за загриженост да си почива работника е чиста демагогия.
69
1
 
2
 
! Отговори
пича преди 14 години
Абе стига с тези военни. Все с тях се ядете. Всички сте имали право на избор. Като е толкова хараби, защо не станахте вие. Ама ако малко ви се наложат някакви несгоди ще пищите до небесата. Калпав народ!
68
1
 
3
 
! Отговори
Дончо преди 14 години
Военните имат 65 дни отпуск...факт
67
4
 
5
 
! Отговори
Друга шапка преди 14 години
Какви са тия 65 дни отпуск, как успя да ги сметнеш?! До 40 дни е отпускът на военните, недейте писа глупости, без да сте сигурни. Като толкова те блазни, стани военнослужещ.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
О дааа ГЕРБ хубавичко ни оправят,малко по-лко но сигурно.Сега всички си потгответе лубрикант,защото дебелото тепърва предстои,а държавата според Герб пари за лубрикант нямааааааа.Айде със здраве че ще си плащаме и като сме болни.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На всички ни е ясно, че проблема с отпуските идва от държавните и общинските администрации, ами да го решават този проблем..., стига вече са говорили врели-некипели...я вижте Постановление 67 от м.април 2010
64
1
 
2
 
! Отговори
Papagal s oko ot MO преди 14 години
E za tva si ba4kash bez da si firma i bez da plashtash kakvo li ne na pekrasnata ni idealna durjavica. I ne smqtam i da go pravq. Plashtam si na rabotnici, koito nqmat pretencii za osigyrovki i tva e
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само да питам де....и в момента ли си скъсваш д....то от работа....:)
62
1
 
2
 
! Отговори
dabadaba преди 14 години
Твоята отпуска въобще не ме интересува щом си в частна фирма - разбери се с боса си. Ако искаш даже работи и денонощно!Аз също не ползвам отпуска, защото си работя сам и сам съм си началник. Не ползвам дори болничен!Ти и аз обаче ще платим отпуските на тези в държавния сектор, които нямат интерес да ползват отпуски, а предпочитат да им ги изплатят... Всъщност, твоя бос ще ти изплати ли отпуската с натрупване?
61
1
 
1
 
! Отговори
Нина преди 14 години
Добре де, ама аз пак да попитам - като си направите груба сметка колко години по 65 дни ще трябва да работи този военен без да си вземе отпуска, за да натрупа 1000 и колко дни отпуска? Мен това страшно ме учуди. По тв-то казаха, че има чиновници с по 1000 и колко дни отпуска...Как се натрупва тая отпуска? И ако наистина трябва да се изплащат тези дни.....това са космически суми....
60
3
 
1
 
! Отговори
ШАПКА преди 14 години
Най-много неползвани отпуски имат ВОЕННИТЕ - доколкото помня се полагат 45 дни отпуск + по още един ден за всяка прослужена година . И така 40 годишен военен има 65 дни годишно, ако е дарявал кръв още, ако е ходил мисия още допълнителна. Освен военните много отпуск имат и доста хора от МВР
59
0
 
9
 
! Отговори
до Тотю преди 14 години
Не не съм на щат, а в частна фирма където няма как да се скатаваш. Ако утре се изрепча на началството в чужбина и кажа, че ще излизам в отпуск при положение, че имаме да изпълняваме спешно договори ще последва мигновенно уволнение. Защо изобщо тези промени засягат частния сектор- ние не тежим на гърба на данъкоплатеца, напротив на наш гръб са всички- държавни чиновници, лекари, милиционери, ***, безработни.....???? След като има отпуски от по 200-300 дни в Държ.администрация те да се оправят
58
0
 
5
 
! Отговори
ел преди 14 години
относно майчинството.да,реално е несправедливо да се трупа отпуск,когато не си на работа,но нали се води стаж,по заон трябва и отпуска.Да протестираме,жени-това са дни,които после могат да се ползват за да се грижим за децата си,понеже градините и яслите тотално не достигат!На крак!
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Затваряме само държавните служби, там са натрупали най-много отпуска. Аз не съм чул в частна фирма да има работници с по 100 - 200 дни отупски, но за сметка на това колко чиновничета на разни котерийни службички са натрупали огромни количества дни неизползвани отуски. Интересното е, че и Дянков го знае това, а точно от него идва натиска да се използват до края на годината дните за отпуска. Какво ли цели?